Απαγωγή Τούρκου βουλευτή από αντάρτες του ΡΚΚ

Απαγωγή Τούρκου βουλευτή από αντάρτες του ΡΚΚ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Απαγωγή με ενδιαφέρουσες παραμέτρους μοιάζει αυτή του βουλευτή του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Χουσεΐν Αϊγκούν, ο οποίος απήχθη από άνδρες του ΡΚΚ το βράδυ της Κυριακής ενώ επέστρεφε από την πόλη Οβατζίκ στην πόλη Τουντζελί της ομώνυμης επαρχίας της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου και εκλέγεται. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο κουρδικής καταγωγής βουλευτής, δικηγόρος στο επάγγελμα και γνωστός υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνοδευόταν από τον δημοσιογράφο Καντίρ Μερκίτ της εφημερίδας «Ακσάμ» και τον βοηθό του Ντενίζ Τουντς. Οι ένοπλοι του ΡΚΚ σταμάτησαν το αυτοκίνητό του και ζήτησαν από τον Αϊγκούν να τους ακολουθήσει, αυτός όμως αρνήθηκε λέγοντας ότι έχει εργαστεί για τα συμφέροντα των ανθρώπων του Τουντζελί και των Αλεβιτών και ότι δεν τον ενδιαφέρει εάν τον σκοτώσουν. Τελικώς οι αντάρτες έφυγαν με τον βουλευτή, αφήνοντας ελεύθερους τους άλλους δύο.

«Ο Αϊγκούν συνελήφθη από τους αντάρτες μας», ανέφερε ανακοίνωση της ηγεσίας του ΡΚΚ που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Firat News, και με την οποία ζητείται ο τερματισμός επιχείρησης του τουρκικού στρατού που άρχισε στην κοιλάδα του Αφώνου στο Οβατζίκ για τη διάσωση του Αϊγκούν, «που κινδυνεύει». Η διατύπωση της ανακοίνωσης προκάλεσε σύγχυση, καθώς δεν είναι σαφές εάν ο βουλευτής θα σκοτωθεί από τις επιχειρήσεις ή από το ΡΚΚ εάν δεν λήξουν αυτές.

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση καταδίκασαν την απαγωγή, την πρώτη βουλευτή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης από το ΡΚΚ. Το συμβάν συνδέθηκε με την αυριανή 38η επέτειο από την πρώτη ένοπλη επίθεση της οργάνωσης στις 15 Αυγούστου του 1984. Εκτός των κομμάτων, οργανώσεις πολιτών ή για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικά σχήματα αριστερής απόκλισης και το κουρδικό Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP), που κατηγορείται ότι συνεργάζεται με το ΡΚΚ, καταδίκασαν την απαγωγή. Το BDP προσφέρθηκε μάλιστα να μεσολαβήσει για την απελευθέρωση του Αϊγκούν, την οποία το CHP ανέμενε χθες, βάσει δικών του πληροφοριών και επαφών. Πιο έντονα φορτισμένη ήταν η δήλωση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: «Η κλιμάκωση του τρόμου προβληματίζει, η Τουρκία σύρεται σε ατραπό». Αξιοσημείωτη ήταν και η δήλωση βουλευτή του κυβερνώντος ΑΚΡ, ο οποίος σε αντίθεση με άλλους κυβερνητικούς βουλευτές, που χαρακτήρισαν την απαγωγή προσβολή εναντίον του Κοινοβουλίου, έκανε λόγο για στημένη υπόθεση, λέγοντας ότι ο Αϊγκούν είναι φιλοξενούμενος του ΡΚΚ.

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο Χουσεΐν Αϊγκούν είναι συνιδρυτής του Δικηγορικού Συλλόγου του Τουντζελί και υπερασπιστής της διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας των εθνοτήτων, όχι μόνο της κουρδικής, αλλά της αραβικής, της ζαζάκικης -παλαιά κουρδική διάλεκτος- και της γλώσσας των Λαζών. Ο κ. Αϊγκούν είχε έλθει σε σύγκρουση με την ηγεσία του κόμματός του όταν δήλωσε δημοσίως ότι υπεύθυνοι για τη σφαγή του Ντερσίμ (παλαιά ονομασία του Τουντζελί) το 1938-39 ήταν το κεμαλικό κόμμα και το ίδιο το κράτος, «διότι όλα ήταν εν γνώσει του Ατατούρκ».

Πολλοί θεωρούν τον κ. Αϊγκούν αμφιλεγόμενο. Ανεξαρτήτως αυτού όμως, η απαγωγή του επικεντρώνει το ενδιαφέρον στο ΡΚΚ, την ώρα που η οργάνωση έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις της στη νοτιοανατολική Τουρκία και ο ρόλος της στη Συρία ανησυχεί την τουρκική ηγεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή