Παραπέμπεται σε δίκη ο πρώην ιπποκόμος του Πάπα

Παραπέμπεται σε δίκη ο πρώην ιπποκόμος του Πάπα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Την παραπομπή σε δίκη του πρώην ιπποκόμου του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄, Πάολο Γκαμπριέλε, για διακεκριμένη κλοπή και διαρροή εγγράφων που αποκαλύπτουν ευρύ δίκτυο διαφθοράς, αποφάσισε χθες η Αγία Εδρα. Εκτός από τον ιπποκόμο, ενώπιον της δικαιοσύνης θα προσαχθεί και δεύτερο άτομο, συνεργός του Γκαμπριέλε, η εμπλοκή του οποίου αποκαλύφθηκε μόλις χθες.

Ο Γκαμπριέλε είχε την επίζηλη θέση του προσωπικού ιπποκόμου του Πάπα, με αρμοδιότητα τα προσωπικά διαμερίσματα του Ποντίφικα, όπου σέρβιρε τα γεύματα και βοηθούσε τον ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να ντυθεί.

Στενοί φίλοι

Στη δικογραφία των 35 σελίδων, οι παπικές Αρχές εμπλέκουν τον ειδικό των ηλεκτρονικών υπολογιστών Κλαούντιο Σκιαρπελέτι, ο οποίος φέρεται να βοήθησε τον κρατούμενο από τον Μάιο Γκαμπριέλε στο έργο του. Οι δύο άνδρες ήταν στενοί φίλοι, ενώ στο γραφείο του Σκιαρπελέτι βρέθηκε σφραγισμένος φάκελος, με παραλήπτη τον ιπποκόμο, με απόρρητα στοιχεία για τα οικονομικά του Βατικανού. Μεταξύ των στοιχείων αυτών περιλαμβάνονται έγγραφα που αποδεικνύουν παράνομες οικονομικές δοσοληψίες μεταξύ ιταλικών εταιρειών και του Βατικανού, όπως την υπερτιμολόγηση παρεχόμενων υπηρεσιών. Τα έγγραφα κάνουν επίσης λόγο για αδυσώπητες αντιπαραθέσεις μεταξύ ανώτατων καρδιναλίων και για διενέξεις γύρω από τη διαχείριση της Τράπεζας του Βατικανού.

Ο εκπρόσωπος της Αγίας Εδρας, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, όμως, υποβάθμισε τον ρόλο του Σκιαρπελέτι στην υπόθεση, λέγοντας ότι κρατήθηκε μόλις ένα εικοσιτετράωρο τις πρώτες ημέρες της έρευνας, ενώ έχει πλέον τεθεί σε διαθεσιμότητα από την εργασία του, χωρίς ωστόσο να απολυθεί. «Αν καταδικαστεί, η ποινή του θα είναι επιεικής», είπε ο πατέρας Λομπάρντι.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Γκαμπριέλε δήλωσε στους ανακριτές ότι ενήργησε κατ’ αυτόν τον τρόπο επειδή έβλεπε «το κακό και τη διαφθορά παντού στην Εκκλησία» και ήθελε να βοηθήσει στην εκρίζωσή τους «γιατί ο Πάπας δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένος». Σε εδάφιο της δικογραφίας, που αναφέρεται στην ψυχοσύνθεση του Γκαμπριέλε, ο κατηγορούμενος φέρεται να είπε στην ανάκρισή του ότι αφότου άρχισε να φωτοτυπεί έγγραφα και να διαρρέει το περιεχόμενό τους έπαψε να είναι ικανός να ελέγξει τον εαυτό του. «Ημουν σίγουρος ότι με ένα σοκ, ίσως με την αξιοποίηση των ΜΜΕ, θα μπορούσα να επαναφέρω την Εκκλησία πίσω στον σωστό δρόμο. Τα θέματα συλλογής πληροφοριών με ενδιέφεραν πάντα πολύ και πίστευα ότι στην Εκκλησία, ο ρόλος αυτός ανήκε στο Αγιο Πνεύμα και κατά κάποιο τρόπο είδα τον εαυτό μου ως ο κατάσκοπός Του», είπε ο Γκαμπριέλε. Ο πατέρας Λομπάρντι επεσήμανε ότι η ημερομηνία της δίκης μένει να καθορισθεί, ενώ ο Πάπας Βενέδικτος -ως ανώτατη Αρχή του Βατικανού- θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να διακόψει τη δίκη ή να προσφέρει χάρη στον Γκαμπριέλε.

«Η απόφαση αυτή ανήκει αποκλειστικά στον Πάπα. Αν ο Ποντίφικας θέλει να προσφέρει χάρη στον κατηγορούμενο, θα το κάνει μάλλον μετά τη δίκη», είπε ο εκπρόσωπος του Βατικανού.

Αν ο ιπποκόμος κηρυχθεί ένοχος από το δικαστήριο του Βατικανού, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή έξι ετών ειρκτή. Καθώς, όμως, το Βατικανό δεν διαθέτει χώρο κράτησης, θα εξέτιε την ποινή του σε ιταλικές φυλακές. Ο ιπποκόμος βρίσκεται σε κατ’ οίκον κράτηση από τις 21 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή