Μέγα πλήγμα κατά νεοναζί στη Γερμανία

Μέγα πλήγμα κατά νεοναζί στη Γερμανία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό πλήγμα εναντίον ναζιστικών και ακροδεξιών ενώσεων και οργανώσεων στη Γερμανία κατάφεραν οι γερμανικές αρχές στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ίσως επιχείρησης με επιδρομές σε 146 κατοικίες, γραφεία ενώσεων και καταστήματα σε 32 πόλεις της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, με άξονα το Ααχεν, το Ντόρτμουντ και το Χαμ. Οι εννιακόσιοι άνδρες που πραγματοποίησαν τις έρευνες εντόπισαν σπρέι πιπεριού, ασπίδες, σιδηρογροθιές, ρόπαλα του μπέιζμπολ, μία αυτοσχέδια χειροβομβίδα και άλλα όπλα, πάσης φύσεως στοιχεία και προπαγανδιστικό υλικό. Κυρίως όμως ανακάλυψαν στα γραφεία της Ενωσης «Εθνική Αντίσταση Ντόρτμουντ» χίλια πλακάτ με προεκλογικά συνθήματα του ακροδεξιού ναζιστικού κόμματος, ΝΡD.

Σύμφωνα με τον Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εσωτερικών του κρατιδίου, Ραλφ Γέγκερ, τα τελευταία αυτά ευρήματα ίσως αποτελέσουν τεκμήριο για την απαγόρευση του NPD, καθώς με αυτά αποδεικνύονται οι σχέσεις του ακραίου κόμματος με νεοναζιστικούς κύκλους έτοιμους να προσφύγουν στη βία. Ενδιαμέσως, ο κ. Γέγκερ έθεσε εκτός νόμου την οργάνωση του Ντόρτμουντ, καθώς και τις Αδελφότητες του Ααχεν και του Χαμ. Και οι δύο τελευταίες οργανώσεις έχουν σχέσεις με το ΝΡD.

Ο κ. Γέγκερ έκανε λόγο για το μεγαλύτερο πλήγμα κατά του ακροδεξιού και νεοναζιστικού δικτύου στη Β. Ρηνανία – Βεστφαλία και υπογράμμισε ότι τα μέλη και οι υποστηρικτές των οργανώσεων που ετέθησαν εκτός νόμου απορρίπτουν το δημοκρατικό πολίτευμα και την έννομη τάξη, έχουν στόχο την καταστροφή των δημοκρατικών δομών της γερμανικής κοινωνίας, είναι ξενόφοβοι, ρατσιστές και αντισημίτες. Ο Γερμανός υπουργός προανήγγειλε επέκταση της δράσης των Αρχών της Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας κατά των νεοναζί, «εχθρών του γερμανικού Συντάγματος, που απειλούν και τρομοκρατούν», καθώς και τη χρήση όλων των σύννομων μέσων για την εξάρθρωσή τους. «Δεν πρόκειται να ανεχθούμε τέτοια πράγματα», είπε. Με την απαγόρευση των τριών οργανώσεων, περίπου 146 νεοναζί και ακροδεξιοί θα βρεθούν στο στόχαστρο των Αρχών, που υπολογίζουν σε 400 έως 600 τα μέλη ακραίων οργανώσεων εκπαιδευμένων για την πρόκληση βίαιων επεισοδίων.

Η επιχείρηση «σκούπα» κατά των νεοναζί δεν είναι η πρώτη προσπάθεια εξάρθρωσης του νεοναζιστικού κινήματος στη Β. Ρηνανία – Βεστφαλία το 2012. Τον περασμένο Μάιο, με εντολή του κ. Γέγκερ ετέθη εκτός νόμου η «Αδελφότητα Βάλτερ Σπάνγκενμπεργκ» στην Κολωνία, ενώ τον Απρίλιο είχαν ερευνηθεί είκοσι κτίρια. Εξάλλου, το υπουργείο Εσωτερικών, απαντώντας σε επερώτηση των Πρασίνων, γνωστοποίησε ότι η προερχόμενη από νεοναζιστικούς κύκλους εγκληματικότητα παραμένει σοβαρό πρόβλημα στη Β. Ρηνανία – Βεστφαλία. Στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου καταγράφηκαν 1.517 εγκληματικές ενέργειες που υποκινήθηκαν από ακροδεξιούς κύκλους, δηλαδή 57 περισσότερες σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2011, στη συνολική διάρκεια του οποίου ο αριθμός των ποινικών αυτών υποθέσεων ήταν 3.015.

Νεοναζί δεν δρουν μόνο στη Β. Ρηνανία – Βεστφαλία. Η εγκληματική δράση τους την τελευταία δεκαετία κόστισε τη ζωή σε πολλούς ξένους, ενώ εξαιρετικά επικίνδυνη θεωρείται η διαδικτυακή σύνδεσή τους με οργανώσεις στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή