ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Προτεραιότητα η ανακάλυψη ζωής στον Αρη

«Αν έρθετε σε επαφή με Αρειανούς, θα ήθελα να με ενημερώσετε», αστειεύθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τους χειριστές του ρομποτικού οχήματος Curiosity.

Μήπως, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αστειευόταν και τόσο; Οχι, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν είχε κατά νου πράσινα ανθρωπάκια σαν και αυτά των ταινιών επιστημονικής φαντασίας του ’60, ούτε φυσικά τους «γκρίζους» της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «The X Files». Η προοπτική της ανακάλυψης αρειανών μικροβίων ή έστω απτών αποδείξεων πως ο Κόκκινος Πλανήτης φιλοξενούσε στο μακρινό παρελθόν κάποια μορφή ζωής ήταν αυτή που είχε διεγείρει τη φαντασία του Αμερικανού ηγέτη και όχι μόνο. «Ασχολούμαι με πολλά άλλα επείγοντα θέματα, αλλά πιστεύω πως αυτό θα έχει προτεραιότητα, ακόμα και αν πρόκειται για μικρόβια», διευκρίνισε ο πρόεδρος Ομπάμα στους επιστήμονες της NASA, θέλοντας με τον δικό του τρόπο να αναδείξει τη σημασία της αποστολής του Curiosity στον Αρη.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Curiosity άρχισε να στέλνει τις πρώτες, υψηλής ευκρίνειας, πανοραμικές εικόνες από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη και ειδικότερα από την ευρύτερη περιοχή του κρατήρα Γκέιλ, όπου προσεδαφίστηκε στις 6 Αυγούστου.

Το αρειανό τοπίο

«Το τοπίο θυμίζει κάτι από συγκεκριμένα τμήματα του νότιου τμήματος των ΗΠΑ», αναφέρεται στο σημείωμα των επιστημόνων της NASA που συνόδευε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του ρομποτικού οχήματος. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον καθηγητή Γεωλογίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια και εκ των επικεφαλής του φιλόδοξου προγράμματος της NASA, Τζον Π. Γκρότζινγκερ, το αρειανό τοπίο θυμίζει έντονα την έρημο του Μοχάβε, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από τη γενέτειρα του Curiosity στην Πασαντίνα, όπου βρίσκεται το εργαστήριο αεροπροώθησης της NASA. «Θα σας δικαιολογούσα αν μου λέγατε ότι η NASA σάς κάνει πλάκα και ότι απλώς βγάλαμε ένα ρομποτικό όχημα στη έρημο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των φωτογραφιών. «Οντως, η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς είναι ότι μοιάζει πολύ με τη Γη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μετά την άψογη προσεδάφιση, η πρώτη εβδομάδα του Curiosity στον Αρη κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, με τους μηχανολόγους της NASA να δοκιμάζουν τη βασική του κεραία και το σύστημα καμερών. Κάποια δυσλειτουργία που παρουσιάστηκε στα μετεωρολογικά όργανα του ρομποτικού οχήματος επιλύθηκε από τους τεχνικούς της NASA σε διάστημα λίγων ωρών. Προβληματισμό, όχι όμως και ανησυχία, προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η θερμοκρασία του Curiosity είναι λίγους βαθμούς Κελσίου παραπάνω απ’ όσο είχαν αρχικά υπολογίσει οι επιστήμονες. Κατά μία εκδοχή αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η θερμοκρασία εντός του κρατήρα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί. «Το διερευνούμε», αρκέστηκε να δηλώσει η Τζένιφερ Τρόσπερ, εκ των χειριστών του Curiosity. Εφόσον τα πράγματα συνεχίσουν να κυλούν ομαλά, το ρομποτικό όχημα θα εξασφαλίσει τα πρώτα δείγματα αρειανού εδάφους στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ η πρώτη χρήση του τρυπανιού λέιζερ σε βράχο της επιφάνειας θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου ή μέσα στον Νοέμβριο.

Το Curiosity επαναφέρει δυναμικά στο προσκήνιο τη NASA, εξ ου και οι συντελεστές του προγράμματος εξερεύνησης του Αρη δέχτηκαν τα θερμά συγχαρητήρια του προέδρου των ΗΠΑ. «Είστε παραδείγματα της αμερικανικής τεχνογνωσίας στην επιστήμη και στον τομέα της μηχανικής», τους τόνισε ο πρόεδρος Ομπάμα. Από την πλευρά του, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, Μιτ Ρόμνεϊ, δεν αρκέστηκε στα συγχαρητήρια για τους ανθρώπους τους NASA. «Αν τελικά οι Κινέζοι πάνε του χρόνου στη Σελήνη, καλά θα κάνουν να δουν τη σημαία μας που βρίσκεται εκεί σαράντα τρία ολόκληρα χρόνια», τόνισε.