Αποχρωσεις

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερανος καυσίμων μεταξύ επιβατών

Μία παράπλευρη απώλεια των διεθνών κυρώσεων κατά της Συρίας ταλαιπώρησε τους επιβάτες πτήσης των Γαλλικών Αερογραμμών από το Παρίσι στη Βηρυτό, η οποία δεν μπόρεσε να φθάσει στον προορισμό της λόγω των μαχών κοντά στο αεροδρόμιο της λιβανέζικης πρωτεύουσας. Το αεροσκάφος μην μπορώντας να προσγειωθεί στον Λίβανο αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Δαμασκού στη Συρία, όπου έπρεπε να ανεφοδιασθεί για να πετάξει στη Λάρνακα της Κύπρου. Η επιβολή διεθνών κυρώσεων κατά της Συρίας σημαίνει, όμως, ότι οι πιστωτικές κάρτες των Γάλλων πιλότων δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη Συρία. Για τον λόγο αυτόν και για να πληρώσουν τα καύσιμα που χρειάζονταν οι πιλότοι πραγματοποίησαν έρανο μεταξύ των πρόθυμων επιβατών. Αφού συγκέντρωσαν τα αναγκαία μετρητά, τα καύσιμα αγοράστηκαν και το αεροπλάνο πέταξε στην Κύπρο.

Ελλείψεις

Πολύ μικρό για τη Χίλαρι Κλίντον αποδείχθηκε το μικροσκοπικό σύμπλεγμα των Νήσων Κουκ στον Ειρηνικό. Η αλυσίδα νησιών στον νότιο Ειρηνικό, με μόλις 10.000 κατοίκους, βρίσκεται σε αναβρασμό καθώς περιμένει την επίσημη επίσκεψη της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, τη σημαντικότερη επίσκεψη ύστερα από εκείνη της βασίλισσας Ελισάβετ πριν από 40 χρόνια. Η επίσκεψη προκαλεί εκ πρώτης όψεως αξεπέραστα προβλήματα στο μικρό έθνος, που διαθέτει μόνο τρία μικρά τζιπ στον στόλο κρατικών οχημάτων. Για τον λόγο αυτόν, οι αρχές των Νήσων Κουκ αποδύθηκαν σε αγώνα δρόμου για να δανειστούν τα αναγκαία πολυτελή οχήματα από ιδιώτες κατοίκους των νησιών, για την οχηματοπομπή της κ. Κλίντον.

«Σμόουκ» ο γάιδαρος

Ο Σμόουκ (καπνός), ο Ιρακινός γάιδαρος που ταξίδευε στα πεδία μαχών στις ερήμους της Μεσοποταμίας μέχρι την ήρεμη αποστρατεία του σε αγρόκτημα των ΗΠΑ, πέθανε στη Νεμπράσκα. Ο Σμόουκ εμφάνισε ληθαργική συμπεριφορά και πέθανε λίγη ώρα αφότου έπαιζε με μικρά πόνι στο ράντσο Μίρακλ, βόρεια της Ομαχα. Ο Σμόουκ συνέχιζε να «εργάζεται» ως συνοδός ταλαιπωρημένων αλόγων που φιλοξενούνται στη φάρμα. Ο Σμόουκ υιοθετήθηκε από Αμερικανούς πεζοναύτες αφού εμφανίστηκε υποσιτισμένος και χτυπημένος σε στρατόπεδο της επαρχίας Ανμπάρ του δυτικού Ιράκ. Παρότι ο στρατιωτικός κώδικας απαγορεύει την απόκτηση οικόσιτων ζώων, ο συνταγματάρχης Φόλσομ, τότε διοικητής του στρατοπέδου, κήρυξε τον Σμόουκ «θεραπευτικό εργαλείο», καθώς περιόριζε το στρες των πεζοναυτών του.

Παιδιά… αρχαιολόγοι

Εξι αρχαία αγάλματα του Βούδα εντόπισαν παιδιά στην Κλενγκ Πορ της Καμπότζης, που κολυμπούσαν σε πρόσφατα ανοιγμένη τεχνητή λιμνούλα. Εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού στην Πνομ Πενχ δήλωσε ότι τα αγάλματα χρονολογούνται από τον 9ο μέχρι και τον 12ο αιώνα μ.Χ., ενώ το μεγαλύτερο από αυτά έχει ύψος 60 εκατοστά και βάρος εννέα κιλά. Η λίμνη διανοίχθηκε πρόσφατα, ενώ τα αγάλματα εντοπίστηκαν θαμμένα σε λάσπη της όχθης.

Πλωτός κίνδυνος

Πρωτοποριακό πλωτό ρομπότ ανέπτυξε ομάδα επιστημόνων, με στόχο τη μελέτη των επίφοβων μεγάλων λευκών καρχαριών στον Ειρηνικό. Το ρομπότ των δύο μέτρων, που θυμίζει κίτρινη σανίδα του σερφ, εντοπίζει και καταγράφει σήματα από πομπούς στις ράχες καρχαριών, προτού αποστείλει το γεωγραφικό τους στίγμα στους ερευνητές, μέσω δορυφόρου. Οι μελετητές φιλοδοξούν να ρίξουν φως στη συμπεριφορά του μεγάλου λευκού καρχαρία και στις συνήθειές του, μακριά από κάθε προκατάληψη και δαιμονοποίηση της φονικής αυτής μηχανής.

Διακοπές του πρώην

Στις μαγευτικές παραλίες του Σεν Μαλό έφθασε χθες ο πρώην πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας Ζακ Σιράκ, με τη σύζυγό του Μπερναντέτ στο πλευρό του. Σε μία σκηνή που δεν θύμιζε σε τίποτε τα μεγαλεία του παρελθόντος, το ζεύγος έφτασε με το ιδιωτικό αεροσκάφος του επιχειρηματία και φίλου τους Φρανσουά Πινό στο άδειο αεροδρόμιο του Ντινάν. Μόλις τρεις επισκέπτες της περιοχής στέκονται λίγα λεπτά ελπίζοντας να δουν κάποια διασημότητα. Οταν ενημερώνονται για την ταυτότητα των επιβατών του αεροσκάφους αποχωρούν εμφανώς απογοητευμένοι που δεν είδαν από κοντά κάποιον αστέρα της μεγάλης ή της μικρής οθόνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή