ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΣΤΕΓΟΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 800 ΚΟΣΟΒΑΡΟΙ ΡΟΜΑ

Φωτιά κατέστρεψε καταυλισμό προσφύγων στο Μαυροβούνιο

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Περίπου 800 Κοσοβάροι Ρομά, ανάμεσά τους και παιδιά, έμειναν άστεγοι, όταν πυρκαγιά κατέστρεψε τον προσφυγικό καταυλισμό τους, στα περίχωρα της Ποντγκόριτσα, πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου. Οπως ανακοινώθηκε αρμοδίως, δεν υπάρχουν τραυματίες ενώ παραμένουν άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς. Το λεγόμενο στρατόπεδο Κόνικ, κτισμένο κοντά σε σκουπιδότοπο, είναι μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις προσφύγων Ρομά στο Μαυροβούνιο και όταν το είχε επισκεφθεί αποστολή του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε χαρακτηρίσει τις συνθήκες διαβίωσης σε αυτό «απάνθρωπες και δύσκολες». Δεν διέθετε ηλεκτρικό, τρεχούμενο νερό και αποχετευτικό σύστημα και φιλοξενούσε Ρομά από το Κόσοβο, οι οποίοι το εγκατέλειψαν λόγω του πολέμου το 1998-99.

ΑΠΟ ΤΑ ΠΥΡΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

Νεκροί 15 Κούρδοι αντάρτες

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ. Δεκαπέντε Κούρδοι αντάρτες έπεσαν χθες νεκροί από τα πυρά του τουρκικού στρατού κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μια ομάδα ανταρτών του PKK εντοπίστηκε αρχικά από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στη συνέχεια αποδεκατίστηκε σε επιδρομή επιθετικών ελικοπτέρων σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Χακαρί. Τρεις Τούρκοι στρατιώτες, επίσης, τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με Κούρδους αντάρτες στην ίδια περιοχή.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΜΠΡΟΥΣ ΣΠΡΙΝΓΚΣΤΙΝ

Πάσχει από χρόνια κατάθλιψη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αίσθηση έχει προκαλέσει η παραδοχή του Μπρους Σπρίνγκστιν στο περιοδικό New Yorker ότι πάσχει από χρόνια κατάθλιψη. Το «αφεντικό» της αμερικανικής ροκ αποκάλυψε, μάλιστα, ότι πολλές φορές επέλεγε συνειδητά να παίζει συνεχόμενες συναυλίες διάρκειας τριών και τεσσάρων ωρών υποκινούμενος από τις φοβίες του και το μίσος που έτρεφε για τον

εαυτό του. «Τα δικά μου ζητήματα δεν είχαν σχέση με τα ναρκωτικά», δήλωσε ο Σπρίνγκστιν. «Τα δικά μου ήταν λιγότερο φανερά», πρόσθεσε. Σύμφωνα με το New Yorker, ο Σπρίνγκστιν ξεκίνησε τις συνεδρίες με ψυχίατρο από το 1982, αρχικά λόγω των δυσάρεστων αναμνήσεων από τη δύσκολη σχέση με τον πατέρα του.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ ΤΟΥ

Προειδοποίηση Ιράν προς ΗΠΑ

ΝΤΟΥΜΠΑΪ. Το Ιράν προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ ότι θα υποστούν οδυνηρές συνέπειες αν συνεχίσουν τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο του. «Αν οι Αμερικανοί δεν βάλουν τέλος στις μάταιες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μας, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια απάντηση που θα τους σπάσει τα δόντια», δήλωσε ανωνύμως Ιρανός αξιωματούχος. Η Τεχεράνη κατήγγειλε στα τέλη του περασμένου μήνα πως ΗΠΑ, Ισραήλ και Βρετανία προτίθενται να εξαπολύσουν μεγάλη επίθεση στον χώρο του Διαδικτύου με στόχο να προκαλέσουν προβλήματα στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και όχι μόνο. Προ διετίας, το Ιράν είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι εξαπέλυσαν τον ιό Stuxnet, ο οποίος προκάλεσε προβλήματα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που ήλεγχαν τις μηχανές φυγοκέντρισης στη μεγαλύτερη εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΧΥΣΗ ΤΟΥ ΧΗΜΙΚΟΥ ΑΑQ

Τυφλά ποντίκια είδαν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με την έγχυση ενός χημικού, τυφλά ποντίκια ανέκτησαν την όρασή τους. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neuron, η νέα μέθοδος δίνει πολλές ελπίδες για τη θεραπεία ατόμων που πάσχουν από εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και μελαγχρωστική αμφιβληστροπάθεια. Το χημικό που χρησιμοποιήθηκε ονομάζεται ΑΑQ και κάνει τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς ευαίσθητα στο φως. Η έρευνα, η οποία εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση, εμφύτευση μικροτσίπ ή βλαστοκυττάρων, αλλά η διάρκειά της είναι παροδική. Ωστόσο, μέχρι να εφαρμοστεί σε ανθρώπους, θα περάσουν πολλά χρόνια ερευνών.

ΣΧΕΔΙΑΖΑΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Δίκη τεσσάρων για τρομοκρατία

ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ. Αρχισε χθες σε δικαστήριο του Ντίσελντορφ η δίκη τεσσάρων νεαρών ανδρών, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στο δίκτυο της Αλ Κάιντα και διοργάνωση επίθεσης στη Γερμανία. Σύμφωνα με την εισαγγελική αρχή, οι άνδρες, ηλικίας από 20 έως 30 ετών, είχαν πρόθεση να πραγματοποιήσουν «εντυπωσιακή τρομοκρατική ενέργεια», αλλά δεν είχαν αποφασίσει τον στόχο. Αρχηγός του δικτύου ήταν ένας Μαροκινός, ονόματι Αμπντελαντίμ Ελ-Κ. και είχε εκπαιδευτεί σε στρατόπεδο της Αλ Κάιντα στο Βαζιριστάν του Πακιστάν, το 2010, ενισχύοντας τους ισχυρισμούς των Δυτικών μυστικών υπηρεσιών περί νέου άντρου της Αλ Κάιντα στην άνομη αυτή περιοχή του Πακιστάν. Ο ύποπτος είχε μυηθεί στη χρήση όπλων και την παρασκευή βομβών και είχε εντολές να δημιουργήσει τρομοκρατικό δίκτυο για τη διοργάνωση επιθέσεων εναντίον επιλεγμένων στόχων σε όλη τη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή