«Μέσα στη χλιδή ζει ο Πούτιν»

«Μέσα στη χλιδή ζει ο Πούτιν»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Μέσα στην πολυτέλεια ζει ο σημερινός πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σύμφωνα με βιβλίο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ, που κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο «Η ζωή ενός δούλου». Τέσσερα υπερπολυτελή σκάφη, αεροπλάνα, επαύλεις και χλιδή που θα έκανε τους «πλούσιους και διάσημους» του πλανήτη να χάσουν το χρώμα τους από τη ζήλια αποτελούν κατά τον Νεμτσόφ τον λόγο της αδυναμίας του Πούτιν να εγκαταλείψει τον προεδρικό θώκο.

Ο Ρώσος πρόεδρος αρέσκεται να αυτοπροσδιορίζεται ως «ο ταπεινός σας υπηρέτης» και το Κρεμλίνο προσπαθεί να δημιουργήσει μία εικόνα του που δεν απέχει πολύ από αυτήν του μέσου Ρώσου. Τον δείχνει να αγαπά τα απλά πράγματα, τα λαϊκά αθλήματα και τη φύση, αλλά ο Νεμτσόφ έχει να πει μία διαφορετική ιστορία. «Σε μία χώρα όπου είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι σχοινοβατούν στο όριο της φτώχειας, η υπερπολυτελής ζωή του προέδρου είναι μία πρόκληση».

Η τουαλέτα στο ιδιωτικό του αεροσκάφος κόστισε 59.000 ευρώ, ενώ τα ρολόγια του (έντεκα τον αριθμό) ξεπερνούν τις 556.000 ευρώ. Εντυπωσιακό, αν σκεφτεί κανείς ότι το δηλωθέν εισόδημα του Ρώσου προέδρου δεν ξεπερνάει τις 91.000 ευρώ.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει στη διάθεσή του 700 αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων θωρακισμένη Mercedes, 15 ελικόπτερα, 43 άλλα ιτπάμενα μέσα, ανάμεσα στα οποία ένα Ιλιούσιν ΙΙ-96, ένα υπερπολυτελές σκάφος 53,7 μέτρων, αλλά και ένα πενταώροφο γιοτ που θυμίζει υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Η τριώροφη κατοικία του στο Σαρατόφ διαθέτει γερμανικούς πολυελαίους και ιταλικά επίπλα, αίθουσα μπιλιάρδου, πισίνα και βέβαια σάουνα, ενώ η λιγότερο γνωστή έπαυλη που διατηρεί στη βορειοδυτική Ρωσία είναι εξοπλισμένη με ιδιωτικό κινηματογράφο, αλλά και έναν μικρό ναό. Εκτός από αυτά ο Νεμτσόφ υποστηρίζει ότι ο Πούτιν διαθέτει δύο ανάκτορα στη Βαλτική, επαύλεις στον Βόλγα, σαλέ στον Καύκασο και πολλά άλλα.

Ο Νεμτσόφ καταλήγει ότι όλα αυτά τα χρήματα που δαπανώνται για τη συντήρηση των ακινήτων, των σκαφών και των αεροπλάνων του Ρώσου προέδρου θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά τον ρωσικό λαό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή