Ο πρίγκιπας, γυμνός, στη Sun

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σάλο έχει προκαλέσει η δημοσίευση των γυμνών φωτογραφιών του πρίγκιπα Χάρι από τη σκανδαλοθηρική εφημερίδα Τhe Sun του Ρούπερτ Μέρντοχ. Το ταμπλόιντ αψήφησε τη ρητή παράκληση των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ να γίνει σεβαστή η προσωπική ζωή του άτακτου γαλαζοαίματου κι έθεσε στην κρίση του κοινού τις πιπεράτες φωτογραφίες, οι οποίες έχουν κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου χάρη στο Διαδίκτυο. Αυτήν τη φορά, ωστόσο, ο βρετανικός Τύπος, που λατρεύει οτιδήποτε έχει σχέση με τη βρετανική οικογένεια, συμμορφώθηκε προς τη βασιλική παράκληση.

Την τελευταία στιγμή, όμως, η εφημερίδα του Ρούπερτ Μέρντοχ κυκλοφόρησε με φωτογραφία του γυμνού πρίγκιπα στην πρώτη σελίδα. Ο Χάρι φαίνεται να καλύπτει τα γεννητικά του όργανα, ενώ μία γυμνή γυναίκα κρύβεται πίσω από την πλάτη του.

Η εφημερίδα σε ανακοίνωσή της εξηγεί ότι η φωτογραφία ήταν ήδη προσβάσιμη μέσω Ιντερνετ, ενώ η μη δημοσίευσή της θα αποτελούσε πλήγμα για την ελευθερία του Τύπου. Ο γενικός διευθυντής της Sun, Ντέιβιντ Ντίνσμορ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για γελοία κατάσταση. Μία φωτογραφία που έχουν δει εκατομμύρια ζευγάρια μάτια σε όλο τον κόσμο, μέσω ιντερνετ, δεν μπορεί να δημοσιευθεί στην αγαπημένη εφημερίδα των Βρετανών».

Ηδη το προσωπικό γραφείο του πρίγκιπα Χάρι έχει επικοινωνήσει με την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Οι σχολιαστές επιμένουν ότι ο βρετανικός Τύπος εμφανίζεται εξαιρετικά εγκρατής σε αυτή την περίπτωση εξαιτίας της επίδρασης που είχε το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών από δημοσιογράφους της News of the World, ιδιοκτησίας Ρούπερτ Μέρντοχ. Τότε και ο Ρούπερτ και ο γιος του, Τζέιμς Μέρντοχ, έλεγαν ότι δεν είχαν ιδέα για τις πρακτικές που ακολουθούσαν οι δημοσιογράφοι.

Ο Κέλβιν Μακένζι, πρώην αρχισυντάκτης της Sun, υποστηρίζει ότι η απόφαση για δημοσίευση της φωτογραφίας πρέπει να ελήφθη από τον ίδιο τον «πατριάρχη» του ομίλου. Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, ο Μακένζι τόνισε: «Μια φωτογραφία σαν κι αυτή δεν ήταν δυνατόν να δημοσιευθεί ποτέ χωρίς τη ρητή έγκριση από τον Ρούπερτ Μέρντοχ. Το ζήτημα είναι σοβαρό και πολύ ευαίσθητο. Χαιρετίζω τον Ρούπερτ, που δεν ενέδωσε στο κατεστημένο».

Η Sun υποστηρίζει ότι, καθώς ο πρίγκιπας Χάρι είναι τρίτος στη σειρά διαδοχής, η βρετανική κοινή γνώμη έχει δικαίωμα να γνωρίζει τα πάντα. Από την άλλη, οι επικριτές της δημοσίευσης αναφέρουν ότι όλα αυτά δεν είναι παρά κενές δικαιολογίες, προκειμένου η εφημερίδα να κερδίσει χρήματα εις βάρος ενός ατόμου.

Η Daily Maily αναφέρει ότι ο πρίγκιπας Κάρολος απειλεί με αγωγές τα φύλλα που θα δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες, παρότι οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να τις δει στο Ιντερνετ. «Είναι γελοιοποίηση των νόμων περί προστασίας του ιδιωτικού βίου», καταλήγει η εφημερίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή