Νανοσωματίδια κατά καρκινικών κυττάρων

Νανοσωματίδια κατά καρκινικών κυττάρων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο επιστημονικό επίτευγμα μπορεί να βάλει τέλος στις καρκινικές μεταστάσεις. Ο λόγος, για τα «κολλώδη σφαιρίδια», τα οποία μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρα των καρκινικών όγκων που βρίσκονται στο αίμα του ασθενούς αποτρέποντας έτσι το ενδεχόμενο μετάστασης του κακοήθους νεοπλάσματος σε άλλο σημείο του σώματος.

Επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου Κορνέλ σχεδιάσαν νανοσωματίδια κατά τρόπο ώστε να παραμένουν στο αίμα και να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα με τα οποία έρχονται σε επαφή. Οπως παραδέχονται οι ίδιοι οι ερευνητές, τα συμπεράσματα της πρωτοποριακής τους εφεύρεσης είναι καταπληκτικά αλλά πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμα μέχρις ότου η νέα μέθοδος βρει τις επιθυμητές κλινικές εφαρμογές.

Ενας από τους σημαντικότερους παράγοντες για το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών είναι η αποτροπή των καρκινικών μεταστάσεων σε άλλα όργανα. «Το 90% των θανάτων εξαιτίας του καρκίνου οφείλεται σε μεταστάσεις», λέει χαρακτηριστικά ο συντονιστής της μελέτης, καθηγητής Μάικλ Κινγκ.

Για να υπερκεράσει αυτό το πρόβλημα, η ερευνητική ομάδα του Κορνέλ επινόησε νέα μέθοδο αντιμετώπισης του προβλήματος: τοποθέτησε μία πρωτεΐνη που σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, η οποία φέρει το όνομα Trail και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε άλλες κλινικές μελέτες για τη θεραπεία του καρκίνου, αλλά και άλλες κολλώδεις πρωτεΐνες, πάνω σε νανοσωματίδια, σε μικρά σφαιρίδια με πραγματικά απειροελάχιστες διαστάσεις. Οταν αυτά τα μικροσωματίδια εγχύθηκαν στο αίμα, αμέσως συνδέθηκαν με τα λευκά αιμοσφαίρια. Οι διάφορες εξετάσεις που έγιναν έδειξαν ότι αυτά τα λευκά αιμοσφαίρια συγκρούονταν τυχαία με τα καρκινικά κύτταρα τα οποία είχαν αποκολληθεί από τον όγκο και ταξίδευαν στο κυκλοφορικό σύστημα προκαλώντας με τη μετακίνησή τους αυτή μεταστάσεις.

Οπως αναφέρει η μελέτη η οποία δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, αποδείχθηκε ότι η επαφή με την πρωτεΐνη Trail πυροδότησε τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

Ο καθηγητής Κινγκ μιλώντας στο BBC ανέφερε ότι τα δεδομένα που συνέλεξαν οι ερευνητές κατά την ολοκλήρωση της έρευνας υπέδειξαν μια πραγματικά δραματική μεταβολή του αριθμού των καρκινικών κυττάρων και όχι μια απλή αλλαγή. Τα αποτελέσματα υπήρξαν εκπληκτικά -συνέχισε ο καθηγητής Κινγκ- τόσο κατά το στάδιο της δοκιμής που έγινε σε ανθρώπινο αίμα όσο και σε ποντίκια. Επειτα από ένα δίωρο, τα καρκινικά κύτταρα είχαν ουσιαστικά εξουδετερωθεί.

Ο κ. Κινγκ πιστεύει ότι τα νανοσωματίδια είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν πριν από το χειρουργείο ή τη θεραπεία με ακτινοβολίες κατά τις οποίες συνήθως απελευθερώνονται καρκινικά κύτταρα από τα νεοπλάσματα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για τις περιπτώσεις των μεταστατικών καρκινικών όγκων προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο της μετάστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή