Η Foxconn «συμμορφώνεται»

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑΪΠΕΪ. Τα απαραίτητα βήματα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην Κίνα έχει λάβει, τηρώντας έως τώρα τις δεσμεύσεις της, η πολυεθνική εταιρεία Foxconn, όπου κατασκευάζονται τα περισσότερα iPad και iPhone στον κόσμο, αν και απαιτείται ακόμη πολύ μεγάλη προσπάθεια. Αυτό επισήμανε χθες η αρμόδια για την επίβλεψη των κινεζικών εργοστασίων αποστολή του Fair Labor Association, που ανέλαβε έρευνες μετά το κύμα των αυτοκτονιών υπαλλήλων της Foxconn στην Κίνα το 2010.

Κατόπιν επιθεωρήσεων, ο FLA διαπίστωσε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας των εργατών στα εργοστάσια της Foxconn, που είναι η κύρια κατασκευάστρια εταιρεία της Apple στην Κίνα. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η εταιρεία βαδίζει βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος. H Apple είχε ζητήσει από τον FLA, που εδρεύει στις ΗΠΑ, να διεξαγάγει έρευνες, αφού είχαν προηγηθεί καταγγελίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργατών. Αφού κατέγραψε ποικίλα αρνητικά περιστατικά σε τρία κινεζικά εργοστάσια, στο Σενζέν και στο Σενγκτού, τον Μάρτιο, ο FLA δημοσίευσε έκθεση με συστάσεις προς την εταιρεία, ενώ από κοινού με την Apple εκπόνησαν «πρόγραμμα δράσης» διάρκειας 15 μηνών, που λήγει την 1η Ιουλίου του 2013. Η νέα έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Foxconn εφήρμοσε 284 από τις συστάσεις που της έγιναν, με τουλάχιστον 76 σημεία να υπολείπονται. Η πιο σημαντική βελτίωση αφορά τη μείωση των ωρών εργασίας, βεβαίωσε o FLA. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Foxconn, η εταιρεία θα συνεχίσει να μειώνει τις υπερωρίες, ώστε να φθάσουν τις εννέα ώρες την εβδομάδα, από 20, αν και κάτι τέτοιο θα αυξήσει το κόστος εργασίας. «Είναι πρόκληση. Θα χρειαστεί να προσλάβουμε περισσότερα άτομα και να επενδύσουμε στη ρομποτική μηχανική», δήλωσε ο Λούις Γου, εμπειρογνώμονας της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή