Νόμιμοι οι γάμοι ομοφυλοφίλων στη Γαλλία

Νόμιμοι οι γάμοι ομοφυλοφίλων στη Γαλλία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτρέπονται οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων και στη Γαλλία, όπου χθες υπερψηφίστηκε από την Εθνοσυνέλευση ο σχετικός νόμος με ψήφους 331 υπέρ και 225 κατά. Με τον ίδιο νόμο αναγνωρίζεται και το δικαίωμα στα ζευγάρια του ιδίου φύλου να υιοθετούν παιδιά.

Ετσι, η Γαλλία γίνεται η δέκατη τέταρτη χώρα του κόσμου όπου αναγνωρίζεται ο γάμος των ατόμων του ιδίου φύλου, λίγες μόλις ημέρες μετά τη Νέα Ζηλανδία. Η χθεσινή ψηφοφορία αποτελεί και μία νίκη για τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε ως κορωνίδα της κοινωνικής αλλαγής που ήθελε να επιφέρει την αναγνώριση του δικαιώματος γάμου στα ζευγάρια του ιδίου φύλου.

Η αντιπολίτευση

Βέβαια, η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο, αλλά αναλυτές πιστεύουν ότι το αίτημα των συντηρητικών θα απορριφθεί και ο νόμος θα ισχύσει.

Το θέμα πραγματικά διεγείρει τα πάθη τους τελευταίους μήνες και δίχασε τη κοινωνία. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι οι τεράστιες διαδηλώσεις εναντίον της νομιμοποίησης. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, 55 έως 60% των Γάλλων τάσσονται υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου.

Λιγότερη, ωστόσο, φαίνεται να είναι η συγκατάθεση της κοινής γνώμης στην υιοθεσία. Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι οι πολέμιοι του νομοσχεδίου ενθαρρύνουν τις βίαιες επιθέσεις κατά ομοφυλοφίλων. Τη Δευτέρα, κάποιοι έστειλαν, αντί προειδοποίησης, φάκελο με μπαρούτι στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, καλώντας τον να σταματήσει η ψηφοφορία.

Τέλος, σε θέση μάχης είχαν παραταχθεί έξω από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αρκετές ώρες πριν από την τελική ψηφοφορία.

Ντυμένος στα ροζ

Λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία, ο πρόεδρος της Βουλής, Κλοντ Μπαρτολόν, ζήτησε από έναν πολίτη ντυμένο στα ροζ –το χρώμα των πολέμιων της νομιμοποίησης– να εγκαταλείψει την αίθουσα, τονίζοντας ότι «στην αίθουσα βρίσκονται όσοι αγαπούν τη δημοκρατία», ενώ η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά τόνισε ότι οι πρώτοι γάμοι μπορούν να τελεστούν τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή