Τι γράφει ο ξένος Τύπος

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LΙΒΕRΑΤΙΟΝΤέλος το ευρώ!

Το ευρώ τελειώνει την Τετάρτη, όπως όλα δείχνουν. Ενα συμβολικό μνημείο του ευρωπαϊκού νομίσματος θα κατεδαφίσουν οι τοπικές Αρχές στην ίδια την πόλη που γέννησε το ευρώ, τη Φρανκφούρτη. Το σύμβολο του ευρώ, άγαλμα ύψους πέντε μέτρων στην είσοδο του τερματικού σταθμού 2 του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, θα πέσει κάτω από τα χτυπήματα χωματουργικών μηχανημάτων σήμερα το μεσημέρι. Το αντίγραφο του ευρώ, που συνεχίζει να στέκεται ενώπιον της έδρας της ΕΚΤ, υπενθύμιζε στους ταξιδιώτες τη θέση της πόλης στο ευρωπαϊκό οικονομικό στερέωμα και την επιτυχία του νομίσματος της Ενωσης. Παρότι η κρίση έχει εξασθενίσει σχεδόν μέχρι εξόντωσης το ενιαίο νόμισμα, η διοίκηση του αεροδρομίου δικαιολόγησε την απόφασή της να εξαφανίσει το γιγάντιο σύμβολο του ευρώ μπροστά σε κρατικό κτίριο, κάνοντας λόγο για επέκταση του τερματικού σταθμού. Δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερη αναλογία για την τύχη του ενιαίου νομίσματος, που έχασε την παλιά του αίγλη για να διαψεύσει τις προσδοκίες πολλών. Από την άλλη, το πρωτότυπο σύμβολο του νομίσματος, έξω από την ΕΚΤ, συνεχίζει να στέκει.

ΤΗΕ NEW YORK ΤΙΜΕS

Μικρομεσαίοι και ευρώ

Εν μέσω χαλαρής συζήτησης για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ή ακόμη την επιστροφή στο μάρκο, οι Γερμανοί επιχειρηματίες είναι συχνά αυτοί που υπενθυμίζουν στην κοινή γνώμη ποιες θα ήταν οι συνέπειες. Ο Μάρκους Κέρμπερ, πρόεδρος της ομοσπονδίας Γερμανών βιομηχάνων, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και επέκρινε «την επίμονη πολιτική αναποφασιστικότητα και διχόνοια», όπως τη χαρακτηρίζει, που έχει υποσκάψει την εμπιστοσύνη στο ευρώ.

Οι πιο ευνοημένες από το ευρώ είναι οι μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς τους επιτρέπει να συμπεριφέρονται ως πολυεθνικές και να πωλούν τα προϊόντα τους στην Κίνα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μέχρι στιγμής, οι μεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανταποκριθεί καλά στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Αλλά οι ιδιοκτήτες τους ανησυχούν για το μέλλον και υποστηρίζουν την πολιτική Μέρκελ.

Οταν η Ελλάδα συσσώρευε χρέη την τελευταία δεκαετία, οι μεσαίες επιχειρήσεις έκοβαν δραστικά τα δικά τους και τώρα είναι πρόθυμες να καταβάλουν ένα τίμημα για να διατηρήσουν ανέπαφο το ευρώ.

ΤΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ

Η επιστροφή της Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επέστρεψε από τις διακοπές της για να αντιμετωπίσει μια δραματικά επιδεινούμενη κρίση στην Ευρωζώνη και απειλές από κορυφαίους υπουργούς της, οι οποίοι τονίζουν ότι η Γερμανία θα έπρεπε να θέσει βέτο στο επόμενο πακέτο σωτηρίας της Ελλάδας, όταν ακόμη είναι στην αρχή του αυτό το πλέον κρίσιμο δωδεκάμηνο, όπως λένε, για την πολιτική της σταδιοδρομία. Η κ. Μέρκελ επιχείρησε να ξεφύγει από τα ατελείωτα προβλήματα του ευρώ κάνοντας διακοπές στην Αυστρία και περνώντας λίγες ημέρες στην ανατολικογερμανική εξοχή. Αλλά με την επιστροφή της στο Βερολίνο επανήλθε στην πραγματικότητα με ένα χτύπημα που της θύμισε τις εντεινόμενες αμφιβολίες της κυβέρνησής της σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρωζώνη. «Η Γερμανία έχει δικαίωμα βέτο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της κυβέρνησης, Μίκαελ Φουκς. «Αν πειστούμε ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το βέτο», επέμεινε. Ο κ. Φουκς θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μείνει στην Ε.Ε. ακόμη κι αν έβγαινε από την Ευρωζώνη.

ΕUΟΒSΕRVΕR.CΟΜ

Ο φόβος της Ελλάδας

Τι σχέση μπορεί να έχει η Ελλάδα ή η συζήτηση για δημοσιονομική και πολιτική ένωση στην Ευρώπη με την εκλογή του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ; Οσοι βιαστικά απαντήσουν «καμία» σφάλλουν. Οι προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου έχουν στο επίκεντρό τους όχι τα πρόσωπα των υποψηφίων αλλά την οικονομία.

Η Ευρώπη χρησιμοποιείται σαν μπαμπούλας από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που απειλεί τους Αμερικανούς πολίτες ότι η πολιτική Ομπάμα «θα μας κάνει Ευρώπη», ενώ οι Δημοκρατικοί τρέμουν μήπως η κρίση χρέους της Ευρωζώνης επιδεινωθεί και επεκταθεί, εκμηδενίζοντας τις πιθανότητες του προέδρου Ομπάμα να επανεκλεγεί. Ηδη η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας από την κρίση του 2008-2009 έχει επιβραδυνθεί.

Ο Μπρους Στόουκς, του ερευνητικού κέντρου PEW, τονέζει πως οι Αμερικανοί εκλογείς δεν έχουν καλή πληροφόρηση για την κρίση χρέους και τα προβλήματα της Ευρωζώνης και αν ξαφνικά καταρρεύσουν οι αγορές ή μειωθούν οι εξαγωγές στη Γηραιά Ηπειρο, θα επιρρίψουν τις ευθύνες στον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ και θα επιλέξουν Ρόμνεϊ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή