Ο Τραϊάν Μπασέσκου γλίτωσε την αποπομπή

Ο Τραϊάν Μπασέσκου γλίτωσε την αποπομπή

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Δεν θα παραπεμφθεί τελικώς στη Δικαιοσύνη ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, δεδομένου ότι το δημοψήφισμα με αντικείμενο την αποπομπή του από την εξουσία κρίθηκε άκυρο, καθώς η συμμετοχή των πολιτών σε αυτό την περασμένη Κυριακή δεν ξεπέρασε το 46,13%. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, για να ήταν έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα έπρεπε να έχει ψηφίσει τουλάχιστον το 50% των 18,3 εκατομμυρίων Ρουμάνων εκλογέων.

Η μη παραπομπή του στη Δικαιοσύνη αποτελεί νίκη για τον Μπασέσκου και ήττα για την κεντροαριστερή κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα. O Μπασέσκου κατηγόρησε τον Πόντα και τους άλλους πολιτικούς του αντιπάλους ότι οργάνωσαν πραξικόπημα εναντίον του και θα πρέπει γι’ αυτό να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Από την πλευρά του, ο Πόντα, ο οποίος πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για να απομακρυνθεί ο Μπασέσκου από την εξουσία, δήλωσε ότι αποδέχεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Δεν πρόκειται να συνεχίσω την αντιπαράθεση με τον Μπασέσκου», είπε ο Πόντα, επισημαίνοντας ότι «όλοι θα χάσουν αν συνεχίσουμε αυτήν την αντιπαράθεση». Στο εξής και δεδομένου ότι οι δύο άνδρες θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά, ο Πόντα δεσμεύτηκε να μην «αναμειχθεί με τα προνόμια του προέδρου», ωστόσο τόνισε ότι για το ταγκό χρειάζονται δύο άνθρωποι, υπονοώντας ότι απαιτείται και από την πλευρά του Μπασέσκου πρόθεση για συνεργασία. Ο Πόντα, πάντως, τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το μήνυμα των χιλιάδων ανθρώπων που ψήφισαν στο δημοψήφισμα υπέρ της αποπομπής. «Οποιος πολιτικός αγνοεί τη βούληση των χιλιάδων ψηφοφόρων είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα», είπε ο Πόντα.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων -ποσοστό 87,55%- τάχθηκε υπέρ της αποπομπής του Μπασέσκου. Μόνο το 11,12% ψήφισε εναντίον αυτής.

Το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής ήταν η κορύφωση της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του συντηρητικού προέδρου και του συνασπισμού που ηγείται ο 39χρονος Πόντα, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία στη Ρουμανία τον περασμένο Μάιο και έλαβε αμέσως πρωτοβουλίες για την αποπομπή του Μπασέσκου.

Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσιγκτον άσκησαν έντονη κριτική στην εκστρατεία της ρουμανικής κυβέρνησης κατά του Μπασέσκου και εξέφρασαν ανησυχία για τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της Ρουμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπασέσκου έχει ήδη επιζήσει ενός δημοψηφίσματος καθαίρεσής του το 2007. Η δημοτικότητά του έχει μειωθεί σημαντικά μετά τα σκληρά μέτρα λιτότητας που η Ρουμανία έλαβε το 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή