Ανταλλαγή πυρών σε φυλάκιο ασφαλείας στο Σινά

Ανταλλαγή πυρών σε φυλάκιο ασφαλείας στο Σινά

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΝΑ. Ενοπλοι επιτέθηκαν σε φυλάκιο ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Την ίδια στιγμή, η Αίγυπτος διεξάγει μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον ισλαμιστών στην περιοχή. Παράλληλα, η αιγυπτιακή κυβέρνηση άνοιξε το πέρασμα της Ράφα, προς τη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο είχε κλείσει μετά την επίθεση σε μεθοριακό φυλάκιο την περασμένη Κυριακή, στη διάρκεια της οποίας είχαν σκοτωθεί 16 Αιγύπτιοι συνοριοφύλακες.

Οπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής, οι δράστες πυροβόλησαν εναντίον φυλακίου στο Αλ Αρίς από τα γύρω βουνά και οι στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά. Η Αίγυπτος ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στη χερσόνησο μεταφέροντας άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα. Η κρατική τηλεόραση της χώρας ανέφερε ότι στρατιωτικά ελικόπτερα και στρατιώτες σκότωσαν, την περασμένη Τετάρτη, 20 ισλαμιστές. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους επιχείρηση στο Σινά τις τελευταίες δεκαετίες.

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε το BBC, οι ηγέτες των φυλών Βεδουίνων της περιοχής συμφώνησαν με την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην άναρχη συνοριακή περιοχή μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ.

Η επίθεση της περασμένης Κυριακής στο Σινά σηματοδοτεί αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και της παλαιστινιακής Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Αναλυτές τονίζουν ότι ο μήνας του μέλιτος μεταξύ της Χαμάς και του νέου ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, τελείωσε. Υπενθυμίζεται ότι μετά την εκλογή του, ο Μόρσι εξέταζε το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τους περιορισμούς στα σύνορα Αιγύπτου-Λωρίδας της Γάζας. Ωστόσο το Κάιρο υποστήριξε ότι οι δράστες της επίθεσης της περασμένης Κυριακής ήρθαν από τη Λωρίδα της Γάζας. Παρότι η Χαμάς καταδίκασε αμέσως την επίθεση, οι σχέσεις της με την αιγυπτιακή κυβέρνηση υπέστησαν σοβαρό πλήγμα και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να αποκατασταθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή