Πλήθος κόσμου υποδέχθηκε τη σορό του Μέλες Ζενάουι

Πλήθος κόσμου υποδέχθηκε τη σορό του Μέλες Ζενάουι

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ. Αψηφώντας την καταρρακτώδη βροχή, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε νωρίς χθες το πρωί στον περιβάλλοντα χώρο του διεθνούς αερολιμένα της Αντίς Αμπέμπα προκειμένου να υποδεχθεί τη σορό του πρωθυπουργού, Μέλες Ζενάουι, ο οποίος άφησε αναπάντεχα την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο των Βρυξελλών τα ξημερώματα της Τρίτης. Υπό τους πένθιμους ήχους της φιλαρμονικής του στρατού και παρουσία υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων, το τυλιγμένο με τη σημαία της Αιθιοπίας φέρετρο με τη σορό του Μέλες μεταφέρθηκε με νεκροφόρα στην πρωθυπουργική κατοικία. Ακόμα και στους κεντρικούς δρόμους της Αντίς Αμπέμπα, απ’ όπου διήλθε η αυτοκινητοπομπή, είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι κρατώντας κεριά στα χέρια θρηνούσαν για την απώλεια του Μέλες. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η σορός του εκλιπόντος πρωθυπουργού θα παραμείνει για άγνωστο χρονικό διάστημα εκεί, καθώς δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί οι λεπτομέρειες της κηδείας.

Την ίδια στιγμή, εν μέσω ανησυχίας για το μέλλον της χώρας, ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Μπερεκέτ Σιμόν, έσπευσε να καταστήσει ξεκάθαρο ότι ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού, Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέν, θα παραμείνει στο αξίωμα έως το 2015. «Θα ορκιστεί σύντομα και θα ολοκληρώσει την πενταετή θητεία της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Μπερεκέτ. Ερωτηθείς δε αν τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη του κόμματος του Λαϊκού Επαναστατικού Δημοκρατικού Μετώπου συμφωνούν με τη μονιμοποίηση του κ. Χαϊλεμαριάμ στην εξουσία, ο κ. Μπερεκέτ απάντησε καταφατικά. Αναλυτές, πάντως, εξέφραζαν χθες αμφιβολίες για το κατά πόσον η παλιά φρουρά του κόμματος θα συναινέσει στην παραχώρηση της πρωθυπουργίας στον κ. Χαϊλεμαριάμ, ο οποίος θεωρείται «νέο πρόσωπο» στην πολιτική σκηνή της Αιθιοπίας.

Κατά τ’ άλλα και ενώ ξένοι ηγέτες εξέφραζαν τη βαθιά τους λύπη για την ξαφνική απώλεια του Μέλες, η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch εξέφρασε την ελπίδα πως οι πρακτικές καταπάτησης των πολιτικών ελευθεριών στην αφρικανική χώρα θα τερματιστούν σύντομα. Το Human Rights Watch, μάλιστα, απαίτησε την άμεση κατάργηση του αντιτρομοκρατικού νόμου του 2009, βάσει του οποίου φυλακίστηκαν πολιτικοί αντίπαλοι του εκλιπόντος πρωθυπουργού και δεκάδες δημοσιογράφοι που επέκριναν την κυβερνητική πολιτική, μεταξύ των οποίων και δύο Σουηδοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή