ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΚΕΝΤΡΟ

Τέσσερις νεκροί, πιθανόν τουρίστες

ΠΟΥΚΕΤ. Πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της Ταϊλάνδης ήλθε να καταφέρει η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής σε νυχτερινό κέντρο του Πουκέτ, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων, πιθανότατα τουριστών. «Εχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τεσσάρων ατόμων. Πιστεύουμε ότι είναι ξένοι τουρίστες», δήλωσε χθες το απόγευμα ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Πουκέτ, Καμρόεν Τιπαγιαπονγκντάδα. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν δεκάδες τραυματίες, μεταξύ τους και ένας 30χρονος Γάλλος, ο οποίος έχει υποστεί πολύ σοβαρά εγκαύματα. Ιατρικές πηγές δήλωσαν ότι οι τέσσερις νεκροί έχουν σχεδόν αποτεφρωθεί και είναι αδύνατο να αναγνωριστούν, «ούτε καν να διαπιστωθεί το φύλο τους».

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΝΔΙΑΣ

Δέσμευση προς πρόσφυγες

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Τη δέσμευσή του ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να προστατέψει την ασφάλειά τους, έδωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμόχαν Σινχ, στους χιλιάδες εσωτερικούς πρόσφυγες οι οποίοι εγκαταλείπουν τη Βομβάη, το Μπάνγκαλορ και άλλες πόλεις, φοβούμενοι τις επιπτώσεις των θρησκευτικών συγκρούσεων που μαίνονται τις τελευταίες εβδομάδες στο βορειοανατολικό κρατίδιο Ασάμ. Τουλάχιστον 75 άτομα έχουν σκοτωθεί έως τώρα στις ταραχές μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων μεταναστών από το Μπανγκλαντές. Σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ, μόνο χθες εγκατέλειψαν τις εστίες τους 15.000 άτομα, ενώ συνολικά έχουν εκτοπιστεί 400.000 άτομα. Την ξενοφοβία και το αντιισλαμικό μένος φέρεται να εκμεταλλεύονται πολιτικά κόμματα, αλλά και θρησκευτικές οργανώσεις.

ΘΕΙΟΣ ΤΟΥ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Συνάντηση Χου με Γιανγκ Σονγκ Τάεκ

ΠΕΚΙΝΟ. Ο Κινέζος πρόεδρος, Χου Ζιντάο, συνάντησε, χθες, στο Πεκίνο τον Γιανγκ Σονγκ Τάεκ, θείο του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και πανίσχυρο παράγοντα στη βορειοκορεατική πολιτική ιεραρχία. Πολιτικοί αναλυτές ερμήνευσαν την επίσκεψη ως σαφή ένδειξη της κινεζικής υποστήριξης προς την εξαθλιωμένη συμμαχική Βόρεια Κορέα, καθώς η τελευταία φέρεται να επιχειρεί να ανοικοδομήσει την οικονομία της. Ο Γιανγκ Σονγκ Τάεκ θεωρείται η κινητήριος δύναμη πίσω από τις μεταρρυθμίσεις, για την προώθηση των οποίων είναι απαραίτητη η στήριξη του Πεκίνου. «Είμαι πεπεισμένος ότι υπό τον Κιμ Γιονγκ Ουν ο βορειοκορεατικός λαός θα χτίσει μια υπέροχη πατρίδα», δήλωσε ο Χου στη διάρκεια της συνάντησης.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Συνελήφθη ο Ματρόνε

ΝΑΠΟΛΗ. Στη διάρκεια πολύωρης επιχείρησης, που βρισκόταν σε εξέλιξη έως αργά χθες, οι ειδικές δυνάμεις της ιταλικής αστυνομίας συνέλαβαν τον αρχιμαφιόζο Φραντσέσκο Ματρόνε, ο οποίος θεωρείται ένας από τους εννέα πλέον επικίνδυνους καταζητούμενους του ιταλικού οργανωμένου εγκλήματος. Ο Ματρόνε, 65 ετών, ηγετικό στέλεχος της Καμόρα στη Νάπολη, έχει καταδικαστεί δις σε ισόβια για ανθρωποκτονία και σειρά άλλων αδικημάτων. Οι καραμπινιέροι ήταν στα ίχνη του από το 1997. Χθες το πρωί περικύκλωσαν την κατοικία του, στην περιοχή Μπατιπάλια της νότιας Ιταλίας, και τον συνέλαβαν, ενώ η επιχείρηση συνεχίστηκε για την αναζήτηση τυχόν συνεργών. Για τον εντοπισμό του χρειάστηκαν εκατό καραμπινιέροι, εκπαιδευμένοι σκύλοι και ένα ελικόπτερο.

ΜΕ ΣΙΙΤΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ

Βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο

ΚΑΡΑΤΣΙ. Βομβιστική επίθεση εναντίον σιιτών μουσουλμάνων εκδηλώθηκε, χθες, στο Πακιστάν, προκαλώντας τον θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων έντεκα. Η βόμβα έπληξε λεωφορείο που μετέφερε περίπου 40 σιίτες μουσουλμάνους στο Καράτσι του Πακιστάν, όπου επρόκειτο να διαδηλώσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο άλλων 20 σιιτών σε επίθεση της προηγούμενης ημέρας. Είκοσι τέσσερις ώρες προτού εκραγεί η βόμβα, ομάδα ενόπλων έστησε ενέδρα σε όχημα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, ανάγκασε 20 σιίτες που επέβαιναν σε αυτό να βγουν έξω και τους εκτέλεσε εν ψυχρώ. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΚΟΥ ΚΑΪΛΑΙ

Τη Δευτέρα η ετυμηγορία

ΣΑΓΚΑΗ. Τη Δευτέρα πρόκειται να εκδοθεί από κινεζικό δικαστήριο η ετυμηγορία για την υπόθεση της Γκου Καϊλάι, συζύγου του άλλοτε πανίσχυρου πολιτικού του Κ.Κ. Κίνας, Μπο Σιλάι, η οποία κατηγορείται για τον φόνο του Βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ. Η Γκου αναμένεται να κριθεί ένοχη, αφού έχει αναγνωρίσει ότι τον σκότωσε, ενώ απόφαση θα εκδοθεί και για τον Ζανγκ Σιαογιούν, συνένοχο στον φόνο, που έγινε τον Νοέμβριο στο Τσονγκίνγκ. Επίσης, τέσσερις αστυνομικοί έχουν παραδεχτεί ότι επιχείρησαν να καλύψουν το έγκλημα. Το μέγα πολιτικό σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο, όταν ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής κατέφυγε στο αμερικανικό προξενείο.

ΕΠΙ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Διαδήλωση κατά των πυρηνικών

ΤΟΚΙΟ. «Οχι στα πυρηνικά» είπαν χθες στο Τόκιο εκατοντάδες διαδηλωτές επ’ ευκαιρία των 67 ετών από την παράδοση της ιαπωνικής πρωτεύουσας στις συμμαχικές δυνάμεις και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι διαδηλωτες θα παραμείνουν έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο και το Κοινοβούλιο επί μία εβδομάδα, προσπαθώντας να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση να απαγορεύσει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Η φρίκη από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, αλλά και η πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του περυσινού Μαρτίου, έκαναν τους Ιαπωνες να βγουν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα κατά του πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα και της απόφασής του να θέσει εκ νέου σε λειτουργία τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

Μεγάλη φωτιά στο θέρετρο Λακανό

ΠΑΡΙΣΙ. Σε δύσκολη μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς που κατακαίει δασική έκταση κοντά στο δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο Λακανό της νοτιοδυτικής Γαλλίας έχει ριχθεί η γαλλική πυροσβεστική. Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά και 15 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στα πρώτα στάδια της επιχείρησης, στην οποία συμμετέχουν 200 άνδρες της πυροσβεστικής, 80 οχήματα και τέσσερα αεροσκάφη Καναντέρ. Η φωτιά έως χθες το απόγευμα είχε απανθρακώσει περίπου 4.500 στρέμματα δασικής και θαμνώδους έκτασης σε μια περιοχή της Γαλλίας γνωστή για τη βλάστησή της και τις παραλίες της, όπου συχνάζουν οι λάτρες της ιστιοσανίδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή