Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ζητεί κατάθεση Σνόουντεν

Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ζητεί κατάθεση Σνόουντεν

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, που διερευνά την υπόθεση των παρακολουθήσεων, αποφάσισε χθες με συντριπτική πλειοψηφία να ζητήσει κατάθεση από τον Εντουαρντ Σνόουντεν. Το ερώτημα αν η κατάθεση αυτή μέσω τηλεδιάσκεψης είναι εφικτή ή αν θα οδηγήσει στον εντοπισμό του Σνόουντεν από τις αμερικανικές υπηρεσίες θα τεθεί εφόσον η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου επιβεβαιώσει την ψήφο της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών.

Στην ίδια επιτροπή παρουσιάστηκε χθες σχέδιο ψηφίσματος 52 σελίδων, το οποίο καταδικάζει με σκληρή γλώσσα τις παρακολουθήσεις και προτείνει συγκεκριμένα βήματα για την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου. «Η συλλογή δεδομένων τέτοιας κλίμακας δεν στοχεύει μόνο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αφού πρόκειται για τη συλλογή όλων των δεδομένων από όλους τους πολίτες», αναφέρει η έκθεση, που συντάχθηκε από τον ευρωβουλευτή των Βρετανών Εργατικών Κλοντ Μορές. «Συνεπώς υποδηλώνεται η πιθανή ύπαρξη άλλων κινήτρων εξουσίας, όπως η πολιτική και η οικονομική κατασκοπεία».

«Τα συστήματα μαζικής αδιάκριτης παρακολούθησης από τις υπηρεσίες πληροφοριών αποτελούν σοβαρή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών», αναφέρει η έκθεση. «Η μαζική παρακολούθηση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ελευθερία του Τύπου, της σκέψης και του λόγου καθώς και να οδηγήσει στη χρήση των πληροφοριών εναντίον πολιτικών αντιπάλων».

Το σχέδιο ψηφίσματος, που δεν έχει τεθεί ακόμη σε ψηφοφορία, αναφέρεται στη ροπή των δυτικών κοινωνιών προς την εγκαθίδρυση «προληπτικού κράτους» (preventive state). «Αλλάζει το Παράδειγμα της ποινικής νομοθεσίας των δημοκρατικών κοινωνιών και αντικαθίσταται από ένα μείγμα αστυνομίας και μυστικών υπηρεσιών, με θολές νομικές ασφαλιστικές δικλίδες που συχνά δεν συμβιβάζονται με τη δημοκρατική διάκριση των εξουσιών και με τα θεμελιώδη δικαιώματα, κυρίως με το τεκμήριο της αθωότητας».

Επί του πρακτέου, το σχέδιο ψηφίσματος ζητεί από τις αμερικανικές αρχές και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκή Ενωσης να απαγορεύσουν τη μαζική παρακολούθηση και την επεξεργασία μεγάλου όγκου προσωπικών δεδομένων. Επίσης ζητεί από κάποια κράτη-μέλη, μεταξύ αυτών τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και την Ολλανδία να αναθεωρήσουν όπου απαιτείται την εθνική τους νομοθεσία και τις πρακτικές των μυστικών υπηρεσιών τους ώστε να διασφαλισθεί ότι συμμορφώνονται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το σχέδιο ψηφίσματος χαρακτηρίζει τη μαζική παρακολούθηση «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» ενώ ζητεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες να «δώσουν σαφή πολιτικά σημάδια ότι διαχωρίζουν εχθρούς από φίλους».

Ζητεί επίσης την άμεση αναστολή ισχύος της συμφωνίας Safe Harbour, μέσω της οποίας ευρωπαϊκά προσωπικά δεδομένα μεταφέρονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και προτείνει στο Ευρωκοινοβούλιο να στραφεί στη χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή