Στο Κάιρο συνάντηση Μορσί – Χανίγια

Στο Κάιρο συνάντηση Μορσί – Χανίγια

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Ως σημείο καμπής στις διμερείς σχέσεις της Χαμάς με την Αίγυπτο χαρακτήρισε η παλαιστινιακή οργάνωση τη συνάντηση μεταξύ του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μορσί και του επικεφαλής της ισλαμικής οργάνωσης στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγια την Πέμπτη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η πρωτοβουλία της Αιγύπτου να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην είσοδο Παλαιστινίων στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Γάζας κάτω των 40 ετών θα μπορούν να εξασφαλίζουν βίζες για την Αίγυπτο με μεγαλύτερη ευκολία. Η επίσκεψη Χανίγια λαμβάνει χώρα μία μόλις εβδομάδα ύστερα από εκείνη του αρχηγού της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάλ, στο Κάιρο. Οι συναντήσεις αυτές, καθώς και εκείνη του προέδρου Μορσί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, αποτελούν προέκταση της πολιτικής της νέας αιγυπτιακής κυβέρνησης για τήρηση ίσων αποστάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παλαιστινιακών οργανώσεων. Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος Μορσί έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής στην αντιπαράθεση μεταξύ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Χαμάς.

Η Χαμάς διατηρεί, όμως, ξεχωριστούς ιστορικούς δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα του προέδρου Μορσί, καθώς η παλαιστινιακή οργάνωση προέκυψε από την αιγυπτιακή οργάνωση, καθώς ο ιδρυτής της, σεΐχης Αχμεντ Γιασίν, ήταν επικεφαλής της Αδελφότητας στη Γάζα. Η Γάζα τελεί υπό καθεστώς αποκλεισμού από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης του θύλακα από τη Χαμάς το 2007. Παρότι ο έκπτωτος πρόεδρος Μουμπάρακ χαλάρωσε τον αποκλεισμό της Λωρίδας το 2010, το Κάιρο δεν επέτρεψε ακόμη τη διέλευση εμπορικών προϊόντων προς τη Γάζα, όπως ήλπιζε η Χαμάς.

Στο μεταξύ, το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ ενέκρινε αίτημα της κυβέρνησης Νετανιάχου για αναβολή της έξωσης του μεγαλύτερου παράνομου εποικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Παρότι το δικαστήριο είχε αποφασίσει τον περασμένο μήνα για τη διάλυση του εποικισμού του Μιγκρόν και την απομάκρυνση των 50 οικογενειών που ζουν εκεί, ώστε η γη να αποδοθεί στους Παλαιστίνιους ιδιοκτήτες της, η νέα απόφαση επιτρέπει την παραμονή τους μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή