Η τεχνολογία επόμενης γενιάς θα… φοριέται

Η τεχνολογία επόμενης γενιάς θα… φοριέται

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διεθνή έκθεση τεχνολογικών προϊόντων που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Λας Βέγκας, περισσότερες από 10 εταιρείες παρουσίασαν ρολόγια που συνδέονται με το Ιντερνετ και γυαλιά που λειτουργούν με λογισμικό, ανοίγοντας τις θύρες εικονικών κόσμων. Κάποιες ακολουθούν πιστά τα βήματα της Google που το 2012 παρουσίασε το τεχνολογικά προηγμένο γυαλί της, το Glass, και της Samsung Electronics που εισήγαγε τη χρονιά που πέρασε στην αγορά το έξυπνο ρολόι της.

Ωστόσο, όσο και αν ενισχύεται η προσφορά τέτοιων προϊόντων, είναι πολύ αμφίβολο αν οι καταναλωτές θα αγοράσουν και θα φορέσουν τέτοιες έξυπνες συσκευές στο εγγύς μέλλον. Αλλωστε τόσο τα έξυπνα ρολόγια όσο και τα γυαλιά πρέπει να υπερκεράσουν αρκετά προβλήματα προτού εισβάλουν στην καθημερινότητά μας. Οι ηλεκτρονικές συσκευές του είδους είναι τελικά πολύ λιγότερο κομψές από τα προϊόντα που προσπαθούν να μιμηθούν. Επίσης, η διάρκεια της μπαταρίας τους σπάνια είναι ικανοποιητική. Γενικά είναι ακριβές και παρουσιάζουν προβλήματα.

Βέβαια όλοι αυτοί οι παράγοντες δεν έδρασαν αποτρεπτικά για τις εταιρείες που βλέπουν τις μεγάλες δυνατότητες και υποσχέσεις των κομπιούτερ που φοριούνται. Μεγάλες εταιρείες όπως η Epson, εταιρεία γνωστή για τους εκτυπωτές της, και η κατασκευάστρια επεξεργαστών Qualcomm παρουσίασαν τέτοιες συσκευές, όπως έκαναν και πολύ μικρότερες και λιγότερο γνωστές εταιρείες.

Είναι προφανείς οι λόγοι που κάνουν τις εταιρείες να δείχνουν τέτοια βιασύνη να κατακτήσουν τον τομέα. Οι ταμπλέτες και τα έξυπνα κινητά είναι πλέον πολύ διαδεδομένα και τους τομείς αυτούς ουσιαστικά τους μονοπωλούν η Apple και η Samsung. Κατά συνέπεια οι άλλες εταιρείες αναζητούν νέα πεδία δραστηριότητας. Φυσικά η αγορά των ηλεκτρονικών ειδών που θα φοριούνται (τατουάζ, παπούτσια και διάφορα αξεσουάρ) είναι πολλά υποσχόμενη και υπολογίζεται ότι το 2016 θα αγγίζει τα 10 δισ. δολάρια. Πιο δημοφιλείς θα είναι συσκευές με εφαρμογές υγείας όπως ποδόμετρα ή συσκευές που θα απελευθερώνουν αυτόματα ινσουλίνη στους διαβητικούς.

Το νέο βραχιόλι της Epson, παραδείγματος χάριν, μετράει τον καρδιακό ρυθμό χρησιμοποιώντας φως προκειμένου να υπολογίσει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στον καρπό. Επίσης το Pulsense μπορεί να μετρήσει τα βήματα που κάνει καθημερινά όποιος το φοράει. Οπως λέει η διευθύντρια της εταιρείας, το νέο προϊόν θα είναι απαραίτητο σε όσους ενδιαφέρονται και θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα για την υγεία τους. Η ίδια εταιρεία παρουσίασε και έξυπνα γυαλιά, τα Moverio BT-200, που βοηθούν στη δημιουργία ημιδιαφανών εικόνων μπροστά από τα μάτια αυτού που τα φοράει. Τα γυαλιά, αναφέρει η εταιρεία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε ο ιδιοκτήτης να παίξει παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας αλλά και για να λάβει πληροφοριακό υλικό για διάφορες δραστηριότητές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή