Προσωρινές άδειες εργασίας σε Ρομά

Προσωρινές άδειες εργασίας σε Ρομά

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Προσωρινές άδειες εργασίας σε μέλη της κοινότητας των Ρομά από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία μελετά να χορηγήσει η γαλλική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στην πολιτική αντιπαράθεση που προκάλεσε η διάλυση δεκάδων παράνομων καταυλισμών σε όλη τη χώρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς, που θεωρήθηκε ο αρχιτέκτονας του σχεδίου διάλυσης των καταυλισμών και της απέλασης εκατοντάδων Ρομά, δήλωσε χθες ότι η άρση των προσκομμάτων στην αγορά εργασίας «ίσως να αποτελεί μία από τις λύσεις» του ευαίσθητου προβλήματος. Την πρωτοβουλία του υπουργού χαιρέτισε χθες η προερχόμενη από το Κόμμα των Πρασίνων υπουργός Οικισμού Σεσίλ Ντιφλό, λέγοντας: «Είναι απαράδεκτο να ζουν στη χώρα μας οικογένειες και παιδιά σε αφόρητες παραγκουπόλεις. Την ίδια ώρα, η διάλυση των καταυλισμών αυτών χωρίς εναλλακτική λύση σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί θα βρεθούν σε ακόμη δυσχερέστερη θέση». Με τις θέσεις της υπουργού συμφώνησε ο βουλευτής των Σοσιαλιστών Πουριά Αμιρσαχί, που δήλωσε: «Επιτέλους! Το θέμα θα αντιμετωπισθεί υπό άλλη οπτική γωνία, εκτός της αστυνομικής».

Στο μεταξύ, σε πέντε συλλήψεις προχώρησε χθες η αστυνομία της Αμιένης, για συμμετοχή στις ταραχές που ξέσπασαν στην πόλη της βόρειας Γαλλίας τα ξημερώματα της Τρίτης. Οι δυνάμεις της τάξης προχώρησαν στις συλλήψεις τεσσάρων ανδρών και ενός ανηλίκου, ηλικίας 15 ετών. Δύο από τους συλληφθέντες βρίσκονταν ήδη υπό κράτηση, καθώς είχαν πιαστεί επ’ αυτοφώρω την ώρα που πυρπολούσαν αυτοκίνητα. «Πρόκειται για τις πρώτες συλλήψεις. Η έρευνα συνεχίζεται», ανέφερε η λακωνική ανακοίνωση από το αρχηγείο της αστυνομίας της Αμιένης. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, 16 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν, ορισμένοι από σκάγια κυνηγετικών όπλων, ενώ τρία κρατικά κτίρια (αίθουσα ψυχαγωγίας, δημοτικό σχολείο και ένα κλειστό γήπεδο) κάηκαν ολοσχερώς.

Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον τόπο των ταραχών, ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς βρέθηκε αντιμέτωπος με οργισμένους κατοίκους της συνοικίας, που διαμαρτύρονται για πολλαπλά κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας. Σε μια συνειδητή προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί από το επιθετικό ύφος του πρώην προέδρου Σαρκοζί, ο Βαλς δήλωσε ότι δεν ήλθε στην Αμιένη για να «περάσει τη συνοικία με τη μάνικα». Η μνεία της μάνικας αφορά την ιστορική πλέον δήλωση του τότε υπουργού Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, μετά τις ταραχές στη συνοικία Λα Κουρνέβ το 2005. Η δήλωσή του είχε προκαλέσει την οργή των κατοίκων των υποβαθμισμένων προαστίων, τους οποίους ο μετέπειτα πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει «αποβράσματα».

«Δεν ήρθα να περάσω τη συνοικία με τη μάνικα, δεν ήρθα εδώ για να αμφισβητήσω την αξία μιας κοινότητας ή της νεολαίας της. Ηρθα εδώ για να σας πω ότι η Δικαιοσύνη και ο νόμος πρέπει να κυριαρχήσουν. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη απάντηση στη χώρα μας, παρά η επικράτηση της δημοκρατικής νομιμότητας», είπε ο υπουργός.

Εντονες ήταν, ωστόσο, οι επικρίσεις από τα δεξιά, με τον βουλευτή του UMP Λιονέλ Λικά να λέει: «Οι πρώτες εβδομάδες της κυβέρνησης, με την προαναγγελθείσα αστυνομική της χαλαρότητα, προκάλεσαν αναζωπύρωση των εντάσεων. Οι παραβάτες έλαβαν το μήνυμα της ατιμωρησίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή