Αποχρωσεις

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βασιλικές διευκολύνσεις

Ο 84χρονος βασιλιάς της Ταϊλάνδης αποφάσισε να διευκολύνει την καθημερινότητα των υπηκόων του, οι οποίοι υφίστανται απίστευτα μποτιλιαρίσματα κάθε φορά που ο ίδιος ή κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας μετακινείται στην πόλη της Μπανγκόκ. Για τον σκοπό αυτόν, οι αρχές διένειμαν χθες 25.000 εγχειρίδια στην αστυνομία και άλλους αξιωματούχους, με οδηγίες για την απρόσκοπτη διέλευση της βασιλικής πομπής και νέο πρωτόκολλο για τις δημόσιες εμφανίσεις της βασιλικής οικογένειας. Το εγχειρίδιο ανατρέπει πολλές παλιές πρακτικές που εξόργιζαν την κοινή γνώμη, σε μια χώρα όπου η ανοιχτή κριτική του βασιλιά αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται μέχρι και με 15 χρόνια φυλάκιση. Το παλάτι ευελπιστεί μετά από αυτό ότι θα διαψεύσει το ανέκδοτο ότι «κάθε φορά που υπάρχει μποτιλιάρισμα περνάει βασιλική μοτοσικλέτα».

Εχασαν τα πρωτεία

Εχασαν τα πρωτεία της παγκόσμιας μακροζωίας οι γυναίκες της Ιαπωνίας, για πρώτη φορά, σε διάστημα 25 χρόνων, προς όφελος των γυναικών του Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του υπουργείου Υγείας, η απώλεια οφείλεται εν μέρει στον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν τη χώρα τους. Το προσδόκιμο ζωής των γυναικών υποχώρησε από 86,30 χρόνια το 2010 σε 85,90 το 2011. Την ίδια στιγμή, το προσδόκιμο ζωής των γυναικών στο Χονγκ Κονγκ ήταν πέρυσι 86,70. Η μακροζωία των γυναικών στην Ιαπωνία αποδιδόταν εν πολλοίς στην υγιεινή παραδοσιακή διατροφή, αλλά ο καταστροφικός σεισμός των 9 Ρίχτερ άλλαξε τα δεδομένα, αν και σύμφωνα με την έρευνα οι γυναίκες της Ιαπωνίας θα έχαναν την πρωτιά και χωρίς την καταστροφή. Το προσδόκιμο ζωής των ανδρών υποχώρησε επίσης από τα 79,55 το 2010 σε 79,44 πέρυσι και έπεσαν από την τέταρτη στην όγδοη θέση, παγκοσμίως.

Η γιαγιά είναι εδώ

Τέλος καλό, όλα καλά. «Η γιαγιά είναι εδώ!» έγραψε στο twitter της η 14χρονη Πάρις Τζάκσον, η οποία μόλις πριν από λίγες μέρες έγραφε ότι η «γιαγιά χάθηκε…». Εκτοτε ειπώθηκαν και συνέβησαν πολλά. Κάποιοι είπαν ότι η γιαγιά έπεσε θύμα απαγωγής, άλλοι ότι έπαθε εγκεφαλικό. Αλλά η Κάθριν Τζάκσον, υπό την κηδεμονία της οποίας βρίσκονται τα τρία ανήλικα παιδιά του αείμνηστου Μάικλ Τζάκσον, είχε πάει για διακοπές και spa στην Αριζόνα. Το ομολόγησε η ίδια σε τηλεοπτική της συνέντευξη, στο ABC News. Στο μεταξύ, ο αρμόδιος δικαστής είχε δώσει την προσωρινή κηδεμονία των παιδιών στον 34χρονο θείο τους, Tj. Οι άλλοι θείοι και θείες, αδέλφια του Μάικλ Τζάκσον, λέγεται ότι δεν τους επέτρεπαν να μιλήσουν με τη γιαγιά τους. Μια περίεργη ιστορία, η οποία ελάχιστα φωτίστηκε από την επιστροφή της 82χρονης Κάθριν Τζάκσον.

Το Μιλάνο για γκέι

Το Μιλάνο αποφάσισε να αναγνωρίσει τα ίδια δικαιώματα σε ομοφυλόφιλα και ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, είτε αυτά είναι παντρεμένα είτε όχι. Και επειδή νόμος που αναγνωρίζει τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων δεν υπάρχει, η χθεσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Το δημοτικό συμβούλιο, λοιπόν, ενέκρινε την κατάρτιση ενός καταλόγου, στον οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα ζευγάρια από πολιτικές ενώσεις, τα οποία θα δικαιούνται δημοτικών προνομίων, όπως για παράδειγμα η φοίτηση των παιδιών τους σε δημοτικούς νηπιακούς σταθμούς. Η Ιταλία είναι μια από τις λίγες δυτικοευρωπαϊκές χώρες όπου δεν αναγνωρίζονται οι ενώσεις ατόμων του ίδιου φύλου και δεν διαθέτει νομοθεσία κατά της ομοφοβίας. Αλλωστε, τα τρία μεγαλύτερα κεντροδεξιά κόμματα είναι από κοινού αντίθετα σε οποιαδήποτε τέτοια αναγνώριση. Το Μιλάνο είναι η τρίτη ιταλική πόλη, μετά το Τορίνο και τη Νάπολη, που αναγνωρίζει τα ανύπαντρα ζευγάρια.

Μαντόνα στο Παρίσι

Το παρισινό κοινό αποδοκίμασε τη Μαντόνα, σε συναυλία της, η οποία δεν διήρκεσε παρά 45 λεπτά της ώρας. Η παράσταση δόθηκε στο Ολύμπια Κλαμπ του Παρισιού και βρισκόταν σε απευθείας μετάδοση μέσω του YouTube. Αλλά ενώ η αειθαλής Μαντόνα είπε και έκανε πολλά επί σκηνής, και μάλιστα δεν ξέχασε να αναφερθεί στους αναξιοπαθούντες Ελληνες που πεινάνε, το γαλλικό κοινό δεν έμεινε ικανοποιημένο. Και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι τα dislike ξεπερνούσαν σε αριθμό τα like στο σχετικό κανάλι του δικτύου, ενώ και τα παράπονα στην αντίστοιχη πλατφόρμα υπερτερούσαν των επικριτικών σχολίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή