«Τρικυμία» στην Αργεντινή

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή της υπέβαλε την Πέμπτη η επικεφαλής της αντικατασκοπείας του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής. Η Μαρία Λούρδες Πουέντε Ολιβέρα γίνεται έτσι το τελευταίο θύμα σε δικαστική διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης του Μπουένος Αϊρες και αμερικανικού αμοιβαίου κεφαλαίου, γύρω από την κυριότητα εκπαιδευτικού ιστιοφόρου του πολεμικού ναυτικού, που βρίσκεται δεσμευμένο σε λιμάνι της Γκάνας στη Δυτική Αφρική.

Η παραίτηση της κ. Ολιβέρα, που είναι η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μη στρατιωτικός επικεφαλής της αντικατασκοπείας του ναυτικού, ακολουθεί εκείνες του αρχηγού του ναυτικού της χώρας και τη διαθεσιμότητα δύο ακόμη ανώτατων αξιωματικών του σώματος. Οι εξελίξεις αυτές προέκυψαν ως αποτέλεσμα επίσημης έρευνας του υπουργείου Αμυνας στο Μπουένος Αϊρες γύρω από αιφνίδια αλλαγή πορείας του σκάφους, που οδήγησαν σε επίσκεψη σε λιμάνι της Γκάνα αντί της Νιγηρίας, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Το «Libertad», τρικάταρτο ιστιοφόρο με 330 δόκιμους και πλήρωμα, δεσμεύθηκε στο λιμάνι της Τέμα, βιομηχανική ζώνη ανατολικά της πρωτεύουσας της Γκάνας, Ακρα, στις 2 Οκτωβρίου. Την απαγόρευση απόπλου διέταξε δικαστήριο της Γκάνας, που αναγνώρισε ως σύννομο το αίτημα του αμοιβαίου κεφαλαίου NML Capital. Το αμοιβαίο κεφάλαιο έχει καταθέσει αγωγή κατά του αργεντίνικου κράτους, ισχυριζόμενο ότι το Μπουένος Αϊρες του οφείλει περισσότερα από 370 εκατ. δολάρια, ως αποτέλεσμα της πτώχευσης της χώρας το 2002. Ο πιστωτής αυτός είναι ο μόνος που δεν αναγνωρίζει το «κούρεμα» του χρέους της χώρας, που συμφωνήθηκε μεταξύ 2005 και 2010.

Η NML, θυγατρική της επενδυτικής Elliot Capital, hedge fund με έδρα τη Νέα Υόρκη, που διαχειρίζεται κεφάλαια 20 δισ. δολαρίων, προσφέρθηκε να αποσύρει την αγωγή, εάν η Αργεντινή καταβάλλει εγγυητική επιτολή ύψους 20 εκατ. δολαρίων, ενώ πρότεινε επίσης να αναλάβει εξ ολοκλήρου τα έξοδα επαναπατρισμού του πληρώματος και των ναυτικών δόκιμων.

Η δικογραφία

Ο Αργεντινός ΥΠΕΞ Χέκτορ Τίμερμαν, δήλωσε: «Τα αρπακτικά αμοιβαία κεφάλαια διέβησαν τα σύνορά τους για να επιτεθούν κατά της αργεντίνικης δημοκρατίας». Τα στοιχεία της δικογραφίας δείχνουν, όμως, ότι το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Αμυνας και το αρχηγείο ναυτικού στο Μπουένος Αϊρες γνώριζαν ότι το «Libertad», σύμβολο της ναυτικής διπλωματίας της χώρας, κινδύνευε να δημευθεί από τις Αρχές πολλών χωρών που επρόκειτο να επισκεφθεί.

Οταν οι τελευταίες λεπτομέρειες του ταξιδιού του «Libertad» συμφωνήθηκαν την άνοιξη, επιστολή του υφυπουργού Εξωτερικών, που κοινοποιήθηκε στην πολιτική ηγεσία της χώρας, εξηγούσε ότι το πλοίο «μπορεί να δεσμευθεί από τις Αρχές κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως αυτές της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Γαλλίας, λόγω εκκρεμών δικαστικών προσφυγών κατά της Αργεντινής». Το «Libertad», όμως, σαλπάρισε τον Ιούνιο, ενώ το λιμάνι της Τέμα ήταν το ενδέκατο που επισκεπτόταν το σκάφος στους πέντε μήνες που ταξίδεψε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT