Ο Ασάντζ κατηγορεί τις ΗΠΑ για «κυνήγι μαγισσών»

Ο Ασάντζ κατηγορεί τις ΗΠΑ για «κυνήγι μαγισσών»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Επιθέσεις χάκερ, οι οποίοι εκδήλωσαν με αυτόν τον τρόπο την υποστήριξή τους προς τον ιδρυτή της WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ, δέχθηκαν χθες κυβερνητικές ιστοσελίδες της Βρετανίας, όπως ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ. Λίγες ώρες νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν ως προϊόντα φαντασίας τις καταγγελίες του κ. Ασάντζ ότι η Ουάσιγκτον έχει εξαπολύσει «κυνήγι μαγισσών» κατά της WikiLeaks.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ απέρριψε, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, το περιεχόμενο του διαγγέλματος του Τζούλιαν Ασάντζ από το μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου παραμένει παγιδευμένος. «Ισχυρίζεται για μας ό,τι θέλει», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος για να συμπληρώσει: «Είναι σαφές ότι προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από το πραγματικό ζήτημα, το οποίο είναι αν θα αντιμετωπίσει ή όχι τη Δικαιοσύνη στη Σουηδία».

Ο πρώην χάκερ, ακτιβιστής και δημοσιογράφος Τζούλιαν Ασάντζ, διάσημος μετά τη διαρροή των απόρρητων διπλωματικών εγγράφων των ΗΠΑ από τη WikiLeaks το 2010, εξασφάλισε προ ημερών πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό· ωστόσο, η Βρετανία δεν του επιτρέπει να αποχωρήσει, επιμένοντας στη σύλληψη και έκδοσή του στη Σουηδία, όπου διώκεται, όπως είναι γνωστό, για σεξουαλικές επιθέσεις. Την Κυριακή, από το μπαλκόνι της πρεσβείας, ο Ασάντζ κατήγγειλε ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη, με κύριο υπεύθυνο την Ουάσιγκτον, η οποία στρέφει, όπως είπε, τα πυρά της κατά της WikiLeaks.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτηση του Ασάντζ, η ομάδα ακτιβιστών χάκερ Αnonymous εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον βρετανικών κυβερνητικών ιστοσελίδων. Το υπουργείο Εσωτερικών, λίγο αργότερα, ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις έγιναν αλλά απέτυχαν και οι ιστοσελίδες λειτούργησαν χωρίς πρόβλημα.

Οι βρετανικές αρχές έχουν καταστήσει σαφές ότι ο Ασάντζ θα συλληφθεί άμεσα και θα εκδοθεί στη Σουηδία σε περίπτωση που τολμήσει να περάσει την έξοδο της πρεσβείας του Ισημερινού. Μία ημέρα προτού ανακοινωθεί από την προεδρία της χώρας η χορήγηση πολιτικού ασύλου στον πρώην χάκερ, το Λονδίνο προειδοποίησε ότι θα εισβάλει στην πρεσβεία προκειμένου να παραλάβει τον κατηγορούμενο και να τον στείλει στη σουηδική Δικαιοσύνη, όπως «έχει υποχρέωση». Αναφερόμενος στην προοπτική μιας εισβολής, ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «αυτοκτονία της Βρετανίας». Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της χώρας του, ο κ. Κορέα τόνισε ότι ενδεχόμενη παραβίαση της διπλωματικής ασυλίας της πρεσβείας στο Λονδίνο θα έχει επιπτώσεις στις διπλωματικές αποστολές της Βρετανίας σε όλον τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο όλες οι βρετανικές πρεσβείες θα έμεναν εκτεθειμένες σε ανάλογες παραβιάσεις, επισήμανε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή