Πάπας: «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω τους γκέι;»

Πάπας: «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω τους γκέι;»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Προβαίνοντας σε μερικές από τις πιο συμφιλιωτικές δηλώσεις που έχει κάνει ποτέ ποντίφικας πάνω στο θέμα της ομοφυλοφιλίας, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε χθες ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν πρέπει να περιθωριοποιούνται, αλλά αντ’ αυτού, να ενσωματώνονται στην κοινωνία. Σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, διάρκειας ογδόντα λεπτών, στο αεροπλάνο με το οποίο το βράδυ της Κυριακής επέστρεφε από την περιοδεία του στη Βραζιλία, δήλωσε επίσης ότι δεν είναι σε θέση να κρίνει τους ομοφυλόφιλους ιερείς, ένα διχαστικό για τους Καθολικούς ζήτημα. Ωστόσο, ο 76χρονος Αργεντινός έσπευσε να επαναβεβαιώσει τη διδασκαλία της Εκκλησίας, ότι οι ομοφυλοφιλικές πράξεις αποτελούν αμαρτία.

Απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με την ύπαρξη «γκέι λόμπι» στο Βατικανό, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναρωτήθηκε: «Αν ένας άνθρωπος είναι γκέι και αναζητά τον Κύριο και έχει καλές προθέσεις, ποιος είμαι εγώ για να τον κρίνω;» προσθέτοντας: «Δεν πρέπει να περιθωριοποιούμε ανθρώπους γι’ αυτό. Πρέπει να ενσωματώνονται στην κοινωνία». Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Φραγκίσκος, μιλώντας στα ιταλικά, χρησιμοποίησε τη λέξη «γκέι» αντί για «ομοφυλόφιλος» και διευκρίνισε ότι ενώ σύμφωνα με την κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας, ο ομοφυλοφιλικός προσανατολισμός αυτός καθ’ αυτός δεν είναι αμαρτία, το ίδιο δεν ισχύει για τις ομοφυλοφιλικές πράξεις. «Το πρόβλημα δεν είναι αυτός ο προσανατολισμός. Πρέπει να είμαστε αδέλφια. Το πρόβλημα είναι όλο το παρασκήνιο που προέρχεται απ’ αυτόν τον προσανατολισμό, ή από λόμπι άπληστων ατόμων, πολιτικά λόμπι, μασονικά λόμπι, τόσα πολλά λόμπι. Αυτό είναι το χειρότερο πρόβλημα», εξήγησε ο Πάπας.

Το 2005, ο προκάτοχος του Φραγκίσκου, Πάπας Βενέδικτος, είχε υπογράψει ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο οι άνδρες με βαθιά ριζωμένες ομοφυλοφιλικές τάσεις δεν θα έπρεπε να γίνονται ιερείς. Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως Πάπας, ο Φραγκίσκος υιοθέτησε έναν πολύ πιο συμφιλιωτικό τόνο, δηλώνοντας ότι οι ομοφυλόφιλοι ιερείς πρέπει να συγχωρεθούν και οι αμαρτίες τους να ξεχαστούν. Ο Φραγκίσκος είπε επίσης ότι ο ίδιος επιθυμεί έναν μεγαλύτερο ρόλο για τις γυναίκες στην Εκκλησία, επιμένοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν να γίνουν ιερείς. Οι δηλώσεις του Φραγκίσκου σηματοδοτούν μία στροφή της Αγίας Εδρας προς μία Εκκλησία περισσότερο δεκτική και εύσπλαχνη και λιγότερο επικριτική και πειθαρχική.

Η τράπεζα του Βατικανού

Σε ό,τι αφορά την τράπεζα του Βατικανού IOR, ο Πάπας Φραγκίσκος απάντησε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει λάβει ακόμη οριστικές αποφάσεις, αλλά «σε ό,τι κι αν μετατραπεί η IOR, χρειάζεται πάνω απ’ όλα εντιμότητα και διαφάνεια». Ερωτηθείς σχετικά με τη σύλληψη του Νούντσιο Σκαράνο, υψηλά ιστάμενου κληρικού και στελέχους της IOR, ο ποντίφικας σχολίασε: «Αφού βρίσκεται στη φυλακή, ίσως δεν πρόκειται για άγιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή