Εκτός Ισλαμικής Συνεργασίας τέθηκε η Συρία

Εκτός Ισλαμικής Συνεργασίας τέθηκε η Συρία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΑΝΤ. Με στόχο την περαιτέρω απομόνωση του καθεστώτος Ασαντ, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) απέπεμψε χθες τη Συρία από τους κόλπους του. «Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα του μουσουλμανικού κόσμου προς τον Μπασάρ Ασαντ», δήλωσε ο επικεφαλής του OIC, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου. Η απόφαση του οργανισμού, την έκτακτη συνεδρίαση του οποίου συγκάλεσε η Σαουδική Αραβία, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την Ουάσιγκτον, όχι όμως και από την Τεχεράνη. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλαχί χαρακτήρισε «άδικη την απόφαση» και επέκρινε το γεγονός ότι ο διεθνής οργανισμός δεν επέτρεψε στη συριακή κυβέρνηση να εκπροσωπηθεί στη συνεδρίαση, στερώντας της κατά τον τρόπο αυτό το δικαίωμα να αντικρούσει όσα της προσάπτουν τα σουνιτικά κράτη.

Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμενόταν να συνέλθει τις πρώτες πρωινές ώρες προκειμένου να τερματίσει επισήμως την αποστολή των παρατηρητών στη Συρία. Η Ουάσιγκτον φέρεται να μην επιθυμεί, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, την ανανέωση της αποστολής, πλην όμως η Μόσχα έσπευσε χθες να προειδοποιήσει πως ο τερματισμός της παρουσίας του ΟΗΕ στη Συρία θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες. Σύμφωνα, πάντως, με διπλωματικές πηγές, το επικρατέστερο σενάριο θέλει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να συμφωνούν για τη διατήρηση γραφείου στη Δαμασκό, το οποίο θα υποστηρίζει τις προσπάθειες του νέου διαμεσολαβητή, που θα αντικαταστήσει τον Κόφι Ανάν. Επικρατέστερος να αναλάβει τον ρόλο θεωρείται ο Αλγερινός διπλωμάτης Λαχντάρ Μπραχίμι.

Στο μεταξύ, περισσότεροι από δεκαοκτώ άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, είχαν μέχρι αργά χθες το βράδυ σκοτωθεί στο Χαλέπι, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν το ανελέητο σφυροκόπημα των νοτιοανατολικών συνοικιών της πόλης. Λίγα χιλιόμετρα βορειότερα, στην Αζάζ, ξένοι δημοσιογράφοι επιβεβαίωναν ότι μεγάλος αριθμός παιδιών και γυναικών συγκαταλέγεται στα θύματα της επίθεσης με πυραύλους που εξαπέλυσε χθες μαχητικό αεροσκάφος. Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι τριάντα ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από διακόσιοι τραυματίστηκαν.

Πόρισμα

Κόλαφος για το καθεστώς Ασαντ είναι το πόρισμα της Επιτροπής Ερευνας της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι ερευνητές καταγγέλλουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από πλευράς των κυβερνητικών δυνάμεων, αν και επισημαίνουν ότι θηριωδίες έχουν διαπράξει και οι αντάρτες. «Τα εγκλήματα των ανταρτών, ωστόσο, δεν μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα των κυβερνητικών δυνάμεων και των παραστρατιωτικών ομάδων που μάχονται μαζί τους», τονίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή