Ενα σκιώδες κατασκοπικό θρίλερ

Ενα σκιώδες κατασκοπικό θρίλερ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαγνητική βόμβα εκρήγνυται σε αυτοκίνητο διπλωματικής αποστολής στο Νέο Δελχί. Στην Μομπάσα της Κένυας, η αστυνομία εντοπίζει εκρηκτικά σε γήπεδο του γκολφ. Πέντε Ισραηλινοί τουρίστες και ένας Βούλγαρος οδηγός σκοτώνονται σε επίθεση αυτοκτονίας στον χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου του Μπουργκάς. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα περιστατικά που θεωρούνται από αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον και στο Τελ Αβίβ ότι αποτελούν μέρος μιας υπό εξέλιξης επίθεσης του Ιράν και της Χεζμπολάχ εις βάρος ισραηλινών στόχων. Εντούτοις, σε αρκετές περιπτώσεις τα στοιχεία που συνδέουν τα τρομοκρατικά χτυπήματα με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ είναι ελλιπή, οι τακτικές των επιτιθέμενων μεταβάλλονται διαρκώς, γεγονός που τους καθιστά απρόβλεπτους, ενώ οι στόχοι τους είναι διάσπαρτοι ανά την υφήλιο.

«Δεν πρόκειται για ένα ευανάγνωστο κατασκοπικό θρίλερ», σχολιάζει ο διευθυντής του προγράμματος αντιτρομοκρατίας και πληροφοριών του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον για την Πολιτική στη Μέση Ανατολή, Μάθιου Λίβιτ. Η πλειονότητα των αναλυτών συμφωνεί ότι ο σκιώδης αυτός πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ από τη μία πλευρά και του Ιράν και της Χεζμπολάχ, από την άλλη, θυμίζει περισσότερο τη σύγκρουση μεταξύ της CIA και της KGB κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου από ό,τι την πρόσφατη εκστρατεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την πάταξη της Αλ Κάιντα. Πρόκειται για μια δυναμική επιστροφή στο προσκήνιο της λογικής, που θέλει την πιο αποτελεσματική επίθεση να είναι, τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις, η πιο αμφίσημη.

«Προσβλέπουν στον βαθμό αμφισημότητας εκείνο που καθιστά δύσκολο για οποιονδήποτε να τους επιρρίψει ευθέως την ευθύνη», εξηγεί ο ερευνητής του Κέντρου για τη Νέα Αμερικανική Πολιτική Ασφαλείας στην Ουάσιγκτον, Αντριου Ιξουμ. «Η υπόγεια αυτή διένεξη σηματοδοτεί την επιστροφή στις μαύρες τέχνες του Ψυχρού Πολέμου», προσθέτει.

Μετά την επίθεση στη Βουλγαρία, Ιράν και Χεζμπολάχ έσπευσαν να αρνηθούν κάθε ευθύνη αμέσως μόλις ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τους υπέδειξε ως ηθικούς αυτουργούς. Σε ανεπίσημες συζητήσεις, Αμερικανοί και Βούλγαροι αξιωματούχοι έδειξαν να συμφωνούν με την εκτίμηση του κ. Νετανιάχου. Επισήμως, ωστόσο, απέφυγαν να εξαπολύσουν κατηγορίες.

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, πάντως, αφήνουν να διαρρεύσει πως έχουν στοιχεία για «πολλά και διαδοχικά τηλεφωνήματα» από τον Λίβανο προς το Μπουργκάς, τα οποία αυξήθηκαν σημαντικά τρεις μέρες πριν από την επίθεση. Οσο όμως οι επιτιθέμενοι δεν είναι πρόθυμοι να αποκαλυφθούν, άλλο τόσο και οι Ισραηλινοί δεν είναι διατεθειμένοι να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες των αντικατασκοπικών τους επιχειρήσεων στον Λίβανο. «Γνωρίζουμε τους σχεδιαστές της επίθεσης στον Λίβανο, όχι όμως και την ταυτότητα των συνεργών τους επί βουλγαρικού εδάφους», αποκαλύπτει αξιωματούχος της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών. «Δεν πρέπει να ξέρουν ότι γνωρίζουμε τους αριθμούς των τηλεφώνων στον Λίβανο από τους οποίους έγιναν οι κλήσεις προς Βουλγαρία».

Οι έρευνες

Τρεις εβδομάδες μετά την επίθεση, οι έρευνες των βουλγαρικών αρχών μοιάζει να έχουν «κολλήσει». Η τοπική αντιτρομοκρατική υπηρεσία εξακολουθεί να μη γνωρίζει την ταυτότητα του βομβιστή αυτοκτονίας, ενώ η Σόφια αποφεύγει να επιρρίψει την ευθύνη στη Χεζμπολάχ, δεδομένου ότι δεν συγκαταλέγεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη δε Ινδία, οι Αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για τρεις Ιρανούς πολίτες, οι οποίοι φέρεται να εμπλέκονται στην προ τριμήνου επίθεση με μαγνητική βόμβα εναντίον οχήματος της ισραηλινής διπλωματικής αποστολής στο Νέο Δελχί. Οι «Τάιμς της Ινδίας» αποκάλυψαν πρόσφατα έγγραφο της αστυνομίας, σύμφωνα με το οποίο, πίσω από την επίθεση κρύβονται οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν. Το δημοσίευμα, ωστόσο, διαψεύστηκε κατηγορηματικά από την ινδική κυβέρνηση, η οποία διατηρεί στενές εμπορικές σχέσεις με την Τεχεράνη.

Επισημαίνεται πως η Χεζμπολάχ έχει δεσμευτεί ότι θα εκδικηθεί για τη δολοφονία του στρατιωτικού της διοικητή Ιμάντ Μουγκνίγιε το 2008, στη Δαμασκό, για την οποία θεωρεί υπεύθυνη τη Μοσάντ. Η Τεχεράνη, παράλληλα, κατηγορεί το Ισραήλ για τη δολοφονία τουλάχιστον τεσσάρων πυρηνικών επιστημόνων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή