Δικαστήριο καλεί πριγκίπισσα

Δικαστήριο καλεί πριγκίπισσα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Στο επίκεντρο οικονομικού σκανδάλου βρίσκεται από χθες η μικρότερη από τις δύο κόρες του βασιλιά Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, ινφάντα Κριστίνα, εναντίον της οποίας απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φορολογική απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η 48χρονη πριγκίπισσα εκλήθη να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου στις 8 Μαρτίου ως ύποπτη προκειμένου να δώσει απαντήσεις για τα αδικήματα που τη βαρύνουν. Πρόκειται για την πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας όπου ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας και στενός συγγενής του μονάρχη καλείται να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου κατηγορούμενος για αδικήματα.

Ο δικαστής Χοσέ Κάστρο στην Πάλμα της Μαγιόρκας ερευνά από το 2010 το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται ο Ινάκι Ουρντανγκαρίν, σύζυγος της Ισπανίδας ινφάντα και πρώην Ολυμπιονίκης στο χάντμπολ. Κατά του Ινάκι έχουν ασκηθεί διώξεις για απάτη, φοροδιαφυγή και κατάχρηση έξι εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία είχε λάβει από ισπανικούς κρατικούς πόρους μέσω ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που διοργάνωνε συνέδρια για αθλητικά θέματα.

Τόσο η ινφάντα Κριστίνα όσο και ο σύζυγός της έχουν επανειλημμένως αρνηθεί τις κατηγορίες που τους βαρύνουν. Ακόμα, όμως, και πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης, η εμπλοκή τους και μόνο έχει πραγματικά κατακερματίσει τη δημοτικότητα της βασιλικής οικογένειας στην Ισπανία. Πρόσφατη δημοσκόπηση της Sigma Dos υποδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ισπανών πιστεύει πως το παλάτι δεν χειρίστηκε καλά την υπόθεση, ενώ το 62% των Ισπανών τάσσεται υπέρ της παραίτησης του βασιλιά Χουάν Κάρλος από τον θρόνο.

Κατά την εμφάνισή της ενώπιον του δικαστηρίου, η Ισπανή πριγκίπισσα θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για τη συμμετοχή της στην εταιρεία Aizoon, όπου συνεταίρος ήταν και ο σύζυγός της Ινάκι Ουρντανγκαρίν. Να σημειωθεί ότι η ακίνητη περιουσία του Ουρνταγκαρίν, που φέρει τον τίτλο του δούκα της Πάλμας, κατασχέθηκε καθώς κατηγορήθηκε για την κακοδιαχείριση εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν από κυβερνητικούς πόρους στο φιλανθρωπικό ίδρυμα που διοικούσε.

Ενα από αυτά τα ακίνητα είναι και μία υπερπολυτελής έπαυλη στα περίχωρα της Βαρκελώνης που ανήκε και στην πριγκίπισσα.

Ο δικαστής Χοσέ Κάστρο εξέδωσε την κλήση προς την πριγκίπισσα να παρουσιαστεί στο δικαστήριο παρά τις αντιρρήσεις από τον εισαγγελέα σε θέματα πάταξης της διαφθοράς των Βαλεαρίδων Νήσων, Πέντρο Χοράτς, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία που συνδέουν τη γαλαζοαίματη με την κακή διαχείριση του συζύγου της αναφέρει δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais. Οταν, μάλιστα, ο δικαστής Κάστρο κάλεσε για πρώτη φορά την πριγκίπισσα να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου τον περασμένο Απρίλιο, η προσπάθειά του παρεμποδίστηκε από το περιφερειακό δικαστήριο της Μαγιόρκας. Τότε οι ερωτήσεις που επρόκειτο να τεθούν αφορούσαν το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Noos. Σύμφωνα με την El Pais, ο δικαστής κάλεσε την ινφάντα Κριστίνα να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου προκειμένου αφενός να ξεκαθαρίσει τον ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση και αφετέρου ως απόδειξη της ύπαρξης ισονομίας στην Ισπανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή