Μικρή καθυστέρηση στη «Βαριοπούλα»

Μικρή καθυστέρηση στη «Βαριοπούλα»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλησιάζει η αυλαία της πολύκροτης δίκης εκατοντάδων αξιωματικών του τουρκικού στρατού που κατηγορούνται για συνωμοσία και σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν, στο πλαίσιο της υπόθεσης με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα». Το δικαστήριο όρισε νέα ημερομηνία για κατάθεση μαρτύρων, απορρίπτοντας έτσι το αίτημα του εισαγγελέα για την έκδοση ετυμηγορίας, σε μια δίκη που έχει καταφέρει σοβαρό πλήγμα στο πανίσχυρο στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικαστηρίου, Ομέρ Ντικέν, οι τέσσερις δικαστές ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της αναβολής της διαδικασίας μέχρι τις 16 Αυγούστου, με στόχο να δώσουν μια τελευταία ευκαιρία στην υπεράσπιση, προκειμένου να αποδείξει τις θέσεις της.

Η κατηγορούσα αρχή έχει ζητήσει την επιβολή ποινών κάθειρξης από 15 έως 20 ετών για τους 364 απόστρατους και εν ενεργεία στρατιωτικούς οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση.

Στο πλαίσιο της συνωμοσίας, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, υπήρχαν σχέδια για βομβιστικές επιθέσεις σε ιστορικά μουσουλμανικά τεμένη στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και πυροδότηση της έντασης με την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι ο στρατός διαδραματίζει, παραδοσιακά, ρόλο στην τουρκική πολιτική. Ευθύνεται για τρία πραξικοπήματα στο διάστημα από το 1960 μέχρι το 1980, καθώς και για την απομάκρυνση από την Τουρκία της πρώτης ισλαμικής κυβέρνησης της χώρας, το 1997.

Ωστόσο, ο πανίσχυρος ρόλος του στρατού έχει περιοριστεί από τότε που το ισλαμικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανήλθε στην εξουσία πριν από μια δεκαετία.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, ενδεχόμενη καταδικαστική απόφαση για τους στρατηγούς στη δίκη για την υπόθεση «Βαριοπούλα», θα ενισχύσει τον ολοένα και μεγαλύτερο έλεγχο της πολιτικής ηγεσίας επί των στρατιωτικών. Γεγονός που αποδεικνύεται και με την απόφαση, της περασμένης Κυριακής, για την αποστράτευση 40 στρατηγών και ναυάρχων που βαρύνονται με κατηγορίες τόσο για την υπόθεση «Βαριοπούλα» όσο και για την υπόθεση Εργκένεκον. Πρόκειται για μια ακόμη υπόθεση συνωμοσίας για την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον της τουρκικής κοινής γνώμης για τις δίκες με αντικείμενο τα σχέδια για την ανατροπή του Ερντογάν, έχει περιοριστεί το τελευταίο διάστημα. Ο λόγος είναι ότι η δικαστική διαδικασία είναι μακρά, ενώ ταυτόχρονα οι επικριτές του Τούρκου πρωθυπουργού ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση τις χρησιμοποιεί για να καταστείλει τις φωνές διαμαρτυρίας εναντίον του Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή