«Η Σερβία σε σταυροδρόμι…»

«Η Σερβία σε σταυροδρόμι…»

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ήττα του στις εκλογές του Ιουνίου προκάλεσε αμηχανία στη Δύση, η οποία χάνει τον προνομιακό συνομιλητή της σε μια ευαίσθητη περιοχή με ανοιχτές ακόμη επικίνδυνες εκκρεμότητες, όπως το Κόσοβο και η Βοσνία. Ο Μπόρις Τάντιτς υπήρξε αναμφισβήτητα η πολιτική προσωπικότητα που σφράγισε με τις επιλογές της τις εξελίξεις στη μετα-Μιλόσεβιτς Σερβία. Ο ηγέτης που την ανέσυρε από το πηγάδι της διεθνούς απομόνωσης, τη συμφιλίωσε με τους πρώην συνεταίρους Γιουγκοσλάβους, με τους οποίους είχε εμπλακεί σε αιματηρούς πολέμους, και την έβαλε στις ράγες που οδηγούν στην Ε.Ε.

Μολονότι όλοι τον θεωρούσαν φαβορί για μια τρίτη συνεχή θητεία στην προεδρία της χώρας, ηττήθηκε από τον εθνικιστή Τόμισλαβ Νίκολιτς και το ερώτημα είναι πού οδεύει πλέον η Σερβία με πηδαλιούχο έναν απρόβλεπτο και ευμετάβλητο στις απόψεις του ηγέτη.

«Νομίζω πως μετά τις εκλογές η Σερβία βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Ολες οι κατευθύνσεις είναι πιθανές, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την κυβέρνηση που σχηματίζεται από τα κόμματα που είχαν ηγετικό ρόλο τη δεκαετία του ’90. Εχουν αλλάξει μεν τη ρητορική τους, αλλά απομένει να δούμε αν έχουν αλλάξει και τον τρόπο σκέψης τους, την προσέγγισή τους στα στρατηγικά ζητήματα. Ελπίζω πως δεν θα αλλάξουν τον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας μου προς την Ε.Ε., κάτι που, κατά την άποψή μου, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον σερβικό λαό, την οικονομία και την ίδια τη χώρα», λέει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ», στο περιθώριο της συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τάντιτς και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο κ. Τάντιτς υπεραμύνεται της πολιτικής του στο ακανθώδες θέμα του Κοσόβου, λέγοντας πως «η Σερβία θα πρέπει να βρει μια πρακτική λύση στο ζήτημα αυτό κι όχι να μένει οχυρωμένη πίσω από μια πατριωτική πολιτική που δεν έχει δώσει αποτελέσματα».

Επ’ αυτού υπενθυμίζει το σχέδιο των τεσσάρων σημείων που ο ίδιος έχει προτείνει και προβλέπει μεταξύ άλλων και την αυτονομία των Σέρβων του Βορρά -αντιτίθεται στον διαμελισμό- και στη βάση του οποίου, όπως σημειώνει, «θα μπορούσαμε να έχουμε μια συμβιβαστική λύση».

«Ως τελευταίο στάδιο στο ζήτημα του Κοσόβου «βλέπω» έναν πολιτικό διάλογο που θα πρέπει να διεξαχθεί από τους νόμιμα εκλεγμένους αντιπροσώπους των δύο πλευρών, στο πλαίσιο του οποίου θα πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που θα επιλύει την αντιπαράθεση αυτή μεταξύ δύο λαών, ένα πρόβλημα που μας επηρεάζει όλους εμάς για παραπάνω από 100 χρόνια».

Προτού ακόμη αναλάβει καθήκοντα, ο διάδοχός του, με μια δήλωση με την οποία αμφισβήτησε τον χαρακτηρισμό «γενοκτονία» της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα, άναψε φωτιές στις σχέσεις με Κροάτες, Βόσνιους και Σλοβένους, οι ηγέτες των οποίων αρνήθηκαν να παραστούν στην ορκωμοσία του.

«Το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις άλλαξε αυτομάτως το κλίμα ανάμεσα στις χώρες της περιοχής. Αλλά θα δούμε ποια θα είναι η πραγματική προσέγγιση του νέου προέδρου σε ό,τι αφορά την περιφερειακή συνεργασία. Η ρητορική είναι διφορούμενη και δεν ξέρω ποια είναι η πολιτική πίσω απ’ αυτή τη ρητορική. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι πως δεν χρειαζόμαστε στρατηγικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τον προσανατολισμό προς τη συμφιλίωση και τη στενή συνεργασία μεταξύ των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας», τονίζει.

Οσον αφορά στο εάν σχεδιάζει να αποχωρήσει από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, αφού αναλύει τις πολιτικές και εκλογικές επιτυχίες του κόμματος υπό την ηγεσία του, απαντά: «Αναλύω με βάση τη λογική και χωρίς πολλά συναισθήματα τη διαμορφωθείσα κατάσταση και λέω πως δεν πρόκειται να παραιτηθώ. Θα συνεχίσω να είμαι υποψήφιος για την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος. Κι αυτό, όχι επειδή είμαι φιλόδοξος. Εχω αναλάβει όλα τα αξιώματα που θα επιθυμούσε κάποιος πολιτικός και ειλικρινά δεν έχω τη φιλοδοξία να γίνω κάποιος, αλλά να προσφέρω ακόμα κάτι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή