Η πυροσβεστική αποστολή του Τζο Μπάιντεν

Η πυροσβεστική αποστολή του Τζο Μπάιντεν

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ατζέντα της προγραμματισμένης περιοδείας του Τζο Μπάιντεν την εβδομάδα που πέρασε σε Τόκιο, Πεκίνο και Σεούλ είχε «απαχθεί» από τη δυναμική των εξελίξεων προτού ο Αμερικανός αντιπρόεδρος φτάσει στην περιοχή. Η Αμερική είχε ήδη εκφράσει, με την αποστολή δύο Β-52, την αντίθεσή της στη μονομερή ανακήρυξη ζώνης εναέριου ελέγχου από το Πεκίνο.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε ήλπιζε πως ο Μπάιντεν θα ζητούσε από την Κίνα να κάνει πίσω, ακυρώνοντας την επίμαχη ζώνη, κάτι που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δεν έπραξε, αρκούμενος να εκφάσει «βαθιά ανησυχία». Η Αμερική δεν παίρνει θέση στη διένεξη Κίνας – Ιαπωνίας για τις βραχονησίδες. Να περιμένει κάτι περισσότερο το Τόκιο θα ήταν μη ρεαλιστικό, όπως αναγνωρίζει σύμβουλος του Σίνζο Αμπε. Εκείνο που ενόχλησε περισσότερο τον κ. Αμπε ήταν ότι η Ουάσιγκτον έδωσε εντολή στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας που επέβαλαν οι Κινέζοι.

Στο Πεκίνο, ο κ. Μπάιντεν συζήτησε επί πέντε και πλέον ώρες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, καθιστώντας σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την κινεζική ζώνη. Λίγο νωρίτερα, ο Κινέζος υπουργός Αμυνας προσπάθησε να εκτονώσει την ένταση, δηλώνοντας ότι οι εμπορικές πτήσεις δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα ασφαλείας στην κινεζική ζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή