Οι Ρεπουμπλικανοί ζητούν την πάταξη της πορνογραφίας

Οι Ρεπουμπλικανοί ζητούν την πάταξη της πορνογραφίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑΜΠΑ. Την πάταξη της πορνογραφίας ζητεί το αμερικανικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ενόψει των εργασιών του συνεδρίου του για την ανάδειξη του προεδρικού του υποψηφίου για τις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση ενδέχεται να φέρει σε αντιπαράθεση τη συντηρητική πτέρυγα του κόμματος με ξενοδόχους, την τηλεοπτική βιομηχανία και άλλες επιχειρήσεις που ωφελούνται από τις πωλήσεις σχετικού υλικού. Στην πολιτική πρόταση, η οποία επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, επισημαίνεται ότι «οι ισχύοντες νόμοι που αφορούν την πορνογραφία και την προσβολή της δημοσίας αιδούς θα πρέπει να ενισχυθούν». Στην εν λόγω πρόταση που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, παρατίθεται σειρά αρχών οι οποίες καλύπτουν πλήθος ζητημάτων από τη νομισματική πολιτική μέχρι τις αμβλώσεις. Παρότι με προηγούμενες προτάσεις τους οι Ρεπουμπλικανοί ζητούσαν αυστηρότερα μέτρα για την πάταξη της παιδικής πορνογραφίας, η νέα πρόταση φέρεται ως αυστηρότερη. Είναι η πρώτη φορά που το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ζητεί την πάταξη της πορνογραφίας στην οποία εμπλέκονται ενήλικοι, ζητεί δηλαδή την πάταξη μιας βιομηχανίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί νομική έννοια στην προσβολή της δημοσίας αιδούς. Σύμφωνα με απόφαση του αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου του 1973, στοιχειοθετείται προσβολή της δημοσίας αιδούς σε περίπτωση που υλικό παρουσιάζει το σεξ με τρόπο που προσβάλλει τα καθιερωμένα κοινωνικά ήθη και στερείται επιστημονικής και καλλιτεχνικής αξίας.

Νομικές υποθέσεις προσβολής της δημοσίας αιδούς στις οποίες εμπλέκονται ενήλικοι ήταν σπάνιες την τελευταία εικοσαετία. Παρότι η κυβέρνηση Μπους είχε υποσχεθεί πάταξη της πορνογραφίας, μόνον οι ακραίες μορφές της είχαν παταχθεί.

Σύμφωνα με τον ακτιβιστή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Πάτρικ Τρούμαν, το σκληρό ύφος της νέας πρότασης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να ασκηθούν πιέσεις για τον περιορισμό στις πωλήσεις πορνογραφικού υλικού. Τόνισε δε ότι η εξάπλωση της πορνογραφίας στο Διαδίκτυο έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα για μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων, καθώς αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη σεξουαλικότητα και την ιδιωτική τους ζωή. Το 2008, ο Τρούμαν και άλλα μέλη της συντηρητικής πτέρυγας του κόμματος είχαν επικρίνει τον Μιτ Ρόμνεϊ, και τότε διεκδικητή του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών, επειδή είχε διατελέσει στο διοικητικό συμβούλιο της αλυσίδας ξενοδοχείων Mariott International, που συνεργαζόταν με τηλεοπτικά δίκτυα που πωλούσαν πορνογραφικό υλικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή