Διπλωματικό κουβάρι η υπόθεση Ασάντζ

Διπλωματικό κουβάρι η υπόθεση Ασάντζ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ποιος θα ήθελε να περάσει τη ζωή του στη φυλακή, ειδικά όταν γνωρίζει ότι τιμωρείται έτσι για τη δράση του ως δημοσιογράφος;»

Με αυτή την ερώτηση συνόψισε τις σκέψεις του για την υπόθεση Ασάντζ ένας εκ των δικηγόρων του ιδρυτή της WikiLeaks, λίγο μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Ισημερινού να χορηγήσει στον τελευταίο πολιτικό άσυλο. Ενδεικτικό ολόκληρης εποχής, το «σίριαλ» της δίωξης του πρώην χάκερ και ακτιβιστή Τζούλιαν Ασάντζ κορυφώθηκε αυτήν την εβδομάδα, αφού ο Ισημερινός πήρε την πολυαναμενόμενη απόφαση. Ωστόσο, η εξέλιξη δημιούργησε διπλωματικό «κουβάρι» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του Ισημερινού με τη Βρετανία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ, ενώ διόλου βέβαιο ήταν εξαρχής ότι τα βάσανα του Ασάντζ θα σταματήσουν έτσι απλά.

Μία ημέρα μετά την προειδοποίηση των Βρετανών ότι θα εισβάλουν στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να προβούν στη σύλληψη και τελικά στην έκδοση του κατηγορουμένου στη Σουηδία, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Ρικάρντο Πατίνιο, διεμήνυσε την Πέμπτη, από το Κίτο, ότι η απόφαση ελήφθη: Θα χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στον κ. Ασάντζ, διότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλειά του.

«Κανείς δεν θα μας τρομοκρατήσει», είχε δηλώσει με οργή, την προηγουμένη, ο πρόεδρος της χώρας, Ραφαέλ Κορέα, αντιδρώντας στις βρετανικές πιέσεις. Εν μέσω ενός κλιμακούμενου φραστικού πολέμου, ο κ. Πατίνιο ανέλαβε να δώσει εξηγήσεις από τη δική του πλευρά: Εάν τελικά από τη Σουηδία -όπου ο Ασάντζ κατηγορείται για βιασμούς- εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου διώκεται για τη διαρροή των χιλιάδων απόρρητων διπλωματικών εγγράφων που δημοσίευσε η WikiLeaks το 2010, τότε «δεν θα αντιμετωπίσει δίκαιη δίκη, ενδέχεται να δικαστεί από στρατοδικείο ή ειδικό δικαστήριο και να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών», τόνισε ο υπουργός του Ισημερινού.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Σουηδία, είπε ο ίδιος, έχουν απορρίψει αιτήματα για την παροχή εγγυήσεων σχετικά με την ασφάλεια του κ. Ασάντζ. Με οργή αντέδρασε η Σουηδία, απορρίπτοντας «κάθε κατηγορία» ότι η Δικαιοσύνη της χώρας δεν δύναται να διασφαλίσει στον Ασάντζ δίκαιη υπεράσπιση.

Η Βρετανία, με τη σειρά της, εξέφρασε απογοήτευση. «Βάσει του βρετανικού νόμου, ο Ασάντζ έχει εξαντλήσει όλα του τα δικαιώματα να ασκήσει έφεση και οι βρετανικές αρχές έχουν τη δεσμευτική υποχρέωση να τον εκδώσουν στη Σουηδία. Θα τιμήσουμε αυτήν την υποχρέωση· η απόφαση του Ισημερινού δεν θα αλλάξει τίποτε», διεμήνυε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή