Πρωτεία Ομπάμα μεταξύ πολιτικών ηγετών στο Twitter

Πρωτεία Ομπάμα μεταξύ πολιτικών ηγετών στο Twitter

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Ποιος παγκόσμιος ηγέτης μπορεί να αμφισβητήσει τα πρωτεία του Μπαράκ Ομπάμα στο Twitter; Μέχρι στιγμής κανείς. Με 17 εκατομμύρια χρήστες να «παρακολουθούν» τις αναρτήσεις του (followers), o λογαριασμός του Αμερικανού προέδρου (@BarackObama) είναι με διαφορά πρώτος ανάμεσα σ’ εκείνους πολιτικών προσώπων ανά τον πλανήτη. Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από την έρευνα με τίτλο «Twiplomacy» που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την εταιρεία δημοσίων σχέσεων Burson – Marsteller. Ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που άνοιξε λογαριασμό στο Twitter, διατηρεί τα πρωτεία και όσον αφορά την πιο δημοφιλή ανάρτηση (tweet) από πολιτικό πρόσωπο με το μήνυμα: «Τα ζευγάρια του ίδιου φύλου πρέπει να έχουν δικαίωμα στον έγγαμο βίο». Στο σύνολο του Twitter, πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πέμπτος σε δημοτικότητα, μια θέση πίσω από την τραγουδίστρια της ποπ Britney Spears.

Το μοναδικό ίσως αρνητικό στοιχείο σχετικά με τον λογαριασμό του Μπαράκ Ομπάμα στο Twitter είναι ότι σπανίως απαντάει στις ερωτήσεις των followers του. Μόλις το 1% των αναρτήσεων του Αμερικανού προέδρου είναι απαντήσεις. «Αν προσβλέπετε σε έναν ζωντανό διάλογο με αρχηγό κράτους δοκιμάστε να στείλετε κάποιο σχόλιο στον λογαριασμό του προέδρου της Ουγκάντα, Αμάμα Μπαμπατζί (@AmamaMbabazi) ή σε εκείνον του ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες (@HugoChavez)», συνιστούν οι συντάκτες της μελέτης. Οι ίδιοι, βέβαια, προειδοποιούν ότι το 99% των αρχηγών κρατών δεν έχει ποτέ απαντήσει σε ερωτήματα των followers τους. Στην περίπτωση του προέδρου Ομπάμα, ακόμα και οι λιγοστές του απαντήσεις στα ερωτήματα των προσωπικών του followers δίνονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από βοηθούς του. Μόλις οκτώ από τα 5.000 περίπου tweets του προέδρου Ομπάμα έχουν γραφτεί από τον ίδιο. Τα συγκεκριμένα tweets φέρουν την υπογραφή B.O., τα αρχικά δηλαδή του Αμερικανού προέδρου. Ενα εξ αυτών είχε αποδέκτη τη σύζυγό του Μισέλ στην οποία έστελνε διαδικτυακές ευχές για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο πρόεδρος Ομπάμα βρίσκεται πολύ χαμηλά στον κατάλογο των ηγετών που «παρακολουθούν» τις αναρτήσεις άλλων. Ουραγός, ωστόσο, σ’ αυτόν τον κατάλογο δεν είναι άλλος από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν παρακολουθεί τις αναρτήσεις κανενός άλλου πολιτικού. Ο Αμερικανός πρόεδρος «παρακολουθεί» μόνο τους λογαριασμούς των πρωθυπουργών της Ρωσίας και της Νορβηγίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Γιενς Στόλενμπεργκ. Σημειώνεται ότι οι κ. Μεντβέντεφ και Στόλενμπεργκ «παρακολουθούν» τις αναρτήσεις στον λογαριασμό του προέδρου Ομπάμα.

Και αν τα πρωτεία του προέδρου Ομπάμα στο Twitter δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, πόσω μάλλον από τον αντίπαλό του Μιτ Ρόμνεϊ, στον τομέα της τηλεοπτικής διαφήμισης ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών δείχνει κυρίαρχος. Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι οι περισσότερες τηλεοπτικές διαφημίσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου είναι αρνητικού περιεχομένου έχει προκαλέσει τη δυσφορία των ψηφοφόρων, κάτι που ενδεχομένως έχει μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην εκστρατεία του κ. Ρόμνεϊ. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος ερευνών Kandar Media, εκ των 22 διαφημίσεων πολιτικού περιεχομένου που μεταδόθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ μόνο τρεις ήταν θετικού περιεχομένου και αυτές στην ισπανική γλώσσα. «Οι ψηφοφόροι έχουν ήδη αρχίσει να κλείνουν τις τηλεοράσεις τους, και αυτό διότι δεν αντέχουν άλλα αρνητικά μηνύματα», σχολίασε ο φίλα προσκείμενος στους Ρεπουμπλικανούς δημοσκόπος Φρανκ Λουντζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή