Σήμερα η ετυμηγορία για τις Pussy Riot

Σήμερα η ετυμηγορία για τις Pussy Riot

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Τις στενές σχέσεις που διατηρεί με το κράτος και ειδικά με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν υπερασπίστηκε ο Πατριάρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλος, θέλοντας να αντικρούσει την κριτική που δέχονται αμφότεροι με αφορμή τη δίκη των μελών του ροκ-πανκ συγκροτήματος Pussy Riot.

O Κύριλλος, ο οποίος στο παρελθόν έχει αποκαλέσει τη διακυβέρνηση Πούτιν «θείο θαύμα», υπογράμμισε, με χθεσινές του επισημάνσεις, μία ημέρα πριν από την έκδοση της ετυμηγορίας για τις Pussy Riot, ότι εκείνο που συνδέει την Εκκλησία με το κράτος είναι απλώς μια «κοινή ατζέντα». Κατά τα άλλα, οι δύο πλευρές λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με αυτονομία, είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος λίγο προτού αναχωρήσει για την Πολωνία, όπου πραγματοποίησε ιστορική επίσκεψη.

Η επίσκεψη, η πρώτη Πατριάρχη της Ρωσίας στην καθολική Πολωνία, κινδύνεψε να διαταραχθεί εξαιτίας της υπόθεσης των Pussy Riot, που κατηγορούνται για χουλιγκανισμό επειδή έδωσαν συναυλία μέσα στον Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα και προσευχήθηκαν με το τραγούδι τους να απαλλαγεί η Ρωσία από τον Πούτιν. Η σημερινή ημέρα σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει κηρυχθεί «ημέρα υποστήριξης» προς τις τρεις γυναίκες που απαρτίζουν το συγκρότημα.

Στο πλευρό των τριών τάχθηκε και ο διάσημος τραγουδιστής, πρώην Beatle, Πολ Μακάρτνεϊ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Μαντόνα, του Στινγκ και των Ρεντ Χοτ Τσίλι Πέπερς. Με ανοιχτή του επιστολή, ο Πολ Μακάρτνεϊ ζήτησε από το δικαστήριο να μην κρίνει αυστηρά τα τρία μέλη του συγκροτήματος. «Ελπίζω οι ρωσικές αρχές να υποστηρίξουν την αρχή της ελευθερίας του λόγου για όλους τους πολίτες», τόνισε, για να συμπληρώσει απευθυνόμενoς στις κατηγορούμενες Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, 22 ετών, Εκατερίνα Σαμούσεβιτς, 30, και Μαρία Αλιόκινα, 24 ετών: «Ελπίζω να μείνετε δυνατές και είμαι βέβαιος πως εγώ και πολλοί άλλοι, οι οποίοι πιστεύουν στην ελευθερία του λόγου, θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να υποστηρίξουν εσάς και την ιδέα της καλλιτεχνικής ελευθερίας». Οι τρεις γυναίκες, γνωστές και με τα υποκοριστικά τους, Νάντια, Κάτια και Μάσα, απειλούνται με φυλάκιση τριών ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή