Βακτήρια, οι βασικοί ύποπτοι για τους πρόωρους τοκετούς

Βακτήρια, οι βασικοί ύποπτοι για τους πρόωρους τοκετούς

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένα βακτήρια μπορεί να είναι υπεύθυνα για υψηλό ποσοστό πρόωρων γεννήσεων υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές οι οποίοι εκπόνησαν τη σχετική έρευνα.

Τώρα οι ειδικοί ελπίζουν ότι με τις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις και τη δυνατότητα αντιμετώπισης του πρωτογενούς προβλήματος θα καταφέρουν να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των νεογνών που έρχονται στον κόσμο πριν από την ώρα τους.

Τα συμπεράσματα και οι διαπιστώσεις των Αμερικανών επιστημόνων δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE. Σύμφωνα με την έρευνα, κάποια βακτήρια προκαλούν λέπτυνση των μεμβρανών γύρω από το κυοφορούμενο έμβρυο, με αποτέλεσμα να επέρχεται τελικά η ρήξη τους. Σε αυτό ακριβώς οφείλεται για το ένα τρίτο των πρόωρων τοκετών.

Οι μεμβράνες αυτές σχηματίζουν τον εμβρυϊκό σάκο ο οποίος διαρρηγνύεται κατά την έναρξη του τοκετού.

Οι ερευνητές της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Ντιουκ ανίχνευσαν υψηλές συγκεντρώσεις βακτηρίων στο σημείο όπου διαρρηγνύονται οι μεμβράνες, σημείο που φυσικά συνδέεται άρρηκτα με τη λέπτυνσή τους. Αν μετά την εκπόνηση περαιτέρω έρευνας τα βακτήρια αποδειχθεί ότι αποτελούν το αίτιο και όχι το αποτέλεσμα της λέπτυνσης, τότε οι ιατροί πιθανολογούν ότι θα καταφέρουν να βρουν τρόπους με τους οποίους θα υπερκεράσουν το πρόβλημα ή τουλάχιστον θα μπορούν να εντοπίσουν έγκαιρα τις εγκύους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Ντιουκ, Εϊμι Μέρθα, επισημαίνει ότι μέχρι να βρεθούν κλινικές εφαρμογές των επιστημονικών διαπιστώσεων θα χρειαστεί να περάσει αρκετός χρόνος.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ειδικοί μελέτησαν δείγματα από τις μεμβράνες 48 γυναικών που είχαν μόλις γεννήσει, κάποιες από τις οποίες έγιναν μητέρες πρόωρα λόγω της ρήξης των μεμβρανών ή για άλλους λόγους.

Από καιρό

Σε όλες τις μεμβράνες εντοπίστηκαν βακτήρια, αλλά όσο περισσότερα ήταν αυτά τόσο μεγαλύτερη η λέπτυνσή τους. Οπως τονίζει ο δρ Πάτρικ Ο’ Μπράιεν, του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων της Βρετανίας, ήταν από καιρό γνωστό ότι η βακτηριακή λοίμωξη είναι δυνατόν να προκαλέσει πρόωρο τοκετό. «Το υποψιαζόμασταν εδώ και αρκετό καιρό ότι για το φαινόμενο ευθύνονταν τα βακτήρια σ’ ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών που γεννούν πρόωρα. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να αποκρυπτογραφήσουμε τους ακριβείς μηχανισμούς με τους οποίους οι μικροοργανισμοί προκαλούν τη ρήξη των μεμβρανών», τόνισε ο Βρετανός επιστήμονας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή