ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΜΗΣ ΣΕ ΒΡΕΦΗ

Στη Γερμανία για συνομιλίες ο αρχιραββίνος του Ισραήλ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στη Γερμανία ταξίδεψε χθες ο αρχιρραβίνος του Ισραήλ, Γιόνα Μέτσκερ, για να έχει συνομιλίες με την κυβέρνηση της Γερμανίας για το θέμα της νομιμότητας της περιτομής σε άρρενα βρέφη. Γερμανοί βουλευτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να συντάξει νομοθέτημα, το οποίο θα επιτρέπει μόνο την «ιατρική περιτομή», ύστερα από την απόφαση δικαστηρίου της Κολωνίας, που απεφάνθη πως η θρησκευτική περιτομή αποτελεί βίαιη πράξη, που επιφέρει σωματική βλάβη. Αν και η απόφαση του δικαστηρίου δεν αποτελεί προμήνυμα απαγόρευσης της πρακτικής αυτής, Εβραίοι και μουσουλμάνοι κάτοικοι της Γερμανίας έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την απόφαση.

ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙΑΝΤΕΠ

Ενδεχόμενο συριακής ανάμειξης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Το ενδεχόμενο ανάμειξης της Συρίας στην προχθεσινή βομβιστική επίθεση στο Γκαζιαντέπ, στη ΝΑ Τουρκία, εξετάζει η τουρκική κυβέρνηση, όπως δήλωσαν χθες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ. Ενα δωδεκάχρονο κορίτσι υπέκυψε στα τραύματά του, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε εννέα. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μπεσίρ Αταλάι, δήλωσε ότι τρία ακόμη παιδιά βρίσκονταν ανάμεσα στους τραυματίες της έκρηξης, που σημειώθηκε κοντά σε αστυνομικό τμήμα, στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη το βράδυ της Δευτέρας, που σημειώνεται σε περίοδο όξυνσης των μαχών μεταξύ τουρκικού στρατού και Κούρδων αυτονομιστών, οι οποίοι αρνήθηκαν όμως κάθε ανάμειξη στη βομβιστική ενέργεια.

Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΧΙΝΑΚΕΙΑΣ

Δεν ενδείκνυται για παιδιά

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η χορήγηση εχινάκειας δεν ενδείκνυται για παιδιά κάτω των δώδεκα ετών. Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή για τα Φάρμακα και τα Προϊόντα Υγιεινής της Βρετανίας (MHRA), ο κίνδυνος πρόκλησης οξείας αλλεργικής αντίδρασης από τη χορήγηση του γνωστού για τις ιδιότητες κατά της γρίπης βοτάνου είναι μεν μικρός, αλλά υπαρκτός. «Δεν πρόκειται για κάποιον σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, εντούτοις, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι υφίσταται ένας μικρός κίνδυνος πρόκλησης αλλεργιών στα παιδιά κάτω των δώδεκα ετών», διευκρίνισε ο επικεφαλής του τμήματος ελέγχου φυτικών προϊόντων του MHRA, Ρίτσαρντ Γούντφιλντ. Κατόπιν απόφασης του MHRA, τα προϊόντα που περιέχουν εχινάκεια θα πωλούνται στο εξής στη Βρετανία με τη σχετική προειδοποίηση για τα παιδιά κάτω των δώδεκα.

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ

Δασικές πυρκαγιές στη Βοσνία

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν χθες οι Αρχές της Βοσνίας την περιοχή της Μπάνια Λούκα, λόγω των ανεξέλεγκτων δασικών πυρκαγιών που μαίνονται εκεί. Η κατάσταση ήταν τέτοια, που η πυροσβεστική διέταξε χθες την εκκένωση της Σλαπάσνιτσα, προαστίου του Μπράτουνατς, παρότι πολλοί κάτοικοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, προτιμώντας να βοηθήσουν το έργο της πυροσβεστικής. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή, αλλά και το δύσβατο ορεινό έδαφος, δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, οι Αρχές ζήτησαν χθες τη συνδρομή του στρατού.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

Υποπτο δέμα στο Δουβλίνο

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. Ενα ύποπτο δέμα αποτέλεσε την αφορμή για την προσωρινή εκκένωση της ισραηλινής πρεσβείας χθες στο Δουβλίνο. «Ενημερωθήκαμε για το δέμα γύρω στις 11 το πρωί και αμέσως διατάξαμε την εκκένωση του κτιρίου», δήλωσε εκπρόσωπος της ιρλανδικής αστυνομίας. Το δέμα εξετάστηκε από πυροτεχνουργούς του στρατού, ενώ άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σάρωσαν τους χώρους της πρεσβείας προς αναζήτηση άλλων ύποπτων μηχανισμών. «Πρόκειται για περίπτωση εσφαλμένου συναγερμού», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας πυροτεχνουργών του στρατού καθώς αποχωρούσε από το σημείο.

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΛΙΝΤΣΑΡΗΣΑΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

Ο Νετανιάχου καταδίκασε την επίθεση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έσπευσε χθες να καταδικάσει τη βάναυση επίθεση εις βάρος νεαρών Παλαιστινίων την περασμένη εβδομάδα στην Ιερουσαλήμ. Ο κ. Νετανιάχου έκανε λόγο για μείγμα «ρατσισμού και βίας», που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ισραηλινή κοινωνία. Το περιστατικό στο οποίο αναφέρθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής όταν περισσότεροι από δέκα Ισραηλινοί, ηλικίας από δεκατριών μέχρι δεκαεννέα ετών, λιντσάρησαν τέσσερις νεαρούς Παλαιστινίους στην πλατεία Σιόν της Ιερουσαλήμ. Ενα από τα θύματα της επίθεσης, ο 17χρονος Τζαμάλ Τζουλάνι από την ανατολική Ιερουσαλήμ, εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της πόλης. «Πρέπει σύσσωμη η πολιτική ηγεσία να καταδικάσει τέτοιου είδους φαινόμενα», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. «Είμαστε αντίθετοι στον ρατσισμό και στη βία και αυτό ακριβώς μάς καθιστά μοναδικούς στο περιβάλλον της Μέσης Ανατολής», κατέληξε.

ΕΚΛΑΠΗΣΑΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Σχέδια του προεδρικού μεγάρου

ΠΑΡΙΣΙ. Η γαλλική κυβέρνηση παραδέχτηκε χθες ότι ένας μικρός σκληρός δίσκος και αρκετά cd με τα σχέδια του προεδρικού μεγάρου, του κτιρίου της υπηρεσίας ασφαλείας και ενός κεντρικού αστυνομικού τμήματος εκλάπησαν κατά τη διάρρηξη αυτοκινήτου στον χώρο στάθμευσης σιδηροδρομικού σταθμού στο Παρίσι. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το αυτοκίνητο ανήκει σε εργολάβο, ο οποίος έχει αναλάβει εργασίες σε κυβερνητικά κτίρια. Σε ανακοίνωση, πάντως, του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας, τονίζεται ότι τα σχέδια των συγκεκριμένων κτιρίων δεν είναι απόρρητα και δεν συντρέχει κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια από την απώλειά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή