ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΙΚΟΣΙ ΟΚΤΩ ΝΕΚΡΟΙ

Εξέγερση σε φυλακή της Βενεζουέλας

ΚΑΡΑΚΑΣ. Είκοσι οκτώ νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός από εξέγερση σε φυλακή της δυτικής Βενεζουέλας, η οποία διήρκεσε συνολικά 20 ημέρες. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο των Φυλακών της Βενεζουέλας, στη διάρκεια της εξέγερσης στην πόλη Μερίντα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 28 φυλακισμένοι και τραυματίστηκαν 17, ανάμεσά τους και πέντε άνδρες της εθνοφρουράς, του στρατιωτικού σώματος που είναι επιφορτισμένο με την εποπτεία των φυλακών. Ολα ξεκίνησαν στις 25 Μαΐου, όταν δολοφονήθηκε η διευθύντρια προσωπικού της φυλακής, η 38χρονη Πάολο Αβίλα. Στη συνέχεια ορισμένοι από τους κρατούμενους που θεωρούνταν ύποπτοι για τη δολοφονία έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πτέρυγες της φυλακής.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Επίθεση Καρλ Λιούις κατά του Μιτ Ρόμνεϊ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε επίθεση κατά του Μιτ Ρόμνεϊ, Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την αμερικανική προεδρία, προέβη ο θρύλος του στίβου Καρλ Λιούις, που δήλωσε ότι κακώς ασχολήθηκε με τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου ο διεκδικητής του ανώτατου θώκου στις ΗΠΑ. Ο Ρόμνεϊ προσέβαλε τους διοργανωτές αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Λονδίνο είναι απροετοίμαστο. Λίγο πριν από την τελετή έναρξης, ο εννέα φορές χρυσός ολυμπιονίκης Λιούις είπε ότι καλύτερα να έμενε σπίτι του ο Ρόμνεϊ αντί να μοιράζει προσβολές στους διοργανωτές.

ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΟΙ

Εκρηξη βόμβας Κούρδων ανταρτών

ΑΓΚΥΡΑ. Δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες από επίθεση Κούρδων ανταρτών, που πυροδότησαν αυτοσχέδια βόμβα κρυμμένη στην άκρη του δρόμου, στην επαρχία Ντιγιαρμπακίρ στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας. Ο Μουσταφά Τοπράκ, κυβερνήτης της επαρχίας, δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολή ότι ο μηχανισμός πυροδοτήθηκε την ώρα που περνούσε στρατιωτικό όχημα. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν ένας στρατιώτης και ένας πολίτης. Από το 1984, οπότε ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ στρατού και Κούρδων ανταρτών, έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΒΑΡΔΙΕΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ

Αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος

ΟΝΤΑΡΙΟ. Η εργασία σε βάρδιες, ειδικά τις νύχτες, αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού. Αυτό προκύπτει από μια νέα καναδονορβηγική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal και βασίστηκε στην ανάλυση 34 δημοσιευμένων ερευνών με δείγμα πληθυσμού πάνω από δύο εκατομμύρια εργαζομένους. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η εργασία σε βάρδιες αυξάνει κατά 23% τον κίνδυνο εμφράγματος, κατά 24% τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και κατά 5% τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Οσοι εργάζονται κυρίως το βράδυ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 41%.

ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΤΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ

Θα δικαστεί Σουηδός υπήκοος στην Κύπρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ενας Σουηδός υπήκοος λιβανέζικης καταγωγής, που συνελήφθη στην Κύπρο ως ύποπτος για τον σχεδιασμό επιθέσεων κατά Ισραηλινών τουριστών στη χώρα, θα δικαστεί στις 12 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση των κυπριακών αρχών. Ο άνδρας, του οποίου η ταυτότητα δεν δημοσιοποιήθηκε, αντιμετωπίζει εννέα κατηγορίες που αφορούν την παρακολούθηση των κινήσεων και των περιοχών στις οποίες συχνάζουν Ισραηλινοί επισκέπτες. Είχε συλληφθεί στις αρχές Ιουλίου στην Κύπρο ως απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Επέτειος ανακωχής στην Κορέα

ΣΕΟΥΛ. Αυξημένο ήταν φέτος το διεθνές ενδιαφέρον για τις χθεσινές τελετές με τις οποίες γιορτάστηκε η επέτειος υπογραφής του συμφώνου ανακωχής μετά τον πόλεμο της Κορέας τόσο λόγω της στρατιωτικής ανασυγκρότησης των ενόπλων δυνάμεων στον Βορρά όσο και της εμφάνισης της νέας συζύγου του Κιμ Γιονγκ Ουν στο πλευρό του. Οι κρίσεις στον στρατό θεωρούνται μια προσπάθεια του Κιμ να εδραιώσει πίστη και αφοσίωση στο πρόσωπό του στις τάξεις των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων, που αριθμούν περίπου ένα εκατομμύριο άνδρες.

ΝΤΑΤΣΙΤΣ ΓΙΑ ΕΠΟΧΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

«Δεν θα απολογούμαι συνέχεια»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς, κατέστησε χθες σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένος να απολογείται επ’ αόριστον για την εποχή Μιλόσεβιτς. «Δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίον πρέπει συνέχεια να απολογούμαι για το παρελθόν», δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς κατά την ανάγνωση των προγραμματικών του δηλώσεων στη σερβική Βουλή. Ο κ. Ντάτσιτς απάντησε με τον τρόπο αυτό στον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σερβικού Κινήματος για την Ανανέωση και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Αλεξάνταρ Γιούγκοβιτς, ο οποίος του καταλόγισε αδυναμία να απαρνηθεί τη δεκαετία του ’90. Ο κ. Ντάτσιτς διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατά τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Πυρ εναντίον σιιτών διαδηλωτών

ΝΤΟΥΜΠΑΪ. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας άνοιξαν χθες πυρ εναντίον σιιτών που διαδήλωναν στην ταραχώδη περιφέρεια του Κιατίφ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχαν πληροφορίες για νεκρούς. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι η αστυνομία υποχρεώθηκε να «αναλάβει δράση» σε βάρος ταραχοποιών στοιχείων στο Κιατίφ. Είκοσι τρεις διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και ο καταζητούμενος τοπικός αρχηγός του κινήματος των σιιτών στην περιοχή, Μοχάμεντ αλ Σαχουρί, φέρονται να έχουν συλληφθεί. Οι βίαιες διαδηλώσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο σ’ αυτή την περιφέρεια της ανατολικής Σαουδικής Αραβίας από τον Φεβρουάριο του 2011, όταν ομάδα σιιτών προσκυνητών συγκρούστηκε με την αστυνομία στην ιερή πόλη της Μεδίνας.

ΡΩΣΙΑ

Διαπραγματεύσεις για ναυτικές βάσεις

ΜΟΣΧΑ. Σε διαπραγματεύσεις με την Κούβα, το Βιετνάμ και τις Σεϋχέλλες για τη δημιουργία ναυτικών βάσεων βρίσκεται η Ρωσία. Σύμφωνα με τον αρχηγό στόλου της Ρωσίας, αντιναύαρχο Βίκτορ Τσίρκοφ, οι διαπραγματεύσεις αφορούν τη δημιουργία εγκαταστάσεων ανεφοδιασμού των πολεμικών πλοίων της χώρας. Μέχρι στιγμής, η μοναδική ναυτική βάση της Ρωσίας εκτός των πρώην κρατών της Σοβιετικής Ενωσης βρίσκεται στην Ταρτούς της Συρίας. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, η Ρωσία είχε κλείσει μια ναυτική βάση στον κόλπο της Καμ Ραχν του Βιετνάμ, καθώς και μια κατασκοπική εγκατάσταση στη Λούρδες της Κούβας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή