Αντιμέτωπη με ξηρασία η Ελλάδα και όλη η Νότια Ευρώπη

Αντιμέτωπη με ξηρασία η Ελλάδα και όλη η Νότια Ευρώπη

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Θύμα της κλιματικής αλλαγής πρόκειται να είναι η Νότια Ευρώπη και συνεπώς η Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια, κατά τα οποία θα καταγράφονται όλο και μακρύτερες περίοδοι ξηρασίας με διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από το Ενιαίο Ερευνητικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πανεπιστημίου Κάσελ της Γερμανίας, το πρόβλημα της ξηρασίας τα επόμενα χρόνια θα είναι ιδιαίτερα έντονο σε Νότια Ευρώπη και Βαλκανική. Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Hydrology and Earth Systems Science της Ε. Ε. Γεωεπιστημών.

Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και του φαινομένου του θερμοκηπίου και η εξάτμιση των επιφανειακών υδάτων είναι παράγοντες που θα εντείνουν το φαινόμενο. Η ροή των υδάτων στα ποτάμια των Βαλκανίων και της Νότιας Ευρώπης θα μειωθεί έως 40%, ενώ οι χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες δεν θα επαρκεί το νερό θα αυξηθούν κατά 80%. Ετσι η κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση και χρήση νερού για εντατικές καλλιέργειες, για βιομηχανικές χρήσεις και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες αλλά και η αύξηση του πληθυσμού, θα σημάνει περαιτέρω περιορισμό των νερών που ρέουν στους ποταμούς, επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Τζοβάνι Φορτσέρι. Ειδικότερα, στη Νότια Ευρώπη οι περίοδοι μεγάλης ξηρασίας πρόκειται να αυξηθούν από 10% ώς 30%. Αυτή η νέα πραγματικότητα καθιστά απολύτως αναγκαία τη λήψη μέτρων που θα επιτρέψουν τη σώφρονα διαχείριση των υδάτινων πόρων προκειμένου να μην αντιμετωπιστούν ιδιαίτερα δυσάρεστα προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή