Αρχισε η απορρύπανση περιοχών του Βιετνάμ

Αρχισε η απορρύπανση περιοχών του Βιετνάμ

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΟΪ. Η απορρύπανση περιοχών του Βιετνάμ που είχαν ψεκαστεί με το καρκινογόνο ζιζανιοκτόνο Agent Orange ξεκίνησε από το Ανόι και τις ΗΠΑ. Η επιχείρηση, που αφορά σε πρώτη φάση την περιοχή του σημερινού διεθνούς αεροδρομίου του Ντανάνγκ, σηματοδοτεί την πρώτη συνεργασία των δύο πρώην αντιπάλων για την περισυλλογή των τοξικών υπολειμμάτων.

Την ουσία ψέκασαν οι Αμερικανοί πεζοναύτες τη δεκαετία του 1960 και του 1970 στην περιοχή της βάσης τους στο Ντανάνγκ, ώστε να στερήσουν από το αντάρτικο τη φυσική κάλυψη που προσφέρει η ζούγκλα. Το καρκινογόνο Agent Orange προκαλούσε σε πρώτο χρόνο πτώση των φύλλων, αφήνοντας την ίδια ώρα απόβλητα, ικανά να δημιουργήσουν καρκινογενέσεις για πολλές δεκαετίες. Ο αμερικανικός στρατός ψέκασε 48 εκατ. λίτρα από την τοξική ουσία πάνω από τη ζούγκλα του Νότιου Βιετνάμ σε διάστημα μίας δεκαετίας.

Κρούσματα καρκίνου των αναπνευστικών οδών και τερατογενέσεις έχουν αναφερθεί σε σημαντικό ποσοστό κατοίκων της χώρας, αλλά και μεταξύ Αμερικανών βετεράνων.

«Πραγματοποιήσαμε το πρώτο βήμα για την ταφή των δυσάρεστων κοινών εμπειριών του παρελθόντος μας. Και άλλες επιτυχίες θα ακολουθήσουν», δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Βιετνάμ Ντέιβιντ Σιρ, σε λιτή τελετή στο αεροδρόμιο του Ντανάνγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή