Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο καθοδηγούν τους Σύρους αντάρτες

Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο καθοδηγούν τους Σύρους αντάρτες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένη έκθεση των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο σε κάποιας μορφής επίθεση φοβάται το Λονδίνο μετά την αποκάλυψη, προχθές, της βρετανικής εφημερίδας Sunday Times, ότι πληροφορίες που συγκεντρώνονται, μέσω των συστημάτων παρακολούθησης των βάσεων, για μετακινήσεις των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων, διοχετεύονται στους Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Στη χθεσινή έκδοση των Times φιλοξενήθηκαν δηλώσεις βρετανικής κυβερνητικής πηγής, η οποία δεν διέψευσε τις πληροφορίες, τόνισε ωστόσο ότι, λόγω του δημοσιεύματος, εντείνεται η ανησυχία ότι οι βρετανικές βάσεις είναι περισσότερο εκτεθειμένες να δεχθούν επίθεση σε περίπτωση γενικότερης ανάφλεξης. Η ίδια πηγή διατύπωσε έντονη ενόχληση για «τον ανόητο», όπως τον χαρακτήρισε, που καυχήθηκε για τον τρόπο λειτουργίας των βάσεων.

Οι επιθέσεις στο Χαλέπι

Ενώ η φημολογία για τον ρόλο των ξένων δυνάμεων στις εξελίξεις στη Συρία είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη, το κυριακάτικο δημοσίευμα για πρώτη φορά αποκάλυψε συγκεκριμένη σύνδεση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών με τους Σύρους αντικαθεστωτικούς. Φιλοξενεί, μάλιστα, δηλώσεις αξιωματούχου της αντιπολίτευσης στη Συρία, σύμφωνα με τον οποίο, οι βρετανικές Αρχές γνωρίζουν και εγκρίνουν απόλυτα την παροχή πληροφοριών που συλλέγονται από τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο στους Σύρους αντικαθεστωτικούς, μέσω Τουρκίας. Ο ίδιος αξιωματούχος, σύμφωνα με τους Sunday Times, ανέφερε ότι οι Βρετανοί παρακολουθούν από την Κύπρο και συλλέγουν πολύ χρήσιμα στοιχεία, τα οποία «δίνουν στους Τούρκους και στους Αμερικανούς και εμείς τα παίρνουμε από τους Τούρκους». Ως τις πλέον χρήσιμες πληροφορίες, δε, αξιολόγησε εκείνες που αφορούν τη μετακίνηση στρατευμάτων προς το Χαλέπι, που ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς. Οπως είπε, οι Βρετανοί κατέγραψαν και ακολούθως διοχέτευσαν στους αντικαθεστωτικούς πληροφορίες για ενισχύσεις που κατευθύνονταν προς το Χαλέπι. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, οι αντάρτες κατάφεραν επιτυχημένα χτυπήματα κατά του στρατού σε δύο περιπτώσεις, στις περιοχές Idlib και Saraqib. Η δεύτερη επίθεση μάλιστα, αφορούσε φάλαγγα αποτελούμενη από 40 τανκς.

Και γερμανικές υπηρεσίες

Την ίδια στιγμή, η γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag αναφέρεται σε ανάμειξη των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας στις συγκρούσεις στη Συρία. Σύμφωνα με δημοσίευμά της, πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND), οι οποίοι επιβαίνουν σε πλοία ανοιχτά της Συρίας, χρησιμοποιώντας συστήματα υψηλής τεχνολογίας καταγράφουν πληροφορίες για τις μετακινήσεις των συριακών στρατευμάτων, τις οποίες διαβιβάζουν σε Αμερικανούς και Βρετανούς και, ακολούθως, τις διοχετεύουν στους Σύρους αντάρτες.

Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν το τεράστιο ενδιαφέρον που συγκεντρώνει η κρίση στη Συρία και την ανησυχία για απρόβλεπτες εξελίξεις που μπορούν να οδηγήσουν σε γενικότερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Επιβεβαιώνουν, επίσης, τον κρίσιμο γεωπολιτικό ρόλο που έχουν για τη Βρετανία οι βάσεις που διατηρεί στην Κύπρο, στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια, οι οποίες διέπονται από καθεστώς Βρετανικού Υπερπόντιου Εδάφους και διοικούνται ως Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων.

Η Βρετανία επέτυχε, κατόπιν απαιτήσεώς της, να διατηρήσει ουσιαστικά υπό την κατοχή της τα τμήματα της Κύπρου στα οποία λειτουργούν οι βάσεις κατά τη μετάβαση της Κύπρου από Αποικία του Στέμματος σε ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος. Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο είναι μέρος εκτεταμένου δικτύου στρατιωτικών εγκαταστάσεων που διατηρεί η Βρετανία σε διάφορα σημεία στρατηγικής σημασίας στη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό, τον έλεγχο των οποίων κατά κανόνα απέκτησε την εποχή των αυτοκρατορικών αποικιών και διατήρησε με ειδικές συμφωνίες και συνθήκες, για πολλές από τις οποίες η νομιμότητα, με βάση το διεθνές δίκαιο, αμφισβητείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή