Βιβλία, σίριαλ και ταινίες για τον Στρος – Καν

Βιβλία, σίριαλ και ταινίες για τον Στρος – Καν

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ο Ντομινίκ Στρος – Καν, ο σοσιαλιστής πολιτικός, πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και επικρατέστερος κάποτε να εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας, έχει εξαφανιστεί από τη δημόσια ζωή της χώρας. Η ζωή του ωστόσο γίνεται θέμα βιβλίων, τηλεοπτικών σειρών και κινηματογραφικών ταινιών. Η υπόθεση Στρος – Καν, όπως έγινε γνωστή, στο πλαίσιο της οποίας μια μαύρη εργαζόμενη σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης κατηγόρησε τον άλλοτε ισχυρό άνδρα του ΔΝΤ ότι της επετέθη και ότι αποπειράθηκε να τη βιάσει, εξακολουθεί να γοητεύει καλλιτέχνες και κοινό.

«Η υπόθεση αυτή γοητεύει τον κόσμο επειδή είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που βρισκόταν στην κορυφή του κόσμου και βρέθηκε εν μια νυκτί στον υπόνομο, εξαιτίας μιας σεξουαλικής επαφής που διήρκεσε έξι λεπτά», υποστηρίζει ο συγγραφέας Στεφάν Ζαγκντανσκί. «Είναι μια ιστορία που δείχνει τις δύο πλευρές του κόσμου» τονίζει, αναφερόμενος στο βιβλίο του με θεμα την εν λόγω υπόθεση. Το βιβλίο του Ζαγκντανσκί, με τίτλο «Φλεγόμενο Χάος», κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα στην Γαλλία. Το μυθιστόρημα, το οποίο παρακολουθεί την υπόθεση Στρος – Καν μέσα από τα μάτια ενός τροφίμου σε ψυχιατρική κλινική του Μανχάταν, είναι ώς ένα βαθμό εμπνευσμένο από τα γεγονότα της 14ης Μαΐου 2011, που συνέβησαν σε σουίτα του ξενοδοχείου Sofitel στη Νέα Υόρκη.

Στις ΗΠΑ, η υπόθεση ενέπνευσε τη Λίντα Φέρστιν, πρώην επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος στο Μανχάταν, που έγραψε ένα αστυνομικό βιβλίο με τίτλο «Night Watch» («Νυχτερινή Βάρδια»). Το βιβλίο μπήκε στον κατάλογο των μπεστ σέλερ της εφημερίδας The New York Times. Σύμφωνα με τη συγγραφέα του, το ενδιαφέρον στην υπόθεση Στρος – Καν είναι η δυναμική της εξουσίας. Υπάρχει ένας παγκόσμιος ηγέτης, λευκός, και απέναντί του το θύμα, ο άνθρωπος που τον κατηγορεί – μια μαύρη καμαριέρα.

Στη Γαλλία, επίσης, ανέβηκε προσφάτως σε θέατρο του Παρισιού έργο με τίτλο «Η Υπόθεση». Το έργο πραγματεύεται την υπόθεση ενός άνδρα που έχει εμμονή με το σεξ. Ανέρχεται στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας, στη συνέχεια όμως ο πανίσχυρος αυτός άνθρωπος βιώνει τη φρίκη της πτώσης. Επιπλέον ένα από τα πιο δημοφιλή αναγνώσματα στη Γαλλία αυτό το καλοκαίρι, το οποίο σημείωσε μεγάλες πωλήσεις, ήταν το βιβλίο δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας Le Monde, με τίτλο «Οι Στρος – Καν».

Ωστόσο, η πλέον αναμενόμενη καλλιτεχνική δημιουργία με θέμα την πολύκροτη υπόθεση, είναι το έργο που γυρίζει ο σκηνοθέτης Εϊμπελ Φεράρα στο οποίο πρωταγωνιστούν οι κινηματογραφικοί αστέρες Ζεράρ Ντεπαρντιέ και Ιζαμπέλ Ατζανί. Ο Ντεπαρντιέ θα υποδυθεί τον Στρος – Καν και η Ατζανί την πρώην σύζυγό του, δημοσιογράφο Αν Σενκλέρ. Σύμφωνα πάντως με τον Ζαγκντανσκί, δεν αποκλείεται ο Στρος – Καν να επανέλθει κάποτε στη δημόσια ζωή της Γαλλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή