ΣΥΝΤΟΜΑ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ UΑV

Δοκιμή σε έξι περιοχές

Εξι διαφορετικές περιοχές στις ΗΠΑ για την έρευνα και τη δοκιμή πρωτότυπων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA). Ανάμεσα σε άλλα, σκοπός των ερευνών είναι να εξακριβωθεί ποια ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας θα πρέπει να διαθέτουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα οποιουδήποτε ατυχήματος. Τα έξι πεδία δοκιμών βρίσκονται στην Αλάσκα, τη Νεβάδα, τη Νέα Υόρκη, την Ντακότα, το Τέξας και τη Βιρτζίνια, ενώ τα περισσότερα θα λειτουργούν υπό την εποπτεία πανεπιστημίων. Οι δοκιμές θα δώσουν επίσης την ευκαιρία να καταρτισθεί η διαδικασία πιστοποίησης των εμπορικών UAV, καθώς η FAA έχει δεσμευτεί πως από το 2015 θα ξεκινήσει να χορηγεί τις πρώτες άδειες σε εταιρείες.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ετοιμάζονται και έξυπνοι φακοί

Τους πρώτους φακούς επαφής «επαυξημένης πραγματικότητας» θα κυκλοφορήσει εντός του έτους η αμερικανική εταιρεία Innovega. Οι «έξυπνοι» φακοί ονομάζονται iOptik και, όταν αυτός που τους φορά χρησιμοποιεί και τα ειδικά γυαλιά της εταιρείας, αναλαμβάνουν να αναπαράγουν στο οπτικό πεδίο του πληροφορίες για τα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω του. Γι’ αυτό τον σκοπό, οι φακοί διαθέτουν ένα ειδικό εσωτερικό φίλτρο το οποίο επιτρέπει να φτάσουν στην ίριδα των ματιών οι εικόνες που προβάλλονται από τους δύο μικρούς προτζέκτορες στα γυαλιά. Σε συνδυασμό με ένα εξωτερικό φίλτρο, το οποίο αφήνει να περάσει το ορατό φως, ο χρήστης βλέπει το περιβάλλον του «επαυξημένο» με γραφικά και εικονίδια, τα οποία οπτικοποιούν δεδομένα που αντλούνται από το Ιντερνετ. Χωρίς τα γυαλιά, οι iOptik λειτουργούν όπως και οι συμβατικοί φακοί επαφής.

ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 2020

Το μέλλον τα έξυπνα Ι.Χ.

Αν και τα αυτόνομα Ι.Χ. αποτελούν όντως το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας, δεν πρόκειται να κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους πριν από το 2020. Αυτό προβλέπει σε πρόσφατη έκθεσή της η εταιρεία ερευνών IHS, αντικρούοντας τις εκτιμήσεις εταιρειών όπως η Google, οι οποίες αναπτύσσουν οχήματα που κινούνται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Η εταιρεία εκτιμά ότι οι πωλήσεις των αυτόνομων οχημάτων θα εκτιναχθούν μετά το 2030, με προοπτική το 2035 να κυκλοφορούν παγκοσμίως 45 εκατομμύρια Ι.Χ. και λεωφορεία χωρίς οδηγό στο τιμόνι. Η IHS αναφέρει επίσης πως, μετά το 2050, σχεδόν όλα τα οχήματα θα είναι πλέον αυτόνομα. Επίσης, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των τροχαίων ατυχημάτων οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη, η εταιρεία υποστηρίζει πως με τις τεχνολογίες αυτόματης πλοήγησης θα γίνουν πολύ περισσότερο ασφαλείς οι μετακινήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή