ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

«Ταξίδι γνωριμίας» του Κιμ Γιονγκ Ουν

ΠΕΚΙΝΟ. Την Κίνα θα επισκεφθεί στην πρώτη του επίσημη έξοδο ο νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με πληροφορίες ανώνυμης πηγής του πρακτορείου Ρόιτερς. Θα πρόκειται για «ταξίδι γνωριμίας» με την απερχόμενη και τη μελλοντική ηγεσία της Κίνας, με την οποία είχε κατ’ αρχάς επαφές ο θείος του Κιμ, ο Γιανγκ Σονγκ Τεκ, ο δεύτερος ισχυρός άντρας στη Βόρεια Κορέα. Φαίνεται όμως ότι, εκτός από ταξίδι γνωριμίας, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι η ικανοποίηση του αιτήματος της Β. Κορέας για υπογραφή μόνιμης συνθήκης ειρήνης σε αντικατάσταση της εκεχειρίας, με την οποία τερματίστηκε ο κορεατικός πόλεμος. Εξ ου και, σύμφωνα με την ανώνυμη πηγή, η Πιονγιάνγκ θέτει θέμα τρίτης πυρηνικής δοκιμής, «την οποία είναι σε θέση να πραγματοποιήσει, αλλά προς την οποία αντιτίθεται η Κίνα».

ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΤΗΣ GRΕΕΝΡΕΑCΕ

Κατέλαβαν εξέδρα στην Αρκτική

ΜΟΣΧΑ. Ακτιβιστές της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη υπεράκτιας, πετρελαϊκής εξέδρας στη Θάλασσα Πεχόρα, στο ρωσικό τμήμα της Αρκτικής. Η εξέδρα ανήκει σε θυγατρική του ρωσικού ενεργειακού μεγαθηρίου Gazprom και οι εργασίες εξόρυξης πετρελαίου αναμένεται να αρχίσουν τις προσεχείς ημέρες. Οι ακτιβιστές, στους οποίους περιλαμβάνεται ο εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace Κούμι Νάιντο, δεν συνάντησαν αντίσταση από τους εργαζομένους στην πετρελαϊκή εγκατάσταση και ανήρτησαν πανό με το σύνθημα: «Μη σκοτώνετε την Αρκτική». Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο το 1% από το πετρέλαιο που αντλείται στη Ρωσία διαρρέει στο περιβάλλον, προκαλώντας σοβαρές οικολογικές επιβαρύνσεις.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Διαδήλωση μαθητών και φοιτητών Χιλής

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ. Συγκρούσεις και συλλήψεις σφράγισαν τη διαδήλωση διαμαρτυρίας 4.500 μαθητών και φοιτητών στο Σαντιάγκο της Χιλής, που ζητούσαν συνταγματική κατοχύρωση για την καλύτερη ποιότητα της παιδείας και μικρότερο κόστος της εκπαίδευσης, με συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση των σπουδών. Το εκπαιδευτικό σύστημα της Χιλής θεωρείται από τα πλέον ακριβά και άνισα στον κόσμο. Σύμφωνα με τις χιλιανές αρχές, συνελήφθησαν 113 άτομα, μεταξύ τους 39 ενήλικοι και 74 ανήλικοι σε διάφορα σημεία του Σαντιάγκο, καθώς οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει δρόμους σε συνοικίες της χιλιανής πρωτεύουσας, διεκδικώντας την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας.

ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ

Κατέρρευσε μεγάλη γέφυρα στη ΒΑ Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν μεγάλη γέφυρα, με οκτώ λωρίδες κυκλοφορίας, κατέρρευσε στην πόλη Χαρμπίν, στη βορειοανατολική Κίνα. Το ατύχημα προκάλεσε θύελλα καταγγελιών για ανικανότητα και διαφθορά αξιωματούχων στο Sina Weibo, κινεζική εκδοχή του Twitter, καθώς η γέφυρα κόστισε στο κράτος 300 εκατομμύρια δολάρια και παραδόθηκε στην κυκλοφορία μόλις τον περασμένο Νοέμβριο. Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Σινούα σημειώνει ότι τουλάχιστον έξι μεγάλες γέφυρες κατέρρευσαν στην Κίνα τους τελευταίους 13 μήνες. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το δυστύχημα συνέβη όταν τέσσερα βαριά φορτηγά επιχείρησαν να περάσουν ταυτόχρονα τη γέφυρα του Χαρμπίν, η οποία θεωρητικά μπορούσε να δεχθεί μέχρι και 9.800 οχήματα ανά ώρα.

ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΛΙΒΥΗ

Συγκρούσεις μεταξύ φυλών

ΤΡΙΠΟΛΗ. Τουλάχιστον τρεις νεκροί και οκτώ τραυματίες είναι ο απολογισμός των θυμάτων φυλετικών συγκρούσεων που ξέσπασαν στην πόλη Ζλιτάν της δυτικής Λιβύης. Μια διαφωνία μεταξύ δύο οικογενειών προερχομένων από διαφορετικές φυλές φαίνεται ότι πυροδότησε τις συγκρούσεις, όπως δήλωσε, χθες, επίσημη πηγή, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Η ίδια πηγή, ωστόσο, σημείωσε ότι χάρη στην ανάπτυξη του στρατού επιβλήθηκε ανακωχή μεταξύ των αντιμαχόμενων φυλών. «Η ανάπτυξη του στρατού μάς επέτρεψε να έχουμε από πρώτο χέρι εικόνα για ό,τι έγινε».

ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

Στο νοσοκομείο ο Μιρχοσεΐν Μουσαβί

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Στο νοσοκομείο με προβλήματα στην καρδιά μεταφέρθηκε, χθες, ο ηγέτης της ιρανικής αντιπολίτευσης, Μιρχοσεΐν Μουσαβί, ο οποίος βρισκόταν για περισσότερο από έναν χρόνο σε κατ’ οίκον περιορισμό. «Ο Μουσαβί είναι στο νοσοκομείο, αφού διαπιστώθηκε στένωση στα αιμοφόρα αγγεία», δήλωσε στενός σύμβουλός του. Ο Μουσαβί, ο οποίος ήταν αντίπαλος του Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ στις προεδρικές εκλογές του 2009, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά την έκκληση που απηύθυνε στους οπαδούς του να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις υποστήριξης προς τους εξεγερθέντες αραβικούς λαούς. Σύμφωνα με τον σύμβουλό του, ο Ιρανός πολιτικός δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, αλλά αυτά εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του περιορισμού του, καθώς δέχεται ισχυρή ψυχολογική πίεση από το καθεστώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή