«Τσιγάρο, αγάπη μου» λένε οι Ελληνίδες

«Τσιγάρο, αγάπη μου» λένε οι Ελληνίδες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση παρουσιάζουν οι καπνιστές σε όλο τον κόσμο σήμερα συγκριτικά με το 1980, γεγονός που αποδίδεται αφενός στην αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και αφετέρου στο ότι τα τσιγάρα γίνονται όλο και περισσότερο δημοφιλή σε κράτη όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία. Η αύξηση του αριθμού των καπνιστών καταγράφεται παρά τον περιορισμό των ποσοστών του καπνίσματος που παρατηρούνται τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν τις «βλαβερές συνέπειες του καπνού» για την υγεία. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of the American Medical Association επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από τη δημοσιοποίηση της πρώτης έκθεσης για τους κινδύνους του καπνίσματος του επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Η μελέτη, την οποία συντόνισε το Ινστιτούτο Μετρήσεων Υγείας και Αξιολόγησης του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, ανέλυσε στοιχεία τα οποία συνελέγησαν σε 187 κράτη. Οπως διαπιστώθηκε, παγκοσμίως το ποσοστό καπνίσματος ανάμεσα στους άνδρες το 1980 ήταν 41%, αλλά έχει μειωθεί και τώρα δεν υπερβαίνει το 31%. Στις γυναίκες από το 10,6%, που ήταν το 1980, σήμερα έχει μειωθεί στο 6,2%. Η μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση του ποσοστού των καπνιστών ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αλλά από το 2010 παρατηρείται νέα αύξηση.

Η Κίνα είχε το 1980 182 εκατ. καπνιστές, ενώ το 2012 είχε 282 εκατ. Στην Ινδία καταγράφηκε αύξηση κατά 35 εκατ. καπνιστές, αλλά τα ποσοστά καπνίσματος στον πληθυσμό περιορίστηκαν από το 19% στο 13% του πληθυσμού. Στη Ρωσία καπνίζει περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού και από το 1980 έχει προστεθεί ένα εκατομμύριο νέων καπνιστών. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι καπνιστές παρουσίασαν αύξηση από 721 εκατ. το 1980 σε 967 εκατ. το 2012. Επίσης ο αριθμός των τσιγάρων που καταναλώνονται ετησίως έχει αυξηθεί κατά 26% τα τελευταία τριάντα χρόνια. Οπως σημειώνεται στην σχετική έκθεση, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι εγκυμονούν στις χώρες με υψηλά ποσοστά καπνιστών και μεγάλη κατανάλωση σε τσιγάρα. Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι η Ελλάδα, η Κίνα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Κουβέιτ, η Κορέα, οι Φιλιππίνες, η Ουρουγουάη, η Ελβετία και η Ρωσία.

Τα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος μεταξύ ανδρών καταγράφονται στο Τιμόρ Λέστε (61%), στην Ινδονησία (57%) και ακολουθούν η Αρμενία (51,5%), η Ρωσία (51%) και η Κύπρος (48%). Αντιστοίχως, τα υψηλότερα ποσοστά στις γυναίκες καταγράφονται στην Ελλάδα (34,7%) και τη Βουλγαρία (31,5%). Στην Αυστρία το ποσοστό γυναικών που καπνίζουν ανέρχεται στο 28,3%, ενώ ακολουθούν η Γαλλία (27,7%) και το Βέλγιο (26,1%).

Τα περισσότερα τσιγάρα ημερησίως τα καπνίζουν στη Μαυριτανία (41 τσιγάρα καθημερινά ανά καπνιστή), ενώ τη μεγαλύτερη μείωση των ποσοστών καπνίσματος κατέγραψαν η Ισλανδία, το Μεξικό, ο Καναδάς, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία, οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή