Αναβλήθηκε η δίκη του Μοχάμεντ Μόρσι λόγω… καιρού

Αναβλήθηκε η δίκη του Μοχάμεντ Μόρσι λόγω… καιρού

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβλήθηκε για την 1η Φεβρουαρίου η δίκη του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου και ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι, αφού η μεταφορά του με ελικόπτερο στο δικαστήριο κατέστη αδύνατη λόγω της κακοκαιρίας, σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο Mena. Ορισμένοι από τους υπόλοιπους κατηγορουμένους κατόρθωσαν να φτάσουν με ελικόπτερο στο σημείο, αλλά ο Μόρσι παρέμεινε στις φυλακές της Αλεξάνδρειας. Ο ηγέτης και 14 ακόμη μέλη της Αδελφότητας κατηγορούνται για υποκίνηση της δολοφονίας διαδηλωτών έξω από το προεδρικό μέγαρο το 2012.

Σύμφωνα με ανταποκριτές που βρέθηκαν στο συγκρότημα κτιρίων της εθνικής ακαδημίας της αστυνομίας στο Κάιρο, το ελικόπτερο που μετέφερε τους υπόλοιπους κατηγορουμένους κατέφθασε νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Η δίκη ξεκίνησε περίπου στις 11.15 τοπική ώρα, αλλά διακόπηκε λίγο αργότερα εξαιτίας των ακατάλληλων καιρικών συνθηκών. Αν και ο καιρός στο Κάιρο ήταν αίθριος, ο Μόρσι κρατείται αρκετά χιλιόμετρα μακριά, στις φυλακές Μπουρτζ αλ Αράμπ κοντά στην Αλεξάνδρεια, όπου ο καιρός ήταν αρκετά συννεφιασμένος, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δεν επέτρεψαν την απογείωση του ελικοπτέρου. Ωστόσο, όπως ανέφεραν αρκετοί ανταποκριτές, οι καιρικές συνθήκες δεν επηρέασαν τα δρομολόγια του τοπικού αεροδρομίου, αφού δεν ανακοινώθηκε καμία ακύρωση πτήσης.

Στο μεταξύ, κατά τη μεταφορά του στον χώρο της δίκης, ο αντιπρόεδρος του κόμματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Εσάμ αλ Εριάν, φώναξε από το κελί στο οποίο κρατούνταν οι κατηγορούμενοι ότι δεν αναγνώριζε τη νομιμότητα της διαδικασίας, επειδή είχαν αναγκαστεί να βρεθούν στο δικαστήριο παρά τη θέλησή τους. Ο Εριάν πρόσθεσε ότι και ο ίδιος ο Μόρσι θα είχε αρνηθεί να παρευρεθεί στη δίκη αφού έχει τις ίδιες απόψεις.

Τα μέτρα ασφαλείας έξω από την αστυνομική ακαδημία του Καΐρου ήταν αυστηρά, με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης να σχολιάζουν ότι χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονταν σε θέση ετοιμότητας, ενώ την ίδια στιγμή συνελήφθησαν ορισμένοι υποστηρικτές του Μόρσι, οι οποίοι σχημάτιζαν τον χαιρετισμό με τα τέσσερα δάχτυλα που έχει υιοθετηθεί από τους οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου. Η αστυνομία, επίσης, προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο Κάιρο. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία προσήχθησαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων μικρής έκτασης.

Με την επιστροφή του ενώπιον του δικαστηρίου, ο Μόρσι θα πρέπει να ορίσει έναν δικηγόρο υπεράσπισης, αν και ο ίδιος είχε αρνηθεί να προσλάβει κάποιον στο πρώτο στάδιο της δίκης. Ο τέως πρόεδρος της Αιγύπτου αναμένεται να δικαστεί για επιπλέον μία υπόθεση που αφορά 130 ακόμη άτομα, με την κατηγορία της υποκίνησης της δολοφονίας αστυνομικών κατά τη διάρκεια μιας μαζικής απόδρασης από τις φυλακές του Καΐρου το 2011 μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ. Οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι ο Μόρσι και τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας θα δικαστούν με δίκαιο τρόπο. Δικηγόροι, ωστόσο, που έχουν επιχειρήσει να προσεγγίσουν τον Μόρσι, καταγγέλλουν ότι τους έχει απαγορευθεί η άμεση επικοινωνία μαζί του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή