ΣΥΝΤΟΜΑ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ

Αναβλήθηκε εκ νέου η δίκη της Τιμοσένκο

ΚΙΕΒΟ. Ουκρανικό δικαστήριο ανέβαλε τη δίκη της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, για φοροδιαφυγή και υπεξαίρεση, μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, μετά την άρνησή της να παραστεί, επικαλούμενη λόγους υγείας. Η 51 ετών αρχηγός της αντιπολίτευσης εκτίει 7ετή ποινή από άλλη υπόθεση για κατάχρηση εξουσίας, σε σχέση με μια συμφωνία που συνήψε το 2009 με τη Ρωσία, όταν ήταν πρωθυπουργός. Η δίκη της για φοροδιαφυγή και υπεξαίρεση, που διεξάγεται στο Χαρκίφ, έχει αναβληθεί πολλές φορές, λόγω αδυναμίας της να παραστεί, καθώς υποφέρει από πόνους στην πλάτη και βρίσκεται στο νοσοκομείο. Το δικαστήριο της ζήτησε χθες να συμμετέχει μέσω βίντεο, ώστε να διεξαχθεί η δίκη, αλλά εκείνη αρνήθηκε, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν. Η Τιμοσένκο, ο μεγαλύτερος πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αρνείται όλες τις κατηγορίες ως πολιτικά υποκινούμενες.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας

ΚΑΜΠΟΥΛ. Περισσότεροι από είκοσι νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός τριών συντονισμένων επιθέσεων βομβιστών αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η πρώτη επίθεση εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην καρδιά της Ζαράντζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Νιμρόζ στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Ο κυβερνήτης της επαρχίας, Αμπντούλ Καρίμ Μπαράουι, αποκάλυψε ότι αστυνομικοί εντόπισαν άλλους δύο βομβιστές κοντά στην αγορά της πόλης εναντίον των οποίων άνοιξαν πυρ, πυροδοτώντας κατά λάθος τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι. Ο κ. Μπαράουι εξέφρασε την άποψη ότι η τριπλή επίθεση σχετίζεται άμεσα με τις προχθεσινές συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία στην επαρχία του.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Νεκρός καθ’ έξιν δολοφόνος

ΠΕΚΙΝΟ. Η αστυνομία της Τσονγκτσίνγκ εντόπισε και σκότωσε έναν καθ’ έξιν δολοφόνο και ένοπλο ληστή, αφού πρώτα οργάνωσε τεράστια επιχείρηση για τη σύλληψή του. Ο βασικός στόχος της επίμονης προσπάθειας των κινεζικών αρχών ήταν να αποδείξουν στους πολίτες ότι η εκστρατεία κατά του εγκλήματος στην Τσονγκτσίνγκ θα συνεχιστεί και μετά την απομάκρυνση του κομματικού αρχηγού Μπο Σιλάι. Ο Ζου Κεχούα, ο οποίος είχε δολοφονήσει εννέα ανθρώπους σε πολλές κινεζικές επαρχίες, εντοπίστηκε τα ξημερώματα σε εργοστάσιο υποδημάτων της Τσονγκτσίνγκ και έπειτα από ανταλλαγή πυρών έπεσε νεκρός. Εκτός από τις δολοφονίες διέπραττε ένοπλες ληστείες από το 2004, ενώ πριν από μία εβδομάδα εκτέλεσε μία γυναίκα έξω από τράπεζα της Τσονγκτσίνγκ. Σύμφωνα με τις αρχές, ο Ζου στόχευε εναντίον πολιτών τη στιγμή που εκταμίευαν χρήματα. H υπόθεση είχε απασχολήσει ιδιαίτερα τους νεαρούς Κινέζους που παρακολουθούσαν καθημερινά το ανθρωποκυνηγητό μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ

Μεταλλαγμένες πεταλούδες

ΤΟΚΙΟ. Μεταλλάξεις παρουσιάζουν τουλάχιστον τρεις γενεές πεταλούδων που ζουν κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσί. Οπως διαπίστωσαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οκινάουα, το 12% των γαλάζιων πεταλούδων που εκτέθηκαν ως προνύμφες στη ραδιενέργεια από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι καταστράφηκαν από τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011, εμφάνιζαν ανωμαλίες όπως μικρότερα φτερά και κατεστραμμένα μάτια. Στη συνέχεια τα έντομα με τις μεταλλάξεις διασταυρώθηκαν με άλλα που δεν είχαν εκτεθεί σε ραδιενέργεια. Από τους απογόνους τους εμφάνισε ανωμαλίες το 18%, ενώ στην τρίτη γενιά το ποσοστό είχε αυξηθεί σε 34%. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Χιζί Οτάκι, οι μεταλλάξεις του γενετικού υλικού των εντόμων προκλήθηκαν από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα από το πυρηνικό εργοστάσιο, γεγονός που γεννά φόβους για την επίδραση που θα έχει για όσους ανθρώπους παρέμειναν εκεί πριν από την εκκένωση της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή