Νέα εποχή στους ΝΥ Τimes

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού ωκεανού μετακομίζει ο γενικός διευθυντής του BBC Μαρκ Τόμσον, ο οποίος θα αναλάβει, από τον Νοέμβριο, τα ηνία του ιστορικού εκδοτικού ομίλου Νew York Times Company ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

Η πείρα του στα ψηφιακά μέσα είναι αυτή που τον καθιστά ιδανικό για το τιμόνι του ομίλου. Η εταιρεία, αξίζει να σημειωθεί, εκτός από τους New York Times διαθέτει τις Ιnternational Herald Tribune, Τhe Boston Globe, Worcester Telegram & Gazette και πληθώρα ιστοσελίδων ενημερωτικού περιεχομένου.

Ο Μαρκ Τόμσον, 55 ετών σήμερα, πατέρας τριών παιδιών, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 1979 ως ασκούμενος στο BBC, όπου ανέλαβε τα καθήκοντα γενικού διευθυντή το 2004.

Σύμφωνα με τους γνώστες του χώρου, οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Τόμσον στη νέα του θέση είναι περίπου οι ίδιες με αυτές που αντιπάλεψε ως διευθύνων σύμβουλος του BBC. Κυρίως θα πρέπει να βοηθήσει στην επιβίωση του ομίλου στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο, διατηρώντας τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στα συχνά αντίπαλα κέντρα εξουσίας. Μόνο που τώρα, στις ΗΠΑ, δεν θα ηγείται ενός κρατικού οργανισμού, προστατευόμενου από την κυβέρνηση, με «αυτόματα» έσοδα. Θα πρέπει να επιτύχει μέσα σε ένα σκληρά ανταγωνιστικό εμπορικό περιβάλλον.

Ο Τόμσον θα βρεθεί στο τιμόνι της New York Times Co. σε μια εποχή μεγάλης αλλαγής τόσο στον συγκεκριμένο όμιλο όσο και γενικότερα στον χώρο των ΜΜΕ στις ΗΠΑ. Η κυκλοφορία των εφημερίδων κατακρημνίζεται καθημερινά, οι διαφημίσεις λιγοστεύουν και τίποτα δεν δείχνει ότι τα έσοδα από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τα απολεσθέντα.

Οι αναγνώστες στρέφονται στα «έξυπνα» κινητά τους τηλέφωνα και τις ταμπλέτες για να ενημερωθούν, γεγονός που αποστερεί τα έντυπα από διαφημιστικά έσοδα. Αραγε ο Τόμσον θα μπορέσει να πείσει τους διαφημιστές να αγοράσουν διαφημιστικό χώρο στις εφημερίδες του ομίλου με την ίδια ευκολία που έπειθε του Βρετανούς βουλευτές και φορολογούμενους να καταβάλλουν αναγκαστικά συνδρομή στο BBC; Η απάντηση θα δοθεί στο μέλλον.

Επίσης, πολλοί αναλυτές διερωτώνται γιατί ο Τόμσον ανέλαβε τη θέση στη Νέα Υόρκη, καθώς σημαίνει ότι θα βρεθεί αυτομάτως σε πορεία σύγκρουσης με τον εκδότη Αρθουρ Σουλτσμπέργκερ Τζούνιορ, που ελέγχει με σιδηρά πυγμή την εταιρεία. Η προκάτοχος του Τόμσον, Τζάνετ Ρόμπινσον, εγκατέλειψε αιφνιδίως τον περασμένο Δεκέμβριο την εφημερίδα έπειτα από σταδιοδρομία 28 ετών, ακριβώς λόγω συγκρούσεων με τον Σουλτσμπέργκερ, σύμφωνα με καλώς πληροφορημένες πηγές. Κάποιοι λένε ότι το αποφάσισε θέλοντας να μετακομίσει στις ΗΠΑ, καθώς η σύζυγός του, η Αμερικανίδα συγγραφέας Τζέιν Μπλάμπεργκ, είχε εκφράσει την επιθυμία να βρίσκεται κοντύτερα στην οικογένειά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή