ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΩΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ, ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Εξερράγη αυτοκίνητο σε κηδεία στη Δαμασκό

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κατά τη διάρκεια κηδείας στη Δαμασκό. Σύμφωνα με μάρτυρες, το αυτοκίνητο εξερράγη στην είσοδο κοιμητηρίου Δρούζων, στη συνοικία Τζαραμάνα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Δαμασκού, ενώ άλλοι μάρτυρες υποστήριξαν ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν και παιδιά. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που καταφεύγουν στην Τουρκία ενδέχεται να φτάσει τις 200.000. Η υπηρεσία επισημαίνει επίσης ότι πολλοί άλλοι πρόσφυγες από τη Συρία καταφεύγουν στην Ιορδανία. Ακόμη, σύμφωνα πάντα με την UNHCR, ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται σε στρατόπεδα προσφύγων χωρίς τους γονείς τους.

ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΑΣ ΣΤΟ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ

Σκότωσε έξι συναδέλφους του

ΜΟΣΧΑ. Εξι συναδέλφους του σκότωσε χθες συνοριοφύλακας στη ρωσική περιοχή του Νταγκεστάν, προτού στρέψει το όπλο στον εαυτό του και αυτοκτονήσει. Αγνωστο παρέμενε αν η ενέργεια σχετίζεται με την επίθεση γυναίκας καμικάζι σε άλλη περιοχή του Νταγκεστάν, που οδήγησε στον θάνατο μετριοπαθούς ισλαμιστή κληρικού και πέντε οπαδών του την Τρίτη. Η γυναίκα διείσδυσε στην οικία του 74χρονου Σαΐντ Ατσλάγεφ, μεταμφιεσμένη σε προσκυνήτρια, προτού πυροδοτήσει τα εκρηκτικά της.

ΕΝΑΡΞΗ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Διάγγελμα Σάντος για τη FΑRC

ΜΠΟΓΚΟΤΑ. Την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας, FARC, προανήγγειλε ο πρόεδρος της χώρας, Χουάν Μανουέλ Σάντος. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του θα διδαχθεί από τα σφάλματα «τόσο πολλών προηγούμενων ηγετών», οι οποίοι επιχείρησαν αλλά απέτυχαν να επιτύχουν μια βιώσιμη εκεχειρία με τους αντάρτες. Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Σάντος, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, επιβεβαιώνει τη διεξαγωγή συνομιλιών με τους αντάρτες της FARC, οργάνωση που ιδρύθηκε πριν από 48 χρόνια και απαριθμεί 9.200 μαχητές. «Τα αποτελέσματα της προσέγγισης αυτής θα γίνουν γνωστά μέσα στις προσεχείς ημέρες», υπογράμμισε. Οι τελευταίες διαπραγματεύσεις είχαν γίνει το 2002.

ΠΡΩΗΝ ΣΥΖΥΓΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΟΣ ΤΟΥ ΝΤΙΤΡΟΥ

Σε μοναστήρι η Μισέλ Μαρτέν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Βελγίου αποφάσισε, χθες, την υπό όρους αποφυλάκιση και μεταφορά σε μοναστήρι της Μισέλ Μαρτέν, η οποία περιλαμβάνεται στους πλέον απεχθείς εγκληματίες της χώρας. Η πρώην σύζυγος και συνεργός του παιδεραστή δολοφόνου, Μαρκ Ντιτρού, εξασφάλισε πρόωρη αποφυλάκιση, παρότι είναι γεγονός ότι άφησε δύο από τα θύματά τους να πεθάνουν από την πείνα. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξαν διαδικαστικά λάθη στη λήψη προηγούμενης σχετικής απόφασης, με την οποία επετράπη αρχικά στη Μισέλ Μαρτέν να ζήσει σε μοναστήρι, αφού εξέτισε σχεδόν τη μισή ποινή της. Οι δικαστικές αποφάσεις προκαλούν την οργή των συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κοντά στο μοναστήρι όπου πρόκειται να μεταφερθεί η Μαρτέν.

ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ, ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Χειροβομβίδα στην Κένυα

ΜΟΜΠΑΣΑ. Δύο αστυνομικοί και ένας πολίτης έχασαν τη ζωή τους στη Μομπάσα της Κένυας από έκρηξη χειροβομβίδας στη διάρκεια επεισοδίων, που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία ενός μουσουλμάνου ιεροκήρυκα, κατηγορούμενου για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Οι ταραχές με αφορμή τη δολοφονία του ιεροκήρυκα, ο οποίος κατηγορήθηκε από τις ΗΠΑ ότι βοηθούσε τους ισλαμιστές αντάρτες στη Σομαλία, άρχισαν τη Δευτέρα και χθες συνεχίστηκαν με την επίθεση ομάδας νέων μουσουλμάνων εναντίον ανδρών της αστυνομίας, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στη Μομπάσα. «Επιτέθηκαν στους αστυνομικούς μας με χειροβομβίδα. Την πέταξαν μέσα στο όχημά τους», ανέφερε ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, περιγράφοντας ότι οι μουσουλμάνοι χρησιμοποίησαν εναντίον της αστυνομίας και πολυβόλα.

«ΟΧΙ» ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Διπλωμάτες του ΝΑΜ στο Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Το Ιράν δεν προτίθεται να επιτρέψει σε ξένους διπλωμάτες, που επισκέπτονται τη χώρα στο πλαίσιο της συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων, να επισκεφθούν τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Αυτό ανακοίνωσε η Τεχεράνη, παρότι ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μοχάμεντ Μεχντί Αχουντζαντέχ, είχε νωρίτερα υπαινιχθεί ότι οι εν λόγω διπλωμάτες θα μπορούσαν να επισκεφθούν τη στρατιωτική βάση του Παρτσίν. Ωστόσο, διπλωμάτης δυτικής χώρας είχε χαρακτηρίσει κακές δημόσιες σχέσεις την προσφορά του Αχουντζαντέχ. Η εν λόγω πρόταση έγινε αφότου οι ελεγκτές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δεν κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, κατά τη διάρκεια συνόδου της ΙΑΕΑ, την περασμένη Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή