Το… μήνυμα του Θεού και οι εκλογές στις ΗΠΑ

Το… μήνυμα του Θεού και οι εκλογές στις ΗΠΑ

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ο Τοντ Εϊκιν καλλιεργούσε συστηματικά την εικόνα ενός ανθρώπου στον οποίο είχε ανατεθεί μια αποστολή από τον Θεό. Προ τετραετίας, ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος μονοπωλεί τις τελευταίες ημέρες τα πρωτοσέλιδα με αφορμή την προκλητική του δήλωση περί «βιολογικού μηχανισμού στο γυναικείο σώμα, που μπορεί να αποτρέψει την εγκυμοσύνη σε περίπτωση βιασμού», είχε καταθέσει πρόταση νόμου για την ανακήρυξη του 2008 σε «εθνικό έτος της Βίβλου». Ο κ. Εϊκιν είχε τότε υποστηρίξει πως με τον τρόπο αυτό το Κογκρέσο θα συνέβαλε «στη διάσωση των Δέκα Εντολών στην επικράτεια των ΗΠΑ». Προσφάτως, δε, είχε κατηγορήσει τους φιλελεύθερους ότι κρύβονται πίσω από την εκστρατεία για την απώθηση του Θεού από το πεδίο των δημόσιων πραγμάτων.

Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη ότι την περασμένη Τρίτη και ενώ το κατεστημένο των Ρεπουμπλικανών τού ζητούσε να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση μιας έδρας στη Γερουσία, ο πολιτικός από το Μιζούρι επικαλέστηκε τα Θεία προκειμένου να αιτιολογήσει γιατί δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

«Είναι πρέπον να αναγνωρίσουμε την ύπαρξη του Θεού, ο οποίος έχει ευλογήσει όλα αυτά που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής ελευθερίας», δήλωσε ο 65χρονος κ. Εϊκιν σε συνέντευξή του. «Αυτό ακριβώς το μήνυμα απουσιάζει από την προεκλογική εκστρατεία και γι’ αυτό δεν πρόκειται να αποσυρθώ», συνέχισε ο ίδιος. «Πιστεύω ότι έχω μια αποστολή να εκπληρώσω», ξεκαθάρισε ο ίδιος, ο οποίος είναι μέλος της Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας.

Η βεβαιότητα που διακατέχει τον κ. Εϊκιν ότι μπορεί να κερδίσει την έδρα από την υποψήφια των Δημοκρατικών, Κλερ Μακάσκιλ, ακόμα και χωρίς τη στήριξη της ηγεσίας των Ρεπουμπλικανών, είναι ενδεικτική της αποφασιστικότητάς του. Η εκλογική μάχη στο ανατολικό Μιζούρι θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για τις ισορροπίες στη Γερουσία, αλλά ο κ. Εϊκιν πιστεύει ακράδαντα πως μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή του, στηριζόμενος στην καθημερινή επαφή με τον πολίτη και φυσικά την πίστη του. Η πρώτη δημοσκόπηση, εξάλλου, μετά τον θόρυβο γύρω από τις επίμαχες δηλώσεις του, τον εμφανίζει να προηγείται της Μακάσκιλ κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Οι τοποθετήσεις του κ. Εϊκιν δεν περιορίζονται, βέβαια, στο ζήτημα των αμβλώσεων. Κατά τον κ. Εϊκιν, λοιπόν, οι κυβερνητικές δαπάνες ισοδυναμούν, στη συντριπτική τους τουλάχιστον πλειονότητα, με σοσιαλισμό.

Ο ίδιος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1988, δημιουργώντας την εκλογική του βάση όντας επί σειρά ετών μέλος ενός δικτύου γονέων που δίδασκαν τα παιδιά στα σπίτια τους. Πολιτικοί αναλυτές, από την πλευρά τους, θεωρούν «τυχερή» την εκλογή του κ. Εϊκιν στο Κογκρέσο το 2000. Στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών εκείνης της χρονιάς είχε αναδειχτεί νικητής με μόλις 56 ψήφους διαφοράς του δεύτερου, μολονότι ουδέποτε θεωρήθηκε «δυνατός υποψήφιος».

Φέτος κέρδισε και πάλι τις προκριματικές εκλογές σε πείσμα των προβλέψεων και αυτό διότι η υποψήφια των Δημοκρατικών δαπάνησε περίπου 2 εκατ. δολάρια σε διαφημίσεις προκειμένου να υπερθεματίσει τον συντηρητισμό του. Εκτιμάται ότι αυτή ήταν μια τακτική που συνειδητά ακολούθησαν οι Δημοκρατικοί στο Μιζούρι με το σκεπτικό ότι ο κ. Εϊκιν αποτελεί «πιο εύκολο» αντίπαλο για την κ. Μακάσκιλ.

Ο Τοντ Εϊκιν γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 5 Ιουλίου του 1947, αλλά μεγάλωσε στο Σεντ Λούις, κοντά στη μικρή βιομηχανία χάλυβα της οικογένειάς του. Αν και υπέρμαχος της εκπαίδευσης στο σπίτι, ο ίδιος φοίτησε στο ακριβό σχολείο John Burroughs του Σεντ Λούις.

Είναι κάτοχος πτυχίου μηχανολογίας από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Γόρσεστερ, αλλά το μεταπτυχιακό του φέρει τη σφραγίδα της Θεολογικής Σχολής του Μιζούρι. Στη συνέχεια, πάντως, εργάστηκε ως διευθυντής στη χρεοκοπημένη πλέον Laclede Steel, την εταιρεία που ίδρυσε ο προπάππους του και στην οποία έχουν διατελέσει πρόεδροι τόσο ο παππούς του όσο και ο πατέρας του.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις είχαν σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ο κ. Εϊκιν, ωστόσο, διάλεξε έναν πολύ διαφορετικό δρόμο· αυτόν της πίστης.

Πιο δεξιά από τους συντηρητικούς

Ο Ρικ Μάθις, της Χριστιανικής Οργάνωσης Αρωγής Φυλακισμένων, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της οποίας είναι ο κ. Εϊκιν, επιβεβαιώνει απόλυτα ότι η θρησκευτική πίστη είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την πολιτική του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών στο Μιζούρι. «Ακόμα και αν τον απειλούσαν με όπλο δεν θα άλλαζε τα πιστεύω του», υποστηρίζει. «Οι πολιτικές μου απόψεις, όπως άλλωστε και του Τοντ, κινούνται πολύ πιο δεξιά από ανθρώπους όπως ο Ρας Λιμπάο (σ.σ.: πρόκειται για υψηλά αμειβόμενο ραδιοφωνικό παραγωγό, γνωστό για τις υπερσυντηρητικές του απόψεις και τις επιθέσεις που εξαπολύει από τα ερτζιανά εις βάρος αυτών που αποκαλεί «φιλελεύθερα μίνια»)», ξεκαθαρίζει ο κ. Μάθις. «Ο Τοντ Εϊκιν πιστεύει ακράδαντα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στις ρίζες τους, στις ιουδαιοχριστιανικές τους ρίζες». Από την πλευρά του, το μέλος της επιτροπής των Ρεπουμπλικανών στο Μιζούρι, Τζόναθαν Στέρνμπεργκ, υποστηρίζει ότι ο κ. Εϊκιν τον «κέρδισε» χάρη στις απόψεις του για την οικονομία. Ο ίδιος, πάντως, παραδέχεται ότι ο κ. Εϊκιν είναι εκ φύσεως αθυρόστομος. «Είναι ένας άνθρωπος που εργάζεται πολύ σκληρά, με αποτέλεσμα, όταν έχει πλέον εξαντληθεί, να λέει πράγματα χωρίς να τα έχει σκεφτεί καλά», εξηγεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή