Νέα σουίτα γραφείου με αφή

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν η Microsoft εκτιμά ότι τα Windows 8, η νέα γενιά του λειτουργικού της συστήματος, θα είναι εξίσου πετυχημένη με τις προηγούμενες εκδόσεις, αυτό οφείλεται στο ότι τα Windows 8 θα μπορούν να εγκατασταθούν τόσο σε tablet PC όσο και σε συμβατικά κομπιούτερ, με τις ρυθμίσεις του χρήστη να συγχρονίζονται μάλιστα από μηχάνημα σε μηχάνημα. Ετσι, ήταν θέμα χρόνου έως ότου η εταιρεία ανακοινώσει μια ανανεωμένη παραλλαγή της σουίτας γραφείου Office, η οποία να είναι συμβατή με τα Windows 8 και να ακολουθεί την ίδια λογική. Κάτι που έκανε πριν από μερικές ημέρες, παρουσιάζοντας το Office 15, «την πιο φιλόδοξη έκδοση της σουίτας μέχρι στιγμής», όπως τη χαρακτήρισε ο CEO της Microsoft, Steve Βallmer.

Με ποιο τρόπο το Office 15 θα ακολουθεί την ίδια λογική με τα επερχόμενα Windows; Κατ’ αρχάς υποστηρίζοντας μόνιτορ αφής, εκτός από πληκτρολόγια και ποντίκια, ώστε να χρησιμοποιείται και σε υπολογιστές-ταμπλέτες, πέρα από τα λάπτοπ και τα επιτραπέζια PC. Εξάλλου, ένα μεγάλο μέρος της παρουσίασης αφορούσε το ότι ο χρήστης θα έχει πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιεί όλες τις λειτουργίες, αγγίζοντας απλώς με τα δάχτυλά του την οθόνη αφής. Ολα τα προγράμματα του Office θα είναι επιπλέον συμβατά και με τις ηλεκτρονικές γραφίδες, για την προσθήκη χειρόγραφων σημειώσεων.

Αρχεία μέσω Skydrive

Παράλληλα, θα μπορεί κανείς να ρυθμίσει το καινούργιο Office ώστε τα αρχεία και οι ρυθμίσεις του να τον «ακολουθούν» από υπολογιστή σε υπολογιστή – για να συνεχίσει π.χ. την εργασία του στο κομπιούτερ του γραφείου, ακριβώς από εκεί που την άφησε στο οικιακό tablet PC. Το μόνο που θα χρειάζεται είναι να αποθηκεύει τα αρχεία του στον «ιντερνετικό σκληρό δίσκο» που θα του παρέχει η εταιρεία μέσω της υπηρεσίας Skydrive, η οποία αξιοποιεί την τεχνολογία του «υπολογιστικού νέφους» (cloud computing). Ακόμη καλύτερα, χάρις στο Skydrive, τα αρχεία θα είναι επίσης προσβάσιμα και από «έξυπνα» κινητά με το λειτουργικό Windows Phone 8.

Τα προγράμματα

Στην απλούστερη εκδοχή της, την Office Home and Student 2013 RT, η σουίτα θα περιλαμβάνει τα προγράμματα Word, Excel, PowerPoint και OneNote, σε καθένα από τα οποία η Microsoft έκανε αρκετές βελτιώσεις. Για παράδειγμα, το ανανεωμένο Word προσφέρει στον χρήστη για πρώτη φορά τη δυνατότητα ανοίγματος και επεξεργασίας αρχείων PDF, όπως και να προσθέσει βίντεο στα έγγραφά του. Στο δημοφιλές πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, ο χρήστης μπορεί επίσης να επιλέξει αν θα εμφανίζεται ή όχι στο πάνω μέρος της οθόνης η γνωστή «κορδέλα» («ribbon»), με τα διάφορα μενού και εντολές.

Το καινούργιο Excel, από την άλλη, διαθέτει τη λειτουργία «Flash Fill», που κάνει το πρόγραμμα πιο «έξυπνο», ειδικά στην περίπτωση δημιουργίας φύλλων εργασίας από περιεχόμενο που έχει κανείς μεταφέρει από το Διαδίκτυο. Κι αυτό γιατί το Excel συμπληρώνει αυτόματα τις λίστες, «αναγνωρίζοντας» ποιες λέξεις ή αριθμούς θέλει να απομονώσει ο χρήστης από κάθε «κελί». Μεγαλύτερη ευχρηστία όμως προσφέρει και η αναβάθμιση της λειτουργίας «Presenter View» στο νέο PowerPoint, ώστε πολύ πιο εύκολα να καθορίζει κανείς τι θα προβάλλεται στην παρουσίαση και τι θα βλέπει μόνον ο ίδιος στον υπολογιστή. Την ίδια στιγμή το ανανεωμένο OneNote κάνει πιο εύκολη την αναζήτηση και την πλοήγηση στις αποθηκευμένες σημειώσεις.

Με την αναβάθμιση, το Office θα εξακολουθήσει να είναι η ναυαρχίδα των Windows «μεταναστεύοντας», όπως και η νέα γενιά του λειτουργικού, και στους υπολογιστές-ταμπλέτες. Το στοίχημα για τη Microsoft είναι να συνεχίσει να αποτελεί την πιο δημοφιλή σουίτα γραφείου, καθώς το μερίδιο της παρούσας έκδοσης στους κατόχους PC ξεπερνά σήμερα το 90%. Αλλά και μια σημαντική πηγή κερδών, αφού μόνο το 2011 απέφερε στην αμερικανική εταιρεία τα 22,2 από τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν τα συνολικά έσοδά της.

Μια πρώτη γεύση

Το νέο Office αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 26 Οκτωβρίου, μαζί με τα Windows 8, και παρόλο που η Microsoft δεν ανακοίνωσε σε πόσες παραλλαγές θα κυκλοφορήσει η σουίτα και σε ποιες τιμές, γνωστοποίησε πως στα tablet PC με το καινούργιο λειτουργικό και επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM, που θα λανσαριστούν παράλληλα, θα έχει προεγκατασταθεί δωρεάν η έκδοση Office Home and Student 2013 RT. Πάντως, όποιος διαθέτει υπολογιστή με Windows 7 μπορεί από τώρα να πάρει μια γεύση από τις δυνατότητες του Office 15, «κατεβάζοντας» από την ηλεκτρονική διεύθυνση office.com/preview μια δοκιμαστική έκδοση της σουίτας.

Εκτός από την αγορά του λογισμικού είτε σε μορφή DVD είτε online, το Office θα διατίθεται επίσης ως συνδρομητική υπηρεσία, την οποία θα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει καταβάλλοντας ένα μικρό ποσό κάθε μήνα. Για να κάνει η Microsoft ελκυστική αυτή τη λύση και στους ιδιώτες, θα την εμπλουτίσει με πρόσθετες λειτουργίες – με μία από τις πιο σημαντικές το «Office on Demand», που θα επιτρέπει στον πελάτη να χρησιμοποιεί τη σουίτα μέσω Ιντερνετ ακόμη και σε μηχανήματα Windows όπου αυτή δεν είναι εγκατεστημένη. Για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, θα αναβαθμιστούν τα συνδρομητικά «πακέτα» που προσφέρονται σήμερα μέσω του Office 365, παρέχοντας περισσότερες υπηρεσίες που αξιοποιούν την τεχνολογία «υπολογιστικού νέφους» για την από κοινού εργασία πολλών χρηστών, όπως και δωρεάν χρόνο βιντεοδιασκέψεων μέσω του Skype.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή